Janssen: ‘De vlam is in de pan gekomen’

Na twee speeldagen gaat het Nederlands honkbalteam aan de leiding op de vijftiende editie van het World Port Tournament. Oranje won zowel van Chinese Taipei als Curaçao. Bondscoach Steve Janssen is tevreden over het verloop van de eerste twee dagen. “Het is niet alleen de winst die telt, maar ook de manier waarop”, aldus Janssen.

De Nederlandse honkballers hebben vandaag een rustdag. In de ochtend is een lichte training gehouden op het tweede veld van het Rotterdamse Neptunus. Met twee overwinningen had bondscoach Steve Janssen zich geen betere start van het World Port Tournament kunnen wensen.

Eenvoudig ging het echter allerminst. Zaterdagavond werd pas in de twaalfde inning Chinese Taipei verslagen. “In het eerste deel van de wedstrijd zat er een beetje zand in de machine”, blikt Janssen terug op het duel tegen de Aziatische ploeg. “Het ging allemaal een beetje stroef. We speelden niet ons beste honkbal. Maar uiteindelijk sleepten we die verlenging eruit.” In de tie-break trok Nederland alsnog het duel naar zich toe. Janssen: “Vanaf dat moment is de vlam in de pan gekomen en hebben we ons goede honkbal gespeeld.”

Slordig

De wedstrijd betekende het debuut in Oranje voor buitenvelder Christian Diaz. “Het was een goede ervaring”, liet hij na afloop weten. “Het was spannend. Maar het is ook iets nieuws voor mij. Het was in ieder geval heel leuk.” In zijn eerste twee wedstrijden sloeg Diaz al vijf honkslagen.

Gisteren werd ook Curaçao aan de zegekar gebonden. Janssen: “We kwamen met 2-10 voor. Daarna werd het een beetje slordig van onze kans. De scherpte was een beetje weg”, zag de Belg vanuit de dug-out van het Neptunus Familiestadion. “We hebben onszelf onnodig in de problemen gebracht.”

Proeven

Steve Janssen: "We hebben iedereen alvast kunnen laten proeven aan de sfeer".

Steve Janssen: “We hebben iedereen alvast kunnen laten proeven aan de sfeer”.
Foto: © Rob Jelsma

Toch kwam de winst voor Nederland niet in gevaar. “En alles heeft zijn voor- en nadelen”, concludeert Janssen. “Die wedstrijd heeft ons wel de mogelijkheid gegeven om iedereen aan het werk te zetten. In twee dagen tijd hebben we de hele bullpen kunnen gebruiken en hebben we iedereen alvast kunnen laten proeven aan de sfeer.”

De twee winstpartijen hebben Janssen in ieder geval tevreden gestemd. “Als je twee wedstrijden wint, kun je niet ontevreden zijn”, vertelt hij. “Maar het is niet alleen de winst die telt. Maar ook de manier waarop.”

Plan

Door de twee overwinningen gaan de Nederlandse honkballers aan de leiding in het klassement. Janssen: “Vandaag hebben we een rustdag, dus dat komt perfect uit. We gaan nu de komende twee dagen kijken naar de wedstrijden. Aan de hand daarvan maken we ons plan voor de komende dagen. Er zit geen slechte tegenstander tussen. Elke wedstrijd heeft zijn eigen verhaal. Er komen dus in ieder geval hele leuke dagen aan.”

Over de sfeer in Rotterdam had Janssen niets te klagen. “We hadden zondag volle tribunes en uiteindelijk kwam het zonnetje mooi door. Het was misschien niet de mooiste wedstrijd, maar er gebeurde wel veel. Meer hoef je als honkbalfan niet te hebben.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page