Tweede shut-out voor L&D Amsterdam op Europa Cup

Met de zeventienjarig debuterend pitcher Jimmy Osinga op de heuvel heeft L&D Amsterdam zich vandaag zonder al teveel inspanning langs Brest Zubrs geslagen. De honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus boekten hun tweede shut-out op rij door de Wit-Russische ploeg met 8-0 te verslaan. Daarmee gaan de Amsterdammers na drie wedstrijden nog altijd ongeslagen aan de leiding.

Voor de honkballers van Brest Zubrs gaat het dit toernooi niet om het eindresultaat. Zij nemen in Parijs als eerste honkbalclub uit Wit-Rusland ooit deel aan een Europees A-toernooi. Begin dit jaar mocht Brest Zubrs daarvoor de plaats innemen van de Russische kampioen North Stars Moscow.

De club, nog maar opgericht in 1997, won in zijn korte historie al twaalf landstitels, waarvan de laatste drie jaar op rij. Maar zo sterk als Brest Zubrs is in eigen land, zo zwak is de ploeg tijdens het toernooi in Parijs. Op de eerste twee dagen liepen de Wit-Russen al tegen dikke zeperds aan tegen gastheer PUC (1-14) en favoriet Unipol Bologna (15-0). Daarin kwam het team tot slechts drie honkslagen en maakte het geen enkele keer de volledige negen innings vol.

Debuut

In het Stade Pershing in Parijs was het vanmiddag dan ook niet zozeer de vraag wie zou winnen, maar vooral hoeveel innings L&D Amsterdam voor de winst nodig zou hebben. Onder de aangename Franse zomerzon gingen de Amsterdamse honkballers aanvankelijk ook nog wel voortvarend van start, maar stokte de aanval bij een 8-0 voorsprong in de derde inning. Hierdoor slaagden de honkballers uit Wit-Rusland er voor het eerst dit toernooi in om negens innings stand te houden.

Kenny Berkenbosch (links) en Jesse Aussems.

Kenny Berkenbosch (links) en Jesse Aussems.
Foto: © Rob Jelsma

Hoofdcoach L&D Amsterdam greep het duel aan om zijn belangrijkste pitchers te sparen en de jonge Jimmy Osinga naar de heuvel te sturen. De pitcher uit het Rookie-team van de Amsterdamse club, die zaterdag 18 jaar wordt, maakte daarmee zijn debuut voor de hoofdmacht. Osinga opende het duel met vier wijdballen op rij, maar herstelde zich knap. Hij stond zelfs geen honkslag toe tot aan de vierde inning.

Rust

Ook de vaste krachten Roeland Henrique, Nick Urbanus, en Bas Nooij kregen rust vandaag. Patrick Bok (2 uit 5), Koen Nooij (1 uit 3) en Jorin van Amstel (0 uit 2) namen hun plek in de slagvolgorde in. Halverwege het duel mochten ook de 21-jarige aangewezen slagman Steven van Reem (1 uit 3) en twintigjarige catcher Daan Groenewoud (1 uit 2), ploeggenoten van Osinga bij het Rookie-team, hun Europese debuut maken.

Vanaf het moment dat openingsslagman Linoy Croes de verdediging in de eerste inning verraste met een stootslag-honkslag hield L&D Amsterdam het tempo hoog. Tweepitters van Remco Draijer en Jesse Aussems lieten de voorsprong al in de eerste inning oplopen tot 5-0. Via een punt van Kenny Berkenbosch in de tweede inning werd het zelfs 8-0 nadat Michael Duursma met de vierde Amsterdamse tweepitter Bok en Van Amstel richting de thuisplaat stuurde.

Belangrijke wedstrijd

Vanaf de derde inning stokte de Amsterdamse aanval echter en wisten alleen de Rookies Van Reem en Groenewoud nog een honkslag te slaan. Daardoor slaagde de Nederlandse ploeg er niet om verder uit te lopen. Niettemin bleef pitcher Osinga geconcentreerd en stond hij geen enkel punt toe tot hij in de negende inning werd afgelost door Daan Hendrix, die het duel met elf ballen uit gooide.

Voor L&D Amsterdam staat morgen de belangrijke wedstrijd op het programma tegen gastheer PUC. Bij winst in het duel, dat om 17.00 uur in Parijs wordt gespeeld, zijn de Amsterdamse honkballers heel dicht bij plaatsing voor de finale. De groepswedstrijden worden zaterdagmiddag om 12.00 uur afgesloten met een wedstrijd tegen het Italiaanse Bologna.

              1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
BREST ZUBRS   0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  2 4
L&D AMSTERDAM 5 1 2 0 0 0 0 0 X  8 10 2

Pitchers Brest Zubrs
Kiryl Kazlouski (9): 2-8-10-4

Pitchers L&D Amsterdam
Jimmy Osinga (8): 4-1-2-2
Daan Hendrix (1): 0-0-0-0

Pitchersduel

In navolging van L&D Amsterdam wonnen later op de dag T&A San Marino en Unipol Bologna op de derde speeldag ook met een shut-out. Beide ploegen volgen elk met één nederlaag de Amsterdamse ploeg in het klassement op de voet. De wedstrijd tussen San Marino en Solingen Alligators werd een waar pitchersduel. Bij de Duitsers gaf de Cubaan Enorbel Marquez maar weinig kansen weg.
De Italiaanse pitcher Andrea Pizziconi was echter nog beter. Hij schakelde met zijn veld de eerste zestien tegenstanders uit voordat Markus Stryczek (2 uit 3) pas in de zesde inning de perfect game opbrak. Uiteindelijk stond Pizziconi (9-0-4-0) slechts vier honkslagen toe in acht innings.

Jack Santora (vier wijd) opende voor de ploeg uit San Marino, na honkslagen van Gabriele Ermini en Jairo Ramos Gizzi, in de derde inning de score. Op een hit van Mario Chiarini maakten Ramos Gizzi (honkslag) en Joseph Mazucca (tweehonkslag) er in de zesde inning 3-0 van. Diezelfde Mazzuca scoorde vervolgens in de achtste inning het laatste punt van de wedstrijd.

Sterke pitching

Ook het Italiaanse Bologna kon vandaag terugvallen op sterke pitching. Salomon Marinez (3-1-3-1) gooide tegen gastheer PUC een volledige wedstrijd en kreeg alleen in de eerste, de zesde en zevende inning een honkslag tegen. Zelf kwam de Italiaanse ploeg dit duel tot maar liefst vijftien honkslagen. Alessandro Vaglio (3 uit 4) sloeg twee punten binnen en scoorde eenmaal. Ook aangewezen slagman Guillermo Rodriguez stuurde twee ploeggenoten over de thuisplaat.

Bologna opende de score via twee runs in de eerste inning en voegde daar nog eens respectievelijk twee en drie punten aan toe in de derde en vierde inning. Daarmee was het Franse verzet gebroken en bouwden de Italiaanse honkballers hun voorsprong uit naar de 0-11 winst in zeven innings.

Uitslagen

L&D Amsterdam – Brest Zubrs: 8-0
T&A San Marino – Solingen Alligators: 4-0
PUC – CNF Unipolsai Bologna: 0-11 (7 innings)

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page