Neptunus in augustus tegen Bologna

Curaçao Neptunus speelt in augustus tegen het Italiaanse Bologna om de Europese clubtitel. Beide ploegen wonnen vandaag de Europa Cup-toernooien in Rotterdam en Parijs en verdienden daarmee plaatsing voor de European Champions Cup.

Curaçao Neptunus was vandaag in Rotterdam met 8-2 te sterk voor Draci Brno uit Tsjechië. De ploeg van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen bleef het gehele toernooi ongeslagen. In Parijs was Bologna met 2-1 te sterk voor L&D Amsterdam.

De Nederlandse en Italiaanse landskampioenen spelen nu in augustus om de Europese clubtitel. Deze strijd wordt beslist in een best-of-three. De eerste wedstrijd wordt donderdag 6 augustus gespeeld in het Stadio Gianni Falchi in Bologna. Op vrijdag reizen beide teams af naar Rotterdam waar in het Neptunus Familiestadion op zaterdag  8 augustus de tweede en indien nodig op zondag 9 augustus de derde wedstrijd uit de serie worden gespeeld.

Enige team

Nog niet eerder werd de European Champions Cup gespeeld tussen twee teams uit twee verschillende nationale competities. De afgelopen twee jaar ging de strijd steeds tussen twee ploegen uit de Italian Baseball League.

In 2013 won Fortitudo Bologna de Europese clubtitel door het Italiaanse Rimini in de best-of-three met 2-0 te verslaan. Vorig jaar werd Rimini in drie wedstrijden uitgeschakeld door T&A San Marino. De honkballers uit het dwergstaatje waren deze week het enige team dat Bologna in Parijs wist te verslaan. Maar na de 5-2 nederlaag op de openingsdag won de Italiaanse kampioen vijf wedstrijden op rij om alsnog het toernooi te winnen.

Super Cup

Het is overigens voor het laatst dat de European Champions Cup in deze vorm wordt gespeeld. Vanaf volgend jaar wordt in één toernooi door de acht sterkste teams uit Europa om de Europese clubtitel gespeeld. De afgelopen week verdienden L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus samen twee startbewijzen voor Nederland.

Sinds 1992 spelen de twee winnaars van een Europees clubtoernooi nog in een finale tegen elkaar om de Europese clubtitel. Tussen 1992 en 2004 in een Super Cup en van 2008 tot en met 2012 in de Final Four. Het Rotterdamse Neptunus won de Super Cup zeven keer, waarvan vijf keer op rij tussen 1999 en 2003. Bologna kwam nog nooit uit in de Super Cup, maar werd wel in 2010 en 2012 winnaar van de Final Four. Neptunus nam op zijn beurt nooit eerder deel aan de Final Four en de European Champions Cup.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page