Bologna wint reguliere competitie in Italië

Met een ononderbroken reeks van vijftien overwinningen heeft Fortitudo Bologna de reguliere competitie in de Italian Baseball League gewonnen. De beste vier teams vervolgen de competitie nu in de tweede fase, die gelijk is aan de Play-Offs in Nederland. De sterke honkballers uit Bologna zijn volgende maand de tegenstander van Curaçao Neptunus tijdens de European Champions Cup.

In het afgelopen weekeinde won Bologna thuis twee keer van Nettuno 1 (11-1 en 9-7). Tegen deze club leed Bologna op 8 mei zijn laatste nederlaag in de IBL. Het werd toen 4-0 in de eerste van twee uitwedstrijden in het zuidelijke havenplaatsje. Sindsdien bleek de Europese finalist in de eigen competitie onverslaanbaar.

Na veertien weekeinden van twee wedstrijden heeft Bologna nu 23 wedstrijden gewonnen. Dat zijn er vijf meer dan Rimini (nummer 2) en zeven meer dan San Marino (nummer 3) en Padova (nummer 4). Daarmee is Bologna winnaar geworden van de eerste fase en vervolgen de vier beste teams de competitie in de tweede fase. Uitgeschakeld zijn Nettuno 1 en 2, Godo en ontluisterd laatste werd Parma.

Europese weekeinde

Volgende week donderdag, vrijdag en zaterdag begint Bologna aan het tweede deel van de Italiaanse competitie. De eerste tegenstander wordt Padova. Een week later volgt San Marino en daarna Rimini. Na het Europese weekeinde met de best-of-three tegen Curaçao Neptunus volgen drie weekeindes met Italiaanse terugwedstrijden.

Op 29 augustus sluit Bologna de tweede fase van de reguliere competitie af, die in Nederland wordt gespeeld onder de noemer Play-Offs, met een uitwedstrijd tegen Rimini. Hierna spelen de nummers één en twee van die eindstand in een best-of-seven om het landskampioenschap van Italië. De Italiaanse bond heeft daarmee wel ruimte ingebouwd voor de Europa Cup-finale. In tegenstelling tot de Nederlandse competitie beginnen in de IBL de vier teams volgende week allemaal vanaf nul.

All Star Game

Vandaag verschijnt de Gazzetta dello Sport (PDF) in het hele land met een volledige pagina gewijd aan de vijfde All Star Game van het Italiaanse honkbal. Deze wordt morgenavond gespeeld in het Gianni Falchi stadion van Bologna. Om 19.30 uur begint de Homerun Derby en om 21.00 uur begint het hoofdgerecht: een wedstrijd tussen Azzurri uit de competitie tegen de All Stars, gekozen door het publiek uit het groot aantal buitenlandse spelers in de competitie.

Keuzeheren zijn respectievelijk bondscoach Marco Mazzieri en de manager van Bologna Marco Nanni. Hier inmiddels bekende buitenlanders zijn pitchers Marquis Fleming, Raul Rivero, Alexis Candelario, Victor Moreno en Rodney Rodriguez,  binnenvelders Alessandro Grimaudo en Rainer Olmedo en de buitenvelders  Wuilliams Vasquez, Lorenzo Avagnina en de aangewezen slagman Guillermo Rodriguez.

Buitenlandse spelers

Hoe sterk Nederlands en Italiaans honkbal van elkaar verschillen, blijkt uit de vele buitenlandse spelers, die vanaf de eerste speeldag in Italië actief zijn en uit het gemak waarmee Italiaanse clubs nog eens extra parachutisten laten landen op de Europese slagvelden, maar ook waarmee ze bij het bereiken van de Italiaanse Play-Offs nog een vijfde buitenlandse speler toevoegen aan hun roster.

Sinds het afgelopen weekeinde maakten drie clubs de namen van hun nieuwe transatlantische pitchers bekend. San Marino als eerste met de Amerikaan  Justin Berg, daarna kwam Rimini uit met eveneens een Amerikaan Pete Parise en toen volgde Padova met de Venezolaan Yorfrank Lopez. Bij het ter perse gaan van dit artikel heeft Bologna nog niets gecommuniceerd op dit terrein.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page