Alexander Smit terug bij PSV

Ineens stond hij weer op het honkbalveld. Vijf jaar nadat hij zijn profcarrière van de één op de andere dag had beëindigd, is de 29-jarige Alexander Smit vorige maand teruggekeerd bij PSV. Niet meer als pitcher, waarmee de oud-Olympiër zoveel successen heeft behaald, maar als buitenvelder. Smit: “Het is puur voor de lol en als hobby”.

Zondag 3 mei maakte Smit zijn rentree in de uitwedstrijd tegen Cardinals uit Oss in de 1e Klasse B. Het was nog maar zijn eerste wedstrijd sinds zijn terugkeer uit de Verenigde Staten, waar hij acht seizoenen voor Minnesota Twins en Cincinnati Reds uitkwam in de Minor League. Pitchen zit er wat Smit betreft ook niet meer in. “Ik heb al heel lang niet meer gegooid. En om weer een wedstrijd te pitchen, moet ik een heel gooiprogramma volgen. Daar heb ik geen tijd voor.”

De keuze voor PSV was snel gemaakt. Niet alleen omdat dit de club was waar hij in 2001 op vijftienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdklasse had gemaakt. Maar vooral omdat hij bij het tweede amateurteam van de Eindhovense club was begonnen met voetballen. Smit: “Het voetbalseizoen is nu afgelopen. Honkbal leek me een leuke manier om toch in teamverband bezig te blijven tijdens de zomer tot het voetbal weer begint.”

Wennen

En dus speelt de voormalig international, één van de meest succesvolle Nederlandse pitchers, nu bij Eerste klasser PSV in het rechtsveld. “Ik wilde gewoon weer een beetje spelen”, vertelt Smit. “Maar nu als slagman.” Ambitie om opnieuw op hoog niveau te gaan spelen, heeft de honkballer uit Eindhoven dan ook absoluut niet: “Het is puur voor de lol en als hobby.”

Smit, die in de Nederlandse hoofdklasse speelde voor PSV, was jarenlang een belangrijke pitcher in het Nederlands team. Met Oranje nam hij onder meer deel aan de Olympische Spelen van 2004 en 2008 en de World Baseball Classic in 2006 en 2009. In zijn nieuwe rol is het nu vooral nog even wennen. “Maar het is wel erg leuk om te doen. Ik ben met honkballen in de Verenigde Staten gestopt, omdat ik het niet meer leuk vond en niet meer gemotiveerd was. Dat is tot vandaag niet veranderd. Hopelijk komt door het spelen bij PSV het plezier in het spelletje weer een beetje terug.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page