Nederland eerste finalist World Port Tournament

Nederland heeft zich voor de negende keer geplaatst voor de eindstrijd van het World Port Tournament. De honkballers van bondscoach Steve Janssen boekten vanavond de grootste overwinning ooit op een World Port Tournament. Zij verpletterden Curaçao met 19-1 en zijn daarmee de eerste finalist geworden.

Wat de grote kraker van het toernooi tot dusver had moeten worden, liep vanavond uit op een genadeloze afstraffing voor Curaçao, dat zich gisteren al verzekerde van de beste eindeklassering op een World Port Tournament ooit. De Nederlandse honkballers hadden geen enkele medelijden met de nationale ploeg van Curaçao. De lijdensweg van de formatie van manager Raymond van Gurp duurde nog geen zeven volledige innings.

Nederland kreeg al in de eerste slagbeurt dertien spelers in het slagperk. Curaçao begon nog wel met twee snelle nullen, maar riep hierna zelf het onheil over zich af na twee veldfouten. Daardoor konden Danny Rombley en Gianison Boekhoudt de score openen.

Toernooirecord

Uiteindelijk moesten er in de eerste inning drie verschillende pitchers aan te pas komen om de Nederlandse aanval een halt toe te roepen. Maar tegen de tijd dat Danny Rombley (3 uit 3) zijn tweede honkslag van de slagbeurt had geslagen, was de voorsprong voor Nederland al opgelopen tot 8-0.

De eenzijdige wedstrijd eindigde na 6 1/2 inning met 19-1 in het voordeel voor Nederland. Pinch-hitter Quintin de Cuba sloeg in de zesde inning een driehonkslag. Het was de 21e honkslag voor Nederland dit duel, waarmee het toernooirecord van Cuba (20) werd verbroken.
Diegomar Markwell gooide vanavond voor Nederland een volledige wedstrijd. Hij kwam tot 88 ballen en kreeg alleen een punt tegen in de zevende inning na een honkslag van Quincy Ascencion en een tweehonkslag van Edinho Meyer.

Grootste overwinning

Nederland kwam tegen Curaçao tot een toernooirecord van 21 honkslagen.

Nederland kwam tegen Curaçao tot een toernooirecord van 21 honkslagen.
Foto: © Rob Jelsma

De winst van vanavond was de grootste overwinning voor een deelnemer op een World Port Tournament ooit. Met de 19-1 winst werden de monsterscores van Taiwan (19-1 tegen Curaçao in 2011) en Havana (3-21 tegen Taiwan in 1997) geëvenaard. De grootste uitslag voor Nederland tot dusver was de 0-15 overwinning op Taiwan in de halve finales van het World Port Tournament in 1997.

Door de overwinning heeft Nederland zich voor de negende keer geplaatst voor de finale. Slechts tweemaal eerder won Nederland. In 1989 (tegen Baltimore) en 1999 (tegen Cuba) schreef Oranje het toernooi op zijn naam. De andere zes finales werden verloren. Allen tegen een Cubaanse tegenstander.

Goede dienst

Of Cuba ook zondag de tegenstander wordt van Nederland in de finale van de vijftiende editie van het World Port Tournament, wordt morgen duidelijk. De titelverdediger, twee jaar geleden in de eindstrijd nog met 4-0 te sterk voor Nederland, staat morgen in de tweede ‘halve finale’ tegenover Curaçao. De winnaar van dat duel staat zondag tegenover Nederland in de finale.

Met de winst van vanavond heeft Nederland zichzelf mogelijk een goede dienst bewezen. Met het noodweer van morgen op komst, is de kans groot dat het programma op de achtste speeldag morgen fors te lijden krijgt onder het aangekondigde noodweer. Dat kan ook gevolgen hebben voor de wedstrijd tussen Cuba en Curaçao. Nederland hoeft zich daar nu niet meer druk om te maken en kan zich in alle rust voorbereiden op de finale van zondag.

           1 2 3 4 5 6 7  R  H E
CURAÇAO    0 0 0 0 0 0 1  1  7 4
NEDERLAND  8 3 1 3 4 0 X 19 21 0

Pitchers Curaçao
Marvin Brown (2/3+6 man): 0-2-4-2
Nick Veltkamp (3 man): 0-0-3-0
Claysandy Hariquez (2/3+3 man): 0-0-3-1
Richene Martina (2+1 man): 0-1-5-1
Ramses Jamanika (2 2/3): 0-0-6-0

Pitchers Nederland
Diegomar Markwell (7): 4-1-7-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page