Cuba ontsnapt aan vroege uitschakeling

De titelverdediger Cuba moest vanmiddag in Rotterdam alle zeilen bijzetten om niet vroegtijdig te worden uitgeschakeld door Chinese Taipei, de nummer vijf uit de eerste ronde. Pas in de achtste inning haalde Cuba met 4-3 definitief de winst binnen.

De Cubaanse manager Victor Mesa moest het vandaag op de zevende speeldag van het World Port Tournament hebben van zijn linksvelder Yasiel Santoya (3 uit 3) en derde honkman Jorge Luis Barcelán (3 uit 4). Met name Santoya speelde tegen Chinese Taipei een prominente rol.

Met Lourdes Gurriel Jr. op de honken sloeg hij in de derde inning de bal over de omheining van het Rotterdamse Neptunus Familiestadion. Zijn homerun was al de vijfde voor Cuba dit toernooi en de zevende in totaal tijdens dit World Port Tournament. In de zevende inning sloeg Santoya met een tweehonkslag ook Yoelvis Fiss over de thuisplaat.

Zwaar weer

De Cubaanse pitcher Alberto Bicet (3-2-5-1) had tot dat moment nog maar twee honkslagen tegengekregen, maar kwam in zwaar weer na drie Taiwanese hits op rij in de achtste inning. Hij werd vervangen door José Angel García, die niet kon voorkomen dat alle drie de honklopers de thuisplaat konden passeren.

Yoelvis Fiss (Cuba) sneuvelt op het tweede honk.

Yoelvis Fiss (Cuba) sneuvelt op het tweede honk.
Foto: © Robert Bos

Daarmee was Chinese Taipei in één slagbeurt op gelijke hoogte gekomen en had de nummer vijf uit de eerste ronde weer alle zicht op een plaats in de finale.

Redden

Maar met twee man uit wist Cuba een slagbeurt later alsnog het vege lijf te redden. Jorge Luis Barcelán kon na zijn honkslag vanaf het tweede honk scoren op een hit van Yoelvis Fiss. Met een strikeout en een dubbelspel hield Cuba in de negende inning die voorsprong wel vast.

Met de 4-3 winst blijft Cuba in de race voor een plaats in de finale. Morgenavond speelt de titelverdediger om een ticket voor de eindstrijd tegen de verliezer van de wedstrijd van vanavond tussen Nederland en Curaçao. Chinese Taipei is, na Japan, het tweede team dat is uitgeschakeld voor een plaats in de finale. De Taiwanese honkballers, twee jaar geleden in Rotterdam nog derde, spelen morgenmiddag om de vierde en vijfde plaats tegen Japan.

                1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CHINESE TAIPEI  0 0 0 0 0 0 0 3 0  3  6 1
CUBA            0 0 2 0 0 0 1 1 X  4 10 2

Pitchers Chinese Taipei
Tsung-Hao Wang (4 2/3): 2-2-6-0
Yen-Ping Lu (3+2 man): 2-1-3-1
Wei-Chih Lin (1/3): 0-0-1-0

Pitchers Cuba
Alberto Bicet (7+3 man): 3-2-5-1
José Angel García (2): 1-0-1-1

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page