Top vier hoofdklasse slaat groot gat

Dinsdag wordt bepaald welk team zich als tweede plaatst voor de Play-Offs. Maar het derde en vierde team dat zich later kwalificeert voor de Play-Offs, lijkt na dit weekeinde ook al geen verrassing meer. De top vier sloeg een groot gat met de concurrentie. Corendon Kinheim heeft inmiddels een winning streak van elf wedstrijden.

L&D Amsterdam en Curaçao Neptunus spelen aankomende dinsdag hun inhaalwedstrijd, nog de laatste resterende wedstrijd uit de eerste periode. De uitslag van dit duel bepaalt of L&D Amsterdam of Corendon Kinheim zich als tweede team plaatst voor de Play-Offs.

In de tweede periode, die donderdag van start is gegaan, spelen de acht teams uit de hoofdklasse om de laatste twee plaatsen voor de Play-Offs. Maar dat lijkt na dit weekeinde nauwelijks meer een verrassing op te gaan leveren. Curaçao Nepunus, L&D Amsterdam, Corendon Kinheim en Vaessen Pioniers, de top vier van de eerste periode, zijn alle vier de tweede periode begonnen met een sweep.

Onmogelijke opgave

Mervin Gario aan slag voor Corendon Kinheim.

Mervin Gario aan slag voor Corendon Kinheim.
Foto: © Robert Bos

Door de drie zeges voor deze teams is na de eerste speelronde al een gat van zes punten geslagen met de concurrentie. Die staat hiermee al meteen voor een bijna onmogelijke opgave om in de resterende zes speelrondes dit gat te overbruggen.

Opmerkelijk genoeg werden alle vier de koplopers zaterdag al in de eerste inning op achterstand gezet. Neptunus maakte de 3-2 achterstand tegen HCAW via twee runs in de derde inning goed en won uiteindelijk met 4-9. L&D Amsterdam keek tijdens het duel tegen UVV vijf innings tegen een 1-0 achterstand aan voordat de ploeg via punten in de zesde, zevende en negende inning alsnog met 1-5 de winst naar zich toetrok.

Homerun

DSS scoorde driemaal in de eerste inning en leidde na drie innings nog altijd met 1-5. Via onder meer drie runs in de vierde en vijf punten in de zesde inning kantelde Corendon Kinheim het duel en won de Haarlemse ploeg met 11-5. Vaessen Pioniers scoorde tegen Mampaey The Hawks tweemaal in de derde om de achterstand weg te poetsen en uiteindelijk met 1-4 te winnen.

Remco Draijer scoort het eerste punt voor L&D Amsterdam.Foto: © Jan Kruijdenberg

Remco Draijer scoort het eerste punt voor L&D Amsterdam.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Aanvallend wist zaterdag alleen DSS een beetje mee komen. De Haarlemse ploeg kwam tot tien hits, maar kreeg er zelf ook zestien tegen. Waaronder de derde homerun van dit seizoen van Bryan Engelhardt, waarmee de speler van Corendon Kinheim op gelijke hoogte is gekomen met ploeggenoot Dashenko Ricardo en Vaessen Pioniers-speler Vince Rooi.

Seizoensrecord

Ook zondag slaagden UVV, DSS, HCAW en Mampaey The Hawks er niet in om de hoofdklasse op te schudden. Wel was met name UVV daar dichtbij. De Utrechtse ploeg ging, onder leiding van Jurjen van Zijl (5-4-4-3) die een complete wedstrijd gooide, met een 1-2 voorsprong de achtste inning in, maar moest zich alsnog gewonnen geven. Michael Duursma (honkslag) en Kenny Berkenbosch (tweehonkslag) sloegen nog maar de derde en vierde Amsterdamse honkslag, maar dat leverde wel de 3-2 overwinning op.

Ook Corendon Kinheim won met 2-3, maar die stand kwam al op het scorebord na de drie Haarlemse punten in de vierde inning. Voor Kinheim was het de elfde overwinning op rij. Daarmee verbraken de Haarlemse honkballers het seizoensrecord van Curaçao Neptunus, dat tussen 30 april en 16 mei acht wedstrijden op rij had gewonnen. Kinheim is op zijn beurt al ongeslagen sinds 16 mei.

Amerikaan

Curaçao Neptunus was driemaal te sterk voor HCAW.

Curaçao Neptunus was driemaal te sterk voor HCAW.
Foto: © Robert Bos

Bij Corendon Kinheim debuteerde zaterdag Phil Ortez in de Haarlemse selectie. Hij sloeg als aangewezen slagman zowel op zaterdag (1 uit 4) als op zondag (1 uit 4) een honkslag. Eerder kwam de Amerikaan in de hoofdklasse al uit voor AdoLakers, Vaessen Pioniers en UVV.

Vaessen Pioniers leek zondag eenvoudig te winnen van Mampaey The HAwks, maar moest bij een 0-12 voorsprong in de zevende inning maar liefst zeven punten incasseren. De Hoofddorpse ploeg kwam zelf tot zeventien honkslagen. In de derde inning sloeg Mark-Jan Moorman twee punten binnen met een homerun. Een inning later scoorde de Hoofddorpse ploeg zevenmaal, mede door een grandslam-homerun van Quintin de Cuba.

Uitslagen achtste speelronde

HCAW – Curaçao Neptunus: 0-15 (5 innings)
HCAW – Curaçao Neptunus: 4-9
Curaçao Neptunus – HCAW: 3-1

UVV – L&D Amsterdam: 2-13 (8 innings)
UVV – L&D Amsterdam: 1-5
L&D Amsterdam – UVV: 3-2

Corendon Kinheim – DSS: 5-0
Corendon Kinheim – DSS: 11-5
DSS – Corendon Kinheim: 2-3

Vaessen Pioniers – Mampaey The Hawks: 5-4
Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers: 1-4
Mampaey The Hawks – Vaessen Pioniers: 7-13

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page