L&D Amsterdam in EC-finale onderuit

Voor de tweede dag op rij is L&D Amsterdam er niet in geslaagd om te winnen van CNF Unipolsa Bologna. De Italiaanse landskampioen bleef vandaag de Amsterdammers in de Europa Cup-finale in Parijs met 2-1 de baas en plaatste zich voor de tweede keer in drie jaar tijd voor de European Champions Cup.

De finale vanmiddag in Parijs was niet geheel zonder controverse. Na de toewijzing van Bologna en Amsterdam aan de finale diende titelverdediger T&A San Marino protest in. Bij de berekening van de zogenaamde Teams Quality Balance, die nodig was omdat alle drie de teams op gelijke hoogte waren geëindigd, kreeg Bologna (0.3529) de eerste plaats toegewezen.

L&D Amsterdam en T&A San Marino eindigden beiden met (-0.1764), waardoor de Amsterdammers op basis van het onderlinge resultaat naar de finale mochten. T&A San Marino diende hierna bezwaar in tegen de berekening, omdat de ploeg bij een berekening met zestien decimalen 0,0000000000000001 punten hoger dan de Amsterdammers eindigde. De Europese honkbalbond hield echter vast aan de berekening tot maximaal vier decimalen en wees het beroep van de club uit San Marino af.

Lastiger

Pitcher Marquis Fleming.

Pitcher Marquis Fleming.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

En zo stonden vanmiddag in het Stade Pershing in Parijs Bologna en L&D Amsterdam voor de tweede dag op rij tegenover elkaar. Een dag eerder was de Italiaanse kampioen nog met 9-0 te sterk voor de Nederlandse honkballers. Maar met Kevin Heijstek op de heuvel had de slagploeg van Bologna het vanmiddag een stuk lastiger. Heijstek hield het gehele duel stand en stond alleen twee punten toe in de eerste inning.

In deze inning sloeg catcher Guillermo Rodriguez (3 uit 4) met een honkslag zowel Francesco Fuzzi (vier wijd) als Claudio Liverziani (honkslag) binnen.

Triple A

Het bleek echter uiteindelijk wel voldoende voor de winst. Want ondanks zes vrije lopen en drie Italiaanse veldfouten slaagde L&D Amsterdam er op het pitchen van onder meer Marquis Fleming niet in om de achterstand goed te maken.

De 29-jarige Amerikaan, die twee seizoenen speelde voor het Triple A-team Durham Bulls van Tampa Bay Rays, hield de Amsterdammers uiteindelijk op slechts drie hits. Viermaal kreeg L&D Amsterdam dit duel zijn eerste loper in de slagbeurt op het eerste honk, maar verder dan één punt van Bas Nooij in de tweede inning kwam de Amsterdamse ploeg niet.

European Champions Cup

Kenny Berkenbosch wordt uitgetikt op het tweede honk.

Kenny Berkenbosch wordt uitgetikt op het tweede honk.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Met de vijfde overwinning op rij heeft de Italiaanse kampioen Bologna het Europa Cup-toernooi in Parijs gewonnen. De ploeg uit de Italian Baseball League plaatst zich daarmee voor de tweede keer in drie jaar tijd voor de European Champions Cup, de strijd tussen de twee winnaars van de Europa Cup-toernooien.

In deze best-of-three is in augustus van dit jaar Curaçao Neptunus de tegenstander. De Nederlandse landskampioen versloeg in Rotterdam in de finale op zijn beurt Draci Brno. Neptunus neemt voor het eerst deel aan de European Champions Cup. Bologna won deze Europese clubtitel in 2013 al ten koste van Rimini.

                      1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
L&D AMSTERDAM         0 1 0 0 0 0 0 0 0  1 3 2
CNF UNIPOLSA BOLOGNA  2 0 0 0 0 0 0 0 X  2 6 3

Pitchers L&D Amsterdam
Kevin Heijstek (8): 5-2-6-2

Pitchers CNF Unipolsa Bologna
Marquis Fleming (6+1 man): 7-6-3-2
Justin Cicatello (2): 1-0-0-0
Nicholas Pugliese (1): 2-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page