Nederland ontsnapt in twaalfde inning

Kevin Moesquit heeft vanavond in de wedstrijd tegen Chinese Taipei met een homerun in de negende inning een nederlaag voor het Nederlands honkbalteam afgewend. Hij sleepte daarmee een verlenging uit het vuur, waarin Nederland uiteindelijk in de twaalfde inning de winst alsnog naar zich toe wist te trekken.

Het had er vanavond alle schijn van dat Chinese Taipei het Nederlandse feestje op de openingsdag van het World Port Tournament zou verstoren. De Taiwanese ploeg had in Rotterdam nog slechts één uit nodig voor een 2-4 winst tegen de Nederlandse gastheer.

Corendon Kinheim-speler Kevin Moesquit verloste Nederland echter in de negende inning en zorgde ervoor dat de toeschouwers alsnog op de banken konden staan. Met twee man uit en Christian Diaz (honkslag) op de honken sloeg hij een bal over de omheining in het linksveld. Hij forceerde daarmee een verlenging, die Nederland uiteindelijk diep in de twaalfde inning won door een opofferingsslag van Danny Rombley, waarop Gilmer Lampe met twee man uit het winnende punt kon scoren: 6-5.

Gouden medaille

De Taiwanese ploeg bleef zo alsnog met lege handen achter. En dat was een bittere pil voor Chinese Taipei, dat voor een belangrijk deel bestaat uit spelers die eerder deze maand nog de gouden medaille wonnen tijdens de Zomer Universiade. In het Zuid-Koreaanse Gwangju bleef de ploeg in vier wedstrijden ongeslagen tegen Mexico, Verenigde Staten, Tsjechië en Zuid-Korea. De finalewedstrijd tegen het eveneens ongeslagen Japan moest door de regen worden afgelast.

Kevin Moesquit sloeg in de negende inning een belangrijke homerun.

Kevin Moesquit sloeg in de negende inning een belangrijke homerun.
Foto: © Rob Jelsma

Na afloop van dat toernooi vulde manager Chien-Fu Kuo Lee zijn succesvolle selectie aan met een aantal internationaal ervaren spelers. Zo kwamen pitcher Tsung-Hao Wang (24 jaar), catcher Chia-Wi Huang (29 jaar) en binnenvelders Han Lin (30 jaar), Po-Ting Hsiao (25 jaar) en Wei-Chih Chen (26 jaar) al een aantal keren eerder voor het World Port Tournament en de Haarlemse Honkbalweek naar Nederland. Han Lin werd in 2011 zelfs nog Meest Waardevolle Speler, beste slagman en Meest Populaire Speler van het Rotterdamse toernooi, dat toen voor het eerst ooit werd gewonnen door Chinese Taipei.

Verrassend

Die combinatie van spelers pakte vanavond in een goed gevuld Neptunus Familiestadion aanvankelijk goed uit. Al direct in de beginfase overrompelde de Taiwanese ploeg zijn tegenstander. Rob Cordemans, bezig aan zijn negende World Port Tournament sinds 1995, moest al vijf honkslagen in de eerste vier innings toestaan. Hierdoor werd de Europees kampioen verrassend op een 1-4 achterstand gezet.

Cordemans (6-3-5-2) stelde orde op zaken en stond na het vierde Taiwanese punt geen honkslag meer toe tot hij in de negende inning werd vervangen. In de negende inning sloeg vervolgens Kevin Moesquit zijn ploeg bij een 2-4 achterstand op spectaculaire wijze met een tweepunten-homerun terug in de wedstrijd.

Tie-break

Tsung-Hao Wang hield de Nederlandse slagploeg vijf innings op slechts twee punten.

Tsung-Hao Wang hield de Nederlandse slagploeg vijf innings op slechts twee punten.
Foto: © Rob Jelsma

Daardoor werd een verlenging noodzakelijk, die pas door een tie-break werd beslist. Beide ploegen scoorden eenmaal in de elfde inning. Nederland na vier wijd voor Gilmer Lampe met volle honken en twee man uit. De ontknoping volgde een inning later. Chinese Taipei kreeg zijn pinch-runners op het tweede en derde honk, maar wist met geen enkele uit niet te profiteren. Nederland deed dat een slagbeurt later wel toen Gilmer Lampe via een stootslag van Stijn van der Meer uiteindelijk kon scoren op een diepgeslagen bal van Danny Rombley.

Zowel in de elfde als twaalfde inning sloeg Nederland overigens geen honkslag. In het hele duel kwam Oranje tot tien hits, waarvan er vier in de tweede inning werden geslagen. Debutanten Christian Diaz (2 uit 5) en Dudley Leonora (1 uit 2) sloegen er samen drie. De Taiwanese slagploeg kwam tot zeven hits, waaronder twee tweehonkslagen voor Han Lin, de MVP van 2011.

               1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 R  H E
CHINESE TAIPEI 0 2 1 1 0 0 0 0 0 0  1  0  5  7 0
NEDERLAND      0 1 0 0 1 0 0 0 0 0  1  1  6 10 3

Pitchers Chinese Taipei
Tsung-Hao Wang (5): 5-2-6-0
Wei-Chih Lin (2): 1-0-0-0
Wei-Fan Tsai (2 2/3+1 man): 1-0-3-0
Shih-Ying Peng (2): 1-2-1-0

Pitchers Nederland
Rob Cordemans (8): 6-3-5-2
Loek van Mil (3): 1-1-2-0
Bayron Cornelisse (1): 1-0-0-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page