Debuut Van den Hurk in NPB met winst

Pitcher Rick van den Hurk heeft zijn debuut gemaakt in de Nippon Professional Baseball. De dertigjarige Nederlandse prof kwam vandaag voor het eerst in de sterke Japanse competitie uit voor de hoofdmacht van Fukuoka Softbank Hawks. Hij leidde zijn ploeg direct naar een 7-2 overwinning.

De afgelopen weken speelde Rick van den Hurk voor het Minor League-team van Fukuoka Softbank Hawks in de Western League, nadat hij afgelopen winter de overstap had gemaakt van de Zuid-Koreaanse kampioen Samsung Lions naar de Japanse kampioen. In de Koreaanse competitie ontving Van den Hurk vorig jaar prijzen voor het beste verdiende puntengemiddelde (3.18) en de meeste strikeouts (180).

Ook voor het tweede team van zijn nieuwe Japanse werkgever kwam Van den Hurk tot dusver tot indrukwekkende cijfers. Hij leidde de competitie in strikeouts (71) en verdiende puntengemiddelde (1.17). Van den Hurk speelde tien wedstrijden (61 2/3 innings) in de Japanse Minor League. Daarin werd hij vijfmaal de winnend pitcher en één keer de verliezende. Bovendien gooide Van den Hurk één complete wedstrijd.

Verandering

Tot promotie naar de hoofdmacht kwam het aanvankelijk niet. De voorkeur van de clubleiding ging naar de vier andere buitenlandse spelers, waaronder de Venezolaanse pitcher Edison Barrios en de Amerikaanse pitchers Jason Standrigde en Dennis Sarfate. Deze week kwam daar verandering in. Van den Hurk kreeg te horen dat hij zich donderdag bij de hoofdmacht kon melden om mee te komen trainen. Vandaag mocht hij in het Yafuoku Dome, in het bijzijn van 38.500 toeschouwers, ook de heuvel beklimmen voor zijn allereerste wedstrijd in de Pacific League.

Het debuut van de Nederlandse pitcher pakte goed uit. Na de twee nederlagen (0-6 en 3-9) van zijn ploeg van de afgelopen twee dagen tegen Hiroshima Toyo Carp leidde Van den Hurk Softbank Hawks nu naar de winst. In de eerste inning kreeg hij na een veldfout nog wel een punt tegen, maar die achterstand werd na vier innings al omgedraaid in een 7-1 voorsprong. Van den Hurk gooide ondertussen zeven keer drie slag en stond in zes innings slechts zes honkslagen toe, waaronder een solohomerun van Kosuke Tanaka in de vijfde inning. Het was de vijfde homerun voor Tanaka dit seizoen.

Rust

De Nederlandse pitcher keerde in de zevende inning niet meer terug op de heuvel, maar had zijn ploeg achtergelaten met een 7-2 voorsprong. Aan die stand kwam in de laatste drie innings geen verandering meer. Van den Hurk gooide in zes innings 101 ballen op 24 tegenstanders. Hij gaf geen enkele keer vier wijd weg. Alleen de homerun van Tanaka werd een verdiend punt, waardoor hij nu een verdiende puntengemiddelde heeft van 1.50.

De wedstrijd tegen Hiroshima Toyo Carp was de laatste uit een serie van drie. De ploeg van Van den Hurk heeft nu vier vrije dagen voordat vrijdag aan de serie tegen koploper Hokkaido Nippon-Ham Fighters wordt begonnen. De Japanse titelverdediger Softbank Hawks staat momenteel na 63 wedstrijden met 36 overwinningen op de tweede plaats van het klassement in de Pacific League.

Vijfde speler

Van den Hurk is de vijfde speler geworden uit Nederland en Curaçao, die zijn debuut heeft gemaakt in de Nippon Professional Baseball. Hensley Meulens (380 wedstrijden tussen 1994 en 1996), Wladimir Balentien (489 wedstrijden sinds 2011), Andruw Jones (281 wedstrijden in 2013 en 2014) en Loek van Mil (zeven wedstrijden in 2014) gingen hem voor.

Balentien staat nog altijd onder contract van Yakult Swallows, maar kwam door een blessure tot dusver nog maar in één wedstrijd in actie. Eind april maakte hij zijn rentree nadat hij weer fit was verklaard, maar liep direct een blessure aan zijn hamstring op. Sindsdien kwam hij niet meer in actie voor zijn Japanse club.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page