Oud-bondscoach Murphy naar Major League

Pat Murphy, voormalig manager van het Nederlands team, maakt vanavond zijn debuut als manager in de Major League. De Amerikaan is door San Diego Padres voor de rest van het seizoen aangesteld als interim-manager. Murphy boekte eerder onder meer succes als bondscoach van Oranje.

De 56-jarige Murphy werd vandaag gepresenteerd als opvolger van Bud Black. Die werd na teleurstellende resultaten gisteren in zijn negende seizoen door de Amerikaanse profclub ontslagen. Murphy was als coach van het Triple A-team uit de organisatie van San Diego Padres al enige tijd in beeld als de beoogde opvolger. De Amerikaan heeft de laatste dertig jaar op diverse niveau’s grote successen geboekt.

Zijn langste periode (1995 tot 2009) bracht hij door als coach bij Arizona State University. De laatste zes seizoenen was Murphy in dienst van San Diego Padres. De afgelopen drie seizoenen won hij als coach 180 wedstrijden en verloor hij er 172 met de Triple A-teams Tucson Padres en El Paso Chihuahuas.

Nederlands team

Ook international was Murphy succesvol. In 1987 was hij voor het eerst coach van het Nederlands team. Met de Amerikaan aan het roer won Oranje in dat jaar in Barcelona de Europese titel en kwalificeerde de ploeg zich voor de Olympische Spelen van 1988 in het Zuid-Koreaanse Seoul. Murphy werd gevraagd om ook tijdens de Zomer Spelen Oranje te leiden, maar daar bedankte hij voor. In 2000 werd hij met het oog op de Olympische Spelen door de toenmalige KNBSB-voorzitter Theo Reitsma opnieuw naar Nederland gehaald.

Murphy, toen nog hoofdcoach van de universiteit van Arizona State in Phoenix, zorgde in Sydney voor een historische prestatie. Met coaches Charles Urbanus, Brian Farley en Bernie Beckman aan zijn zijde, leidde Murphy het Nederlands team naar winst op de Cubanen. Het was nog maar de eerste Olympische nederlaag voor grootmacht Cuba, dat tot dat moment twintig wedstrijden op rij had gewonnen. In de aanloop naar het toernooi had Nederland ook al de latere Olympisch kampioen Verenigde Staten in een oefenwedstrijd verslagen.

Betrokken

Ook na 2000 bleef Murphy betrokken bij het Nederlands honkbal. Zo bracht hij de KNBSB in contact met de Amerikaanse Davey Johnson en Rod Delmonico, die respectievelijk in 2003 en 2009 bij Oranje als manager aan de slag gingen.
Murphy maakt zijn debuut vanavond in de Major League in de tweede wedstrijd uit de serie van vier thuiswedstrijden tegen Oakland Athletics. Gisteravond werd onder leiding van de tijdelijke manager Dave Roberts nog met 1-9 verloren.

Murphy is de tweede oud-bondscoach van het Nederlands team in de Major League. Bij titelverdediger San Francisco Giants is momenteel Hensley Meulens de hitting-coach. Met deze club won Meulens driemaal de World Series. In 2013 was de honkballer van Curaçao manager van Nederland tijdens de World Baseball Classic.Volgende week staan Murphy en Meulens drie dagen op rij tegenover elkaar als San Diego Padres op bezoek gaan bij San Francisco Giants.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page