Winst voor Cuba na sensationele tie-break

In een sensationele elfde inning heeft Cuba vanavond Japan met 5-13 verslagen. Osvaldo Vázquez leidde zijn ploeg in de tie-break de juiste weg. De Cubaanse catcher sloeg zijn tweede homerun van de avond en zette daarmee een ware nachtmerrie in gang voor de Japanse ploeg.

Osvaldo Vázquez (3 uit 5) werd vanavond de grote man bij de Cubaanse titelverdediger. Al in de derde inning sloeg hij met een tweepunten-homerun een 2-0 achterstand voor zijn ploeg van het scorebord. Zijn tweede homerun van de avond werd echter de belangrijkste. In de tie-break van de elfde inning joeg hij, nu met lopers op het eerste en het tweede honk, de bal andermaal over de omheining in het linksveld.

De Cubaanse catcher brak daarmee de Japanse verdediging, die lijdzaam moest toezien hoe de Cubaanse honkballers vervolgens in sneltreinvaart doordenderden naar een 5-13 overwinning.

Zeepbel

En dat terwijl Japan in de tweede helft van de negende inning alle zicht had op de winst. Bij een 4-4 gelijke stand kreeg de ploeg, met nog geen enkele uit op het scorebord, alle honken bezet. Acht ballen en twee strikeouts van closer José Angel García later waren de kansen echter als een zeepbel uit elkaar gespat en moest het duel uiteindelijk in de verlenging worden beslist.

Ariel Borrero slaat raak voor Cuba.

Ariel Borrero slaat raak voor Cuba.
Foto: © Robert Bos

Daarin bleken de Cubaanse honkballers genadeloos. Nadat Osvaldo Vázquez de ban had gebroken, sloegen onder meer Andy Sarduy en Lourdes Gurriel Jr. tweehonkslagen op rij. Uiteindelijk kwam er na elf Cubaanse slagmannen, acht hits en twee Japanse pitcherwissels een einde aan de ware lijdensweg voor de Aziaten. Het punt van pinch-runner Hiroki Natsumi was hierna nog slechts een pleister op de wond.

Warmgeslagen

Met de turbulente elfde inning hebben de Cubaanse honkballers alvast hun knuppels warmgeslagen voor de belangrijke wedstrijd van morgenavond tegen Nederland. Dat duel brengt de enige twee ongeslagen ploegen dit toernooi op het veld. De formatie van bondscoach Steve Janssen is gewaarschuwd. Cuba sloeg vanavond tegen Japan maar liefst twintig honkslagen. Lourdes Gurriel Jr. (3 uit 6), Yurisbel Gracial (3 uit 6), Reutilio Hurtado (3 uit 6), Yasiel Santoya (3 uit 6) en Osvaldo Vázquez (3 uit 5) waren elk goed voor drie hits. De Cubaanse pitchers maakten indruk met dertien strikeouts.

Voor Japan was het de eerste nederlaag van het toernooi. De Japanse honkballers krijgen morgen om 13.30 uur de kans om tegen het nog puntloze Chinese Taipei de kater van vanavond weg te spelen.

       1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11  R  H E
CUBA   0 0 2 2 0 0 0 0 0  0  9 13 20 3
JAPAN  0 2 0 0 1 0 1 0 0  0  1  5 13 2

Pitchers Cuba
Ramón Licurt (1 2/3): 3-1-1-2
Alberto Bicet (3 1/3): 3-0-7-0
Yadiel Hechevarría (1 2/3+1 man): 2-0-1-0
Yoalkis Cruz (1 1/3+1 man): 2-0-1-0
José Angel García (3): 3-2-2-0

Pitchers Japan
Tatsuya Yamamoto (3 1/3+3 man): 0-0-7-1
Ryotaro Tamura (4 2/3): 3-0-4-1
Ryusei Sakamoto (2 1/3+4 man): 2-0-5-0
Makoto Ota (3 man): 0-0-3-0
Ryohsuke Hattori (2/3): 0-1-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page