Cuba in eerste wedstrijd te sterk voor Taiwan

Cuba is vanavond als vijfde en laatste team begonnen aan de vijftiende editie van het World Port Tournament. De titelverdediger versloeg in zijn eerste wedstrijd in het Neptunus Familiestadion Chinese Taipei met 4-2.

Na een laatste training in het Latinoamericano Stadium is de Cubaanse ploeg vrijdag geland op luchthaven Schiphol. De Midden-Amerikaanse honkballers hadden op de eerste speeldag vrij en konden zo vanavond goed uitgerust aan hun toernooi starten.

De ploeg van manager Víctor Mesa probeert de komende dagen de tiende titel voor een Cubaans team op het World Port Tournament te winnen. Zesmaal eerder gebeurde dat door het nationale team. Twee jaar geleden was de ploeg in de finale nog te sterk voor Nederland.

Pan-Amerikaanse Spelen

Voor Víctor Mesa staat er de komende dagen meer op het spel dan alleen prolongatie van de titel. De flamboyante Cubaanse manager werd onlangs gepasseerd voor de Pan-Amerikaanse Spelen. De voorkeur voor de Cubaanse bond ging uit naar Roger Machado. Die slaagde er echter gisteren niet in om zich met het sterkste team van Cuba te plaatsen voor de finale van het toernooi in het Canadese Toronto.

In de halve finale werd met één punt verschil voor de tweede keer in het toernooi verloren van de Verenigde Staten: 6-5. Vandaag scoorden de Cubaanse honkballers in de strijd om het brons tegen Puerto Rico viermaal in de tweede helft van de negende inning om een 3-6 achterstand om te buigen in een 6-7 overwinning..

Hoofdprijs

Víctor Mesa is met Cuba terug in Rotterdam.

Víctor Mesa is met Cuba terug in Rotterdam.
Foto: © Robert Bos

Mesa is er alles aan gelegen om vanuit Rotterdam wél een hoofdprijs mee naar het Cubaanse eiland te nemen. Tegen Chinese Taipei begon hij dan ook direct met zijn troef Jonder Martinez op de heuvel. De pitcher, die onder meer deelnam aan de Olympische Spelen van 2004 en 2008, hield de jonge ploeg van Chinese Taipei vijf innings lang puntloos.

Door de Pan-Amerikaanse Spelen heeft Cuba niet zijn sterkste spelers naar Rotterdam gestuurd. Van het team dat twee jaar geleden in Rotterdam de titel heroverde, is geen enkele speler meegenomen. De ervaring moet deze editie komen van onder meer pitcher Yadir Rabí en binnenvelders Ariel Borrero en Yordanis Samón, die ook in 2011 al op het World Port Tournament uitkwamen.

Verschil

In dat jaar verloor Cuba, met Yasiel Puig binnen de gelederen, de finale van Chinese Taipei. Vanavond zat een nieuwe zege voor de Aziatische ploeg er niet in. Hoewel de gouden medaillewinnaar van de deze maand gehouden Universiade er in de slotfase op de zwakke Cubaanse bullpen wel even zicht op had. Chinese Taipei scoorde punten in de zesde en achtste inning, maar kon het verschil van vier punten, dat het in de eerste drie innings was opgelopen, niet meer goedmaken.

Echt Cubaans slaggeweld bleef vanavond in Rotterdam nog uit. Tweede honkman Danier Galvez kreeg de bal het beste op zijn knuppel en sloeg de enige tweehonkslag voor zijn ploeg. Hij sloeg daarmee in de derde inning het vierde Cubaanse punt binnen, nadat hij zelf al een inning eerder had gescoord.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CHINESE TAIPEI  0 0 0 0 0 1 0 1 0  2 6 2
CUBA            2 1 1 0 0 0 0 0 X  4 9 0

Pitchers Chinese Taipei
Yu-Pu Wang (3): 3-3-7-1
Kai-Hsiang Hsu (2): 0-0-2-0
Hsiang-Ying Wang (2): 0-1-0-1
Yen-Ping Lu (1): 1-1-1-0

Pitchers Cuba
Jonder Martinez (5): 3-1-2-0
Danny Aguilera (1): 1-1-1-0
Yadir Rabí (1): 1-0-0-0
Adrian Rajiv (2 man): 0-0-2-0
Yadiel Hechevarría (1): 0-0-0-0
Miguel Lahera (1): 1-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page