L&D Amsterdam geplaatst voor finale

Ondanks een forse 9-0 verlies tegen CNF Unipolsa Bologna heeft L&D Amsterdam zich vandaag geplaatst voor de finale van het Europa Cup-toernooi in Parijs. In die eindstrijd staan de Amsterdamse honkballers opnieuw tegenover de Italiaanse kampioen uit Bologna.

L&D Amsterdam begon vanmiddag als enige ploeg ongeslagen aan de laatste wedstrijd uit de eerste ronde. Tegenstander in dat duel was CNF Unipolsa Bologna, dat in de openingswedstrijd nog met 5-2 had verloren van titelverdediger T&A San Marino.

Bij winst hadden de Amsterdammers zich in ieder geval geplaatst voor de finale, maar een klein verlies tegen de Italianen kon de formatie van hoofdcoach Charles Urbanus zich ook permitteren. In dat geval zouden Amsterdam, Bologna en San Marino in punten op gelijke hoogte eindigen.

Spannend

De achterstand liep vandaag echter in zo’n rap tempo op, dat het nog heel spannend werd voor de Amsterdammers. Uiteindelijk moest L&D Amsterdam met 9-0 in het stof bijten. Door dat resultaat plaatste Bologna zich als nummer één door het betere onderlinge resultaat tussen beide teams.

In deze zogenaamde Teams Quality Balance, waarin wordt gekeken naar aantal gescoorde en geïncasseerde punten, eindigden L&D Amsterdam en T&A San Marino precies op gelijke hoogte. En daarmee werd opnieuw het onderlinge resultaat tussen beide teams doorslaggevend. Die wedstrijd won L&D Amsterdam eerder deze week wel met 6-0. Dat bleek uiteindelijk beslissend voor een finaleplaats voor de Amsterdamse honkballers. T&A San Marino, vorig jaar nog winnaar van de European Champions Cup, is daarmee uitgeschakeld en verliest zijn Europese clubtitel.

Moeite

L&D Amsterdam-hoofdcoach Charles Urbanus.

L&D Amsterdam-hoofdcoach Charles Urbanus.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de wedstrijd tegen Bologna hield hoofdcoach Charles Urbanus zijn pitcher Kevin Heijstek aan de kant, om hem in te kunnen zetten in een eventuele finale. Maar zonder Heijstek had L&D Amsterdam alle moeite om de Italianen van het scoren af te houden.

Startend pitcher Kyle Ward moest al meteen in de eerste inning een punt toestaan na honkslagen van Francesco Fuzzi en Guillermo Rodriguez. Twee innings later verdubbelde Alessandro Vaglio de voorsprong met een solohomerun. Claudio Liverziani (tweehonkslag) maakte er op zijn beurt 3-0 van in de vijfde inning.
In de zevende inning haalde Bologna nog eens hard uit. Zes hits lieten de Italiaanse voorsprong oplopen tot zelfs 9-0. Inmiddels had Tom de Blok in deze slagbeurt het pitchen van Kyle Ward overgenomen, maar moest ook hij al worden vervangen voor Daan Hendrix.

Profhonkballer

Zelf kwam L&D Amsterdam er nauwelijks aan te pas op het pitchem van Raul Rivero. De 29-jarige Venzolaanse pitcher speelde negen seizoenen als profhonkballer, de laatste vijf in de Venezolaanse wintercompetitie. Voor Baltimore Orioles bereikte hij in 2010 en 2011 het Double A-team Bowie BaySox.

Op het pitchen van Rivero wist L&D Amsterdam vandaag niet te scoren. Bas Nooij sloeg in de tweede inning een tweehonkslag. Twee innings later bereikte Nick Urbanus na zijn honkslag het derde honk. Maar beide keren maakte Rivero met een strikeout een einde aan de Amsterdamse kans.
Een nieuwe kans diende zich aan in de zesde inning. Michael Duursma (vier wijd) probeerde vanaf het eerste honk te scoren op een tweepitter van Kenny Berkenbosch. De bal was echter op tijd terug uit het rechtsveld om Duursma op de thuisplaat te kunnen verschalken. In de zevende inning stroomden de honken vol, maar wist L&D Amsterdam opnieuw zijn kansen niet te verzilveren.

Opluchting

Na de finale was er niettemin toch nog opluchting voor de Amsterdammers. De ingewikkelde rekensom maakte na lang wachten duidelijk dat de finale toch wel degelijk was gehaald. Daarin krijgt de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus met Kevin Heijstek op de heuvel kans op revanche.

Nederland heeft daarmee als enige twee teams in de finale van het Europa Cup-toernooi. De winnaars van de twee finales spelen later dit jaar in de European Champions Cup om de Europese clubtitel van dit jaar.

                      1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
L&D AMSTERDAM         0 0 0 0 0 0 0 0 0  0  4 1
CNF UNIPOLSA BOLOGNA  1 0 1 0 1 0 6 0 X  9 13 1

Pitchers L&D Amsterdam
Kyle Ward (6 2/3+1 man): 1-2-9-1
Tom de Blok (4 man): 0-0-4-0
Daan Henrix (1/3): 0-0-0-0

Pitchers CNF Unipolsa Bologna
Raul Rivero (7 2/3): 9-2-4-1
Nicholas Pugliese (1/3): 1-0-0-0
Justin Cicatello (1): 1-1-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page