Nederland in monsterinning langs Cuba

Cuba en Nederland hebben vanavond in een opnieuw uitverkocht Neptunus Familiestadion voor vuurwerk gezorgd. In twee slagbeurten tijd scoorden beide ploegen maar liefst twaalfmaal. In de knotsgekke wedstrijd stapte uiteindelijk Oranje als winnaar van het veld.

Zes innings lang had Nederland praktisch geen antwoord op het pitchen van de ervaren Frank Monthiet, die met Cuba eerder onder meer goud won tijdens de Olympische Spelen van 2004. Alleen Stijn van der Meer wist in de eerste inning een honkslag te slaan. Niettemin wist de formatie van manager Steve Janssen wel tot tweemaal toe op voorsprong te komen. Zowel in de eerste als in de zesde inning profiteerde Nederland van een Cubaanse veldfout.

Maar na allebei de Nederlandse punten had Osvaldo Vázquez direct het antwoord klaar. De Cubaanse catcher, die gisteravond tegen Japan al twee belangrijke homeruns sloeg, bracht eerst in de eerste inning een punt binnen en ramde in de zesde inning, met Yurisbel Gracial (tweehonkslag) aan boord, voor de derde keer in twee dagen tijd de bal het Neptunus Familiestadion uit.

Startschot

José Luis Balcelán scoort voor Cuba.

José Luis Balcelán scoort voor Cuba.
Foto: © Rob Jelsma

Het bleek het startschot voor een hele andere wedstrijd. Op drie verschillende pitchers draaide Cuba met vijf rake klappen de 1-2 achterstand om in een 6-2 voorsprong.

Een slagbeurt later werd de wedstrijd zelfs nog curieuzer. Terwijl de Cubaanse manager Victor Mesa de ene na de andere pitcher richting de heuvel stuurde, sloeg de Nederlandse ploeg genadeloos toe. Dwayne Kemp en Dashenko Ricardo sloegen in deze turbulente zevende inning allebei een driehonkslag, Ricardo zelfs met volle honken. Tegen de tijd dat Cuba de rust had hersteld, had Nederland op zijn beurt een 6-9 voorsprong genomen.

Eerste plaats

Nederland versloeg vanavond titelverdediger Cuba.

Nederland versloeg vanavond titelverdediger Cuba.
Foto: © Rob Jelsma

In de laatste drie innings waren de Cubaanse honkballers niet meer bij machte om voor de derde maal die achterstand weg te werken. Yurisbel Gracial (3 uit 5) sloeg nog wel een solohomerun in de zevende inning, maar vanaf het moment dat Bayron Cornelisse plaats had genomen op de heuvel, waren de kansen voor de titelverdediger verkeken. Met tweehonkslagen op rij van Shaldimar Daantji en Kevin Moesquit bracht Oranje in de negende inning de 7-12 eindstand op het scorebord.

Met de winst op de titelverdediger hebben de Nederlandse honkballers zich verzekerd van de poulewinst in de eerste ronde. Morgen sluit Oranje de eerste ronde af met een wedstrijd tegen Japan. Maar door het resultaat van vanavond heeft de ploeg van manager Steve Janssen nu een gunstige uitgangspositie op een plaats in de finale van aankomende zondag.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
NEDERLAND  1 0 0 0 0 1 7 2 1 12 10 1
CUBA       1 0 0 0 0 5 1 0 0  7 13 3

Pitchers Nederland
Orlando Yntema (5+2 man): 0-1-9-1
Arshwin Asjes (1/3+3 man): 0-1-2-0
Berry van Driel (1/3+1 man): 0-0-2-0
Bayron Cornelisse (2): 3-0-0-0
Loek van Mil (1): 0-0-0-0

Pitchers Cuba
Frank Monthiet (6): 5-3-1-2
Ramón Licurt (1/3+1 man): 0-0-1-0
Adrian Rajiv Sosa (1 man): 0-0-1-0
Yadir Rabí González (1/3): 0-1-1-0
Danny Aguilera (1 man): 0-0-1-0
Yadiel Hechevarría (4 man): 0-2-1-0
Alberto Bicet (1 1/3): 0-2-2-1
Miguel Lahera (1): 0-0-2-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page