Neptunus en Amsterdam starten met ruime zeges

Op de eerste speeldag van de tweede competitieronde heeft de top vier van de eerste ronde al direct de schifting gemaakt. Alle vier de teams wonnen vanavond hun eerste wedstrijd. Vooral de Europese finalist Curaçao Neptunus deed dat met groot machtsvertoon.

Voor het tweede jaar op rij is de hoofdklasse opgedeeld in twee periodes. Eind mei verdiende Curaçao Neptunus in de eerste ronde als eerste een toegangsbewijs voor de Play-Offs. Vanavond begonnen alle teams uit de hoofdklasse weer op nul punten voor de start van de tweede competitieronde, waarin opnieuw twee nieuwe toegangsbewijzen te verdienen zijn.

Voor veel verandering heeft die tweede competitieronde vandaag vooralsnog niet gezorgd. Zelfs Curaçao Neptunus, al zeker van een plaats in de Play-Offs, nam vanavond geen gas terug. Nog maar vier dagen geleden plaatste de Rotterdamse ploeg zich voor het eerst in de clubhistorie voor de European Champions Cup. Om die prestatie kracht bij te zetten, werd vanavond met veel machtsvertoon HCAW verslagen.

Hulp

Al in de eerste inning sloeg Christian Diaz met een driehonkslag zijn ploeg naar een 0-2 voorsprong. Een inning later sloegen Stijn van der Meer en Dwayne Kemp tweehonkslagen op rij, voordat Gianison Boekhoudt de bal zelfs het stadion uitrammelde: 0-6. Een inning later liep Curaçao Neptunus uit tot 0-9, voordat de zon de arme Bussumse honkballers te hulp schoot. De inmiddels traditionele pauze in verband met de laagstaande zon bracht de spelers van HCAW wat rust.

Veel haalde het niet uit. Na de hervatting van de wedstrijd pakte Neptunus het tempo direct op en liep het snel verder uit totdat de wedstrijd na vijf innings en een 0-15 voorsprong kon worden beëindigd. De Rotterdamse ploeg kwam dit duel tot vijftien hits, waarvan elf goed waren voor extra honken. Stijn van der Meer (3 uit 4) sloeg drie tweehonkslagen. Shaldimar Daantji bracht in de vierde inning twee punten binnen met de tweede Rotterdamse homerun.

Controle

Ook L&D Amsterdam is sterk teruggekeerd van zijn Europees avontuur. Tegen UVV wist de ploeg van hoofdcoach Charles Urbanus de wedstrijd eveneens vroegtijdig te beëindigen. De Utrechtse pitchers hadden vanavond moeite met hun controle en gooiden samen maar liefst veertien keer vier wijd, één keer geraakt werpen en twee wilde worpen.

Maar ondanks de matige controle kwam de Amsterdamse ploeg vanavond toch tot dertien hits. De laatste kwam van de knuppel van Nick Urbanus en bracht in de achtste inning Roeland Henrique over de thuisplaat om het verschil van tien punten op het scorebord te krijgen. Niet veel later bracht Urbanus zelf de eindstand op 2-13.

Derby

In de Haarlemse derby tussen Corendon Kinheim en DSS bracht Jochem Koedijk in de tweede en vierde inning de eerste punten voor Kinheim over de thuisplaat. In de tweede inning kreeg hij met volle honken de bal op het lichaam. Twee innings later sloeg hij een pitch van Rick Geestman voor de vierde honkslag van Kinheim weg, waardoor hij zijn ploeg op 2-0 bracht.

Die achterstand gaf Kinheim niet meer uit handen. Via punten in de vijfde en zesde inning liep Corendon Kinheim in het duel tegen zijn Haarlemse buurman uit naar de 5-0 shut-out. Pitchers Tom Stuifbergen, David Bergman en Arshwin Asjes stonden samen slechts vijf honkslagen toe.

Tegenstand

Alleen Mampaey The Hawks wist vandaag nog enig tegenstand te bieden aan één van de teams uit de top vier. Ondanks twaalf strikeouts van pitcher Ricardo Hernández (12-2-8-2) hielden de honkballers uit Dordrecht met Quinn Tramm op de heuvel Vaessen Pioniers vijf innings lang op een achterstand na punten in de eerste en vierde inning.

Pas in de zesde inning wist Vaessen Pioniers het tij te keren. Met twee man uit kwam de Hoofddorpse ploeg tot een rally van vier hits. Nadat Mark-Jan Moorman en Kevin Dirksen met respectievelijk een tweehonkslag en honkslag elk twee man hadden binnengeslagen, was de 0-2 achterstand omgedraaid in een 5-2 voorsprong.
In de negende inning maakte Vaessen Pioniers het zich overigens nog knap lastig, nadat de ploeg door twee veldfouten en een wilde worp Mampaey The Hawks terug liet komen tot 5-4. Maar verder liet Pioniers het vanavond niet komen, waardoor ook de ploeg van hoofdcoach Robert Klaver met winst de tweede competitieronde kon beginnen.

Rentree

Bij Mampaey The Hawks maakte vanavond de Amerikaan Enoch Deaton zijn rentree. De linkshandige pitcher maakte zijn eerste innings als aangewezen slagman en wist bovendien een honkslag te slaan. Drie jaar geleden maakte Deaton ook al deel uit van de selectie van Mampaey The Hawks, die in dat jaar promotie naar de hoofdklasse wist af te dwingen.

Hoofdklasseteams kunnen nog voor 15 juni extra versterking aan hun selectie toevoegen. Zo hoopt Corendon Kinheim later deze week de Amerikaan Phil Ortez de daarvoor benodigde drie innings te kunnen laten spelen. De Amerikaanse buitenvelder vroeg vorig jaar al overschrijving aan van het Utrechtse UVV.

Uitslagen

HCAW – Curaçao Neptuus: 0-15 (5 innings)
UVV – L&D Amsterdam: 2-13 (8 innings)
Corendon Kinheim – DSS: 5-0
Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 5-4

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page