Steve Janssen: ‘Geen schrik voor Cuba’

Met vier overwinningen op zak is het Nederlands honkbalteam voortvarend aan het World Port Tournament begonnen. Voor de ploeg van bondscoach Steve Janssen begint het toernooi vandaag pas echt als voor de tweede maal titelverdediger Cuba de tegenstander wordt. “Voor dit Cuba hoeven we absoluut geen schrik te hebben”, blikt de Belg alvast vooruit.

De Nederlandse honkballers hebben gisteren als enige ploeg de eerste ronde ongeslagen afgesloten. De vijf teams beginnen vandaag aan de tweede ronde van het World Port Tournament. Daarin heeft de nummer vijf Chinese Taipei ook nog gewoon zicht op een plaats in de finale.

Nederland heeft door de vier overwinningen wel een gunstige uitgangspositie gekregen voor een plaats in de eindstrijd. Daarvoor moet dan vandaag wel eerst worden afgerekend met de Cubaanse power-hitters, die gisteren tegen Curaçao maar liefst twintig honkslagen bij elkaar sloegen, maar ook weer lieten zien een niet al te sterke bullpen mee naar Rotterdam te hebben genomen.

Kansen

“Het is misschien niet het sterkste Cuba dat hier ooit is geweest”, zag ook Janssen. “Maar er staat wel een team dat los kan gaan in elk moment van de wedstrijd. Dat hebben ze tegen Japan bewezen en ook tegen ons in die ene inning. Cubaans honkbal is nu eenmaal Cubaans honkbal.”

Toch ziet de Nederlandse bondscoach wel voldoende kansen voor zijn ploeg vanavond. Janssen: “Dit Cuba is zeker geen team waartegen wij geen kans hebben. Het is een Cuba waar we van kunnen winnen. Daar hoeven we absoluut geen schrik voor te hebben”. Zijn devies voor zijn spelers vandaag is dan ook helder: “Vanaf de eerste bal hard honkballen. En er vol voor gaan”.

Vertrouwen

Ook Shaldimar Daantji beaamt dat. Met zeven honkslagen en een slaggemiddelde van .467 is de buitenvelder van Curaçao Neptunus momenteel de beste man aan slag bij Oranje. “We zullen er tegen Cuba keihard tegenaan moeten gaan en ons voor honderd procent in moeten zetten. Dat is alles wat wij kunnen doen”, laat hij weten na afloop van de met 2-1 gewonnen wedstrijd tegen Japan.

Shaldimar Daantji is op dit moment de beste slagman bij het Nederlands team.

Shaldimar Daantji is op dit moment de beste slagman bij het Nederlands team.
Foto: © Rob Jelsma

Toch ging het tegen de nummer drie Japan niet heel eenvoudig zag ook Daantji. Pas in de tweede helft van de negende inning besliste Nederland het duel. Daantji hield niettemin vertrouwen in een goede afloop. “De honkslagen lukte eigenlijk niet zo goed. Maar in die negende inning, als je thuis speelt, dan weet je dat je de wedstrijd kunt afmaken. En dat is goed gelukt”, vertelt hij, waarna hij er nog aan toevoegt: “En die honkslagen, ik denk dat we die bewaren voor de belangrijkste wedstrijden”.

Pluim

Ook Janssen zag dat het niet eenvoudig ging gisteren tegen Japan. “Het was misschien niet onze beste wedstrijd. En niet de wedstrijd met de meeste amusementswaarde, buiten het slot om dan”, blikt hij terug. “Maar ik denk dat we een pluim mogen geven aan de pitchingstaf. Dat was een hele grote plus.”

Janssen was met name onder de indruk van pitcher Kevin Kelly, die voor het duel tegen Japan de voorkeur kreeg boven starter Diegomar Markwell en daarmee zijn eerste start maakte voor Oranje. Janssen: “We hebben een paar jongens die we ook in andere situaties aan het werk willen zien. Wedstrijden als dit zijn daarvoor bij uitstek geschikt dit toernooi. Dus daar maak ik ook graag gretig gebruik van.” De keuze voor Kelly pakte goed uit. “Ik heb een uitzonderlijk goede Kelly gezien, die het natuurlijk ook niet gewend is om te starten. Hij gooide vijf fantastische innings. En gaf zeker geen tekenen om vervangen te worden”, aldus Janssen.

Vervangen

Steve Janssen: "Tegen Cuba moeten we er vol voor gaan".

Steve Janssen: “Tegen Cuba moeten we er vol voor gaan”.
Foto: © Rob Jelsma

Toch werd Kelly al na vijf innings gewisseld voor Berry van Driel. “Wij moeten ook rekening houden met het vervolg van het seizoen. Ook bij zijn club.”, licht Janssen toe. “Kevin is dit jaar nog nooit verder gegaan dan zeventig pitches. Dus we wilden hem gisteravond niet dieper laten gaan dan hij dit jaar al had gedaan.”
Maar ook de opvolgers van Kelly presteerden volgens Janssen zeer goed. “Berry van Driel, Arshwin Asjes en Jim Ploeger hebben het vanavond heel goed gedaan in de laatste vier innings. Daardoor hadden wij aan één puntje voldoende om de wedstrijd naar ons toe te trekken.” Ploeger kreeg de winst op zijn naam. Voor de pitcher van UVV was dat zijn eerste win in Oranje.

Toch had de Nederlandse slagploeg het ook niet makkelijk op de pitchers van Japan. Janssen: “De credits gaan naar de pitchers. Zeker de startend werper van Japan. Die stond gewoon een braaf potje te gooien. Hij had een hele goed split-finger, die onze jongens niet gewend zijn om te zien. Dan duurt het wel even voor onze spelers om die aanpassing te maken. Het werd daardoor een goed pitchersduel.”

Vol huis

Vooruitkijken naar de finale waagt Janssen zich nog niet aan. “We concentreren ons op de volgende wedstrijd. Dat is het enige waar wij naar kijken. En ik ga er vanuit dat dit weer voor een vol huis is. Dat is alleen maar leuk. Dat maakt het honkbalfeest op dit World Port Tournament alleen maar mooier.

Daantji kan zich daar volledig bij aansluiten. Hij geniet deze dagen volop in zijn eigen thuishaven. “Spelen op het World Port Tournament betekent heel veel voor mij. Ik kwam hier vroeger altijd al kijken.” Nu is de honkballer van het Rotterdamse Neptunus bezig aan zijn derde World Port Tournament.”Op dit moment draaien we lekker. Ik hoop dat we dat de komende dagen door kunnen zetten.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page