Parachutisten voorkwamen Italiaanse deceptie

Dankzij twee van buiten af gedropte ‘parachutisten’ voor de laatste innings tegen L&D Amsterdam heeft CNF Unipolsai Fortitudo Bologna tijdens het Europa Cup-toernooi in Parijs voorkomen dat Italië dit jaar met lege handen bleef. De ingevlogen versterking lijkt nu echter van korte duur te zijn geweest.

In Parijs werd tijdens het Europa Cup-toernooi de Europese titelverdediger T&A San Marino uitgeschakeld door L&D Amsterdam Pirates. In Rotterdam gingen de Rimini Pirates ten onder tegen Curacao Neptunus. De enige club uit de Italian Baseball League, die zich wel wist te plaatsen voor de Europese finale op zondag was landskampioen CNF Unipolsai Fortitudo Bologna.

Met behulp van twee versterkingen werd in de finale tegen L&D Amsterdam een 2-1 voorsprong succesvol verdedigd. Daardoor komt Bologna uit in de grote finale, waarin Neptunus de tegenstander zal zijn op 6 en 8 augustus en zo nodig op zondag 9 augustus.

Parachutisten

De twee parachutisten waren twee Amerikaanse pitchers Nick Pugliese en Justin Cicatello, die tot enkele dagen voorafgaand aan het Europa Cup-evenement nog geen bal hadden gegooid voor de dik gesponsorde kampioensclub uit Bologna. Drie dagen voor Parijs pitchte Pugliese een inning van een IBL competitiewedstrijd van Bologna, maar in de Europese finale acht dagen later stond hij op de heuvel om L&D Amsterdam van de thuisplaat en de gelijkmaker af te houden. Ook Justin Cicatello was toen van de partij en samen kwamen ze tot drie strikeouts in drie perfecte innings.

Hun overkomst naar Europa betaalde zich dus dubbeldik terug voor sponsor CNF (Credit, Network and Finance), die zich speciaal voor de missie naar Parijs met nieuwe uniforms had aangesloten bij Unipolsai Bologna. Tegelijkertijd kreeg de ploeg vier extra spelers aangedragen ter versterking van vooral de werpheuvel, want naast de twee voornoemde Ital-Amerikanen wilde Bologna ook de echte Italiaan Matteo D’Angelo, die dit seizoen als pitcher uitkomt voor Mannheim Tornados in de Duitse Bundesliga.

Protesteren

Omdat de Europese honkbalbond CEB eenvoudig kon waarnemen dat deze voormalige Bologna-speler kort voor het Europa Cup-toernooi had deelgenomen aan officiële wedstrijden van het Duitse Mannheim, werd de Italiaanse landskampioen tijdig verwittigd dat D’Angelo niet zou worden toegelaten in Parijs.

De club heeft nog geprobeerd hiertegen te protesteren, maar vond geen gehoor bij de CEB. De vierde parachutist, die aan de CEB was voorgelegd, was de Argentijn Martin Mondino, die ingezet werd als derde honkman en aangewezen slagman. In de poulewedstrijden tegen Brest, PUC en Amsterdam sloeg deze Ital-Argentijn zeven punten binnen, mede dankzij twee tweehonkslagen en twee honkslagen. Ook deze parachutist van Bologna werd toegelaten door de CEB, omdat niet kon worden ontdekt dat hij ergens anders had gespeeld.

Opvallend

Felicitaties voor Allesandro Vaglio van Bologna.

Felicitaties voor Alessandro Vaglio van Bologna.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

De vorm van de drie toegelaten inspringkrachten duidde echter op ingespeeld zijn. De CEB ging voorshands ervan uit, dat deze spelers reguliere clubleden zijn die pas later in de nationale competitie komen meedoen. Opvallend echter is dat Pugliese, Cicatello en Mondino niet meer voor Bologna uit zijn gekomen bij de hervatting van de Italian Baseball League na afloop van de Europa Cup-toernooien. Mogelijk zijn ze alle drie weer vertrokken naar hun eigen clubs, waar dan ook.

Terug in de Italiaanse competitie heet de club weer gewoon Unipolsai Bologna en dus zonder Credit, Network en Finance. Met hun eigen spelers wonnen zij in hun eigen Gianni Falchi stadion met 11-1 in zeven innings van Parma en een dag later in Parma met 2-7. Rimini nam op zichzelf revanche door thuis met 5-0 en 5-1 te winnen van Angel Service Nettuno 2 en het verbitterde San Marino nam zaterdagavond met 12-2 in zeven innings revanche op Godo Knights na de 10-2 nederlaag van de avond ervoor.

Worstelen

De aftredende kampioen van Europa blijft maar worstelen met de CEB. In Parijs vocht San Marino de beslissing van de CEB om Amsterdam in de finale te plaatsen aan. De CEB berekende het quotiënt van de onderlinge wedstrijden tot vier cijfers achter de komma, maar volgens San Marino manager Mauro Mazzotti waren hij en Charles Urbanus het al erover eens, dat verder door rekenen achter de komma de finaleplaats aan San Marino toewees. “Urbanus, de manager van Amsterdam, wenste me al veel succes in de finale, voordat we door de CEB verrast werden met hun tegengesteld besluit. Dit is geen baseball meer!” baalde Mazzotti.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page