Nederland opnieuw te sterk voor Cuba

Twee dagen nadat Nederland met 7-12 won van Cuba, heeft de ploeg van bondscoach Steve Janssen de titelverdediger opnieuw een gevoelige tik toegediend. Vanavond was Oranje met 8-4 te sterk en is het nog maar één zege verwijderd van de finale van de vijftiende editie van het World Port Tournament.

De Nederlandse honkballers blijven goed presteren op het World Port Tournament. In Rotterdam bleef Oranje, ondanks drie veldfouten, vrij eenvoudig overeind tegen titelverdediger Cuba, dat in Rotterdam tot dusver zeer wisselvallig speelt. Het leverde de vijfde winst op voor de nog altijd ongeslagen Europees kampioen.

Bekijk het fotoverslag van de wedstrijd tegen Cuba

Nadat Nederland in de eerste ronde al had gewonnen van Cuba, werd de titelverdediger vanavond opnieuw verslagen. De laatste keer dat Nederland twee keer won van Cuba tijdens een World Port Tournament was in 2003. In de finale van die editie haalde Cuba overigens revanche: 2-3.

Rust

Winnend pitcher Mike Bolsenbroek.

Winnend pitcher Mike Bolsenbroek.
Foto: © Rob Jelsma

Op de heuvel bij Oranje nam Mike Bolsenbroek vanavond zeven innings voor zijn rekening. De pitcher van het Duitse Regensburg Legionäre kreeg van de Cubaanse powerhitters slechts vijf honkslagen tegen en gaf daarmee de Nederlandse bullpen de nodige rust voor de ‘halve finale’ van morgenavond.

Dat de Cubaanse slagploeg wel degelijk iets in zijn mars heeft, liet het team zien nadat Bolsenbroek in de achtste inning was vervangen voor Jim Ploeger. Bij een 7-1 achterstand kwam Cuba onder leiding van Yurisbel Gracial (dit duel goed voor drie driehonkslagen) via drie hits terug tot 7-3 en kreeg het met volle honken zelfs de gelijkmaker in het slagperk. Maar een dubbelspel maakte een einde aan de Cubaanse kans.

Pitcherwissels

Zelf had de Nederlandse slagploeg in de vijfde inning de zwakke Cubaanse pitchingstaf genadeloos bloot gelegd. Oranje knalde vijf rake klappen het veld, waaronder driehonkslagen van Gilmer Lampe en Dwayne Kemp en tweepitters voor Stijn van der Meer en Shaldimar Daantji.

Nederland won voor het eerst sinds 2003 tweemaal op een WPT van Cuba.

Nederland won voor het eerst sinds 2003 tweemaal op een WPT van Cuba.
Foto: © Rob Jelsma

Tegen zoveel slaggeweld was de Cubaanse verdediging niet bestand. Met veel pitcherwissels, het handelsmerk van de Cubaanse manager, probeerde Victor Mesa de Nederlandse honkballers in de vijfde inning uit hun ritme te halen. Het bleek weinig succesvol. Pas in de zesde inning keerde de rust terug in de wedstrijd.

Kansen

Niet voor lang overigens. In de zevende inning voegde Nederland nog een zevende punt aan het totaal toe na een honkslag van Christian Diaz en een tweehonkslag van Kevin Moesquit. Dudley Leonora maakte er, zonder een Nederlandse hit, 8-3 van in de achtste inning. In totaal kwam Oranje dit duel tot elf honkslagen, waaronder drie van korte stop Stijn van der Meer (3 uit 5).

Door de vijfde overwinning op rij staat Nederland nu met één been in de finale. De ploeg van bondscoach Steve Janssen heeft nu twee kansen op een plaats in de finale. De eerste morgenavond als Curaçao de tegenstander wordt. De winnaar van dat duel plaatst zich als eerste team voor de eindstrijd. De verliezer krijgt zaterdag, zeer waarschijnlijk tegen opnieuw Cuba, een herkansing.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CUBA       1 0 0 0 0 0 0 2 1  4 10 2
NEDERLAND  0 1 0 0 5 0 1 0 X  8 11 3

Pitchers Cuba
Jonder Martinez (4+3 man): 1-2-6-2
Yadiel Hechevarría (2 man): 0-1-1-0
Ramón Licor (1/3+1 man): 0-1-0-0
Yadir Rabí González (2/3+1 man): 0-0-2-0
Adrian Rajiv Sosa (2 1/3+1 man): 2-1-2-0
Miguel Lahera (2/3): 0-1-0-0

Pitchers Nederland
Mike Bolsenbroek (7): 3-1-5-1
Jim Ploeger (1/3): 0-0-3-1
Bayron Cornelisse (2/3): 0-1-0-1
Loek van Mil (1): 1-1-2-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page