Nederland blijft ook tegen Japan ongeslagen

Dwayne Kemp heeft vanavond de wedstrijd van Nederland tegen Japan op sensationele wijze beëindigd. Bij een 1-1 gelijke stand scoorde hij in de tweede helft van de negende inning het winnende punt vanaf het tweede honk. Op een opofferingsslag van Quintin de Cuba. Nederland blijft daarmee als enige team ongeslagen.

De snelle Dwayne Kemp presteerde vanavond iets unieks. En ook bijna iets onmogelijks In een wedstrijd waarin acht innings lang nauwelijks iets gebeurde, verraste hij in de tweede helft van de negende inning zijn Japanse tegenstander.

Bij de 1-1 stand en één man uit joeg hij eerst een bal diep het linksveld in voor een tweehonkslag. Hij gaf daarmee Nederland een ideale uitgangspositie om een tweede verlenging voor Oranje dit toernooi te voorkomen. Lang liet hij niet op zich wachten. Quintin de Cuba sloeg een hoge bal naar het midveld. Daar ving Keitaro Katada de bal. Hij had echter geen rekening gehouden met de snelheid van Kemp.

Onmogelijke missie

Dwayne Kemp scoorde vanaf het tweede honk het winnende punt.

Dwayne Kemp scoorde vanaf het tweede honk het winnende punt.
Foto: © Rob Jelsma

De derde honkman van het Nederlands team spoedde op deze opofferingsslag niet alleen naar het derde honk, maar verraste iedereen door in één keer door te stomen naar de thuisplaat. Met succes, want zijn bijna onmogelijke missie leverde niet veel later het winnende punt op.

Dat gebeurde op een moment dat de meeste toeschouwers in het opnieuw uitverkochte Neptunus Familiestadion al rekening aan het houden waren met een derde verlenging dit toernooi. Voor de sensationele actie van Dwayne Kemp bleef echt vuurwerk uit. Beide teams scoorden in de vierde inning eenmaal, maar verder dan dat punt kwamen zowel Nederland als Japan tot aan die negende inning niet.

Riante uitgangspositie

Door de 2-1 overwinning blijft Nederland als enige ploeg ongeslagen op het World Port Tournament. Vanaf morgen gaat het toernooi voor de ploeg van bondscoach Steve Janssen echt van start. Als ongeslagen poulewinnaar heeft Oranje een riante uitgangspositie. Morgenavond treft Nederland voor de tweede keer dit toernooi Cuba. De winnaar van dat duel heeft hierna nog één overwinning nodig om zich te plaatsen voor de finale. Dat wordt het duel tegen de winnaar tussen Japan en Curaçao.

Nederland boekte tegen Japan zijn vierde overwinning.

Nederland boekte tegen Japan zijn vierde overwinning.
Foto: © Rob Jelsma

Japan wacht nog altijd met smart op zijn tweede overwinning. De Aziatische ploeg begon het World Port Tournament zaterdag veelbelovend. Curaçao werd in zeven innings met 12-2 verslagen. Maar daar bleef het vooralsnog bij voor Japan, dat voor het toernooi in Rotterdam niet met het nationale amateurteam naar Rotterdam is gekomen. In het Neptunus Familiestadion speelt deze dagen een All Star-selectie uit de Hanshin Baseball League, één van de sterkste competities voor univeristeitsteams uit het westen van Japan. Om die reden spelen de Aziatische honkballers ook met ‘Hanshin’ op hun borst.

Eerste start

Niettemin kon dit team vanavond wel lang in het spoor blijven van de Europees kampioen. Voor beide teams stond er vanavond overigens niet veel op het spel. Nederland was al zeker van de poulewinst in de eerste ronde. Japan was al zeker van de derde plaats. Om die reden stuurde bondscoach Steve Janssen ook niet Diegomar Markwell naar de heuvel, maar koos hij voor Kevin Kelly.

Kevin Kelly was vanavond de startend pitcher.

Kevin Kelly was vanavond de startend pitcher.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de pitcher van landskampioen Curaçao Neptunus, die vorig jaar debuteerde in Oranje, was het zijn eerste start in dienst van het Nederlands team. Voor zijn Rotterdamse hoofdklasseclub startte hij tot dusver nog maar eenmaal. Dat deed hij op 23 juni in de wedstrijd tegen L&D Amsterdam. Toen was Kelly ook al succesvol. Vanavond hield hij opnieuw vijf innings lang probleemloos stand.

Meest Waardevolle Speler

Hij hoefde alleen in de vierde inning een punt toe te staan aan de Japanse catcher Yuki Kimura, met een slaggemiddelde van .489 de Meest Waardevolle Speler uit de Hanshin Baseball League. Kimura sloeg vanavond twee van de vijf Japanse honkslagen.

De Nederlandse slagploeg kwam tot zeven hits. Twee daarvan van Shaldimar Daantji (2 uit 3), op dit moment de beste slagman bij Oranje. Dudley Leonora (1 uit 3) scoorde in de vierde inning het eerste punt voor Nederland op een hit van Gilmer Lampe (1 uit 4). De andere honkslagen kwamen op naam van Nick Urbanus (1 uit 1), Dwayne Kemp (1 uit 4) en Quintin de Cuba (1 uit 3).

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
JAPAN      0 0 0 1 0 0 0 0 0  1 5 2
NEDERLAND  0 0 0 1 0 0 0 0 1  2 7 2

Pitchers Japan
Kazuto Nakagawa (4 1/3): 8-4-4-1
Ryotaro Tamaru (2): 0-1-0-1
Ryohsuke Hattori (1/3): 0-2-0-0
Ryusei Sakamoto (2): 2-0-3-0

Pitchers Nederland
Kevin Kelly (5): 3-0-2-2
Berry van Driel (2): 2-0-1-0
Arshwin Asjes (2/3+2 man): 0-1-1-0
Jim Ploeger (1 1/3): 1-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page