Cuba tweede finalist op World Port Tournament

Cuba wordt morgen de tegenstander van Nederland in de finale van het World Port Tournament. De titelverdediger plaatste zich vanavond in Rotterdam met een 4-3 overwinning op Curaçao voor de eindstrijd. Door de nederlaag eindigen de Curaçaose honkballers dit toernooi als derde.

Door de vijfde overwinning dit toernooi heeft het Cubaanse nationale team zich vanavond voor de achtste keer geplaatst voor de finale van het World Port Tournament. Sinds 1999 haalde de nationale Cubaanse ploeg elke editie de eindstrijd. Het leverde tot dusver vijf titels op. Alleen in 1999 (tegen Nederland) en 2011 (tegen Taiwan) verloren de Cubanen.

Overtuigend haalde Cuba vandaag de finale echter niet. In de wedstrijd tegen Curaçao moesten de Cubaanse pitchers negen honkslagen toestaan, één meer dan Cuba zelf had geslagen. De titelverdediger profiteerde van een effectieve vijfde slagbeurt. Even daarvoor had Curaçao via punten van Reyhan Fecunda (honkslag) en Rojean Cleofa (driehonkslag) in de vierde en vijfde inning een 1-0 achterstand weggewerkt.

Goede zet

Cuba trok echter het duel weer naar zich toe. Via onder meer een honkslag van Yasiel Santoya en een tweehonkslag van Yurisbel Gracial kwam Cuba opnieuw op voorsprong: 4-2. De Curaçaose manager Raymond van Gurp wisselde hierop zijn startend pitcher Evenon Martis voor Johannes Gregorius. Dat bleek een goede zet. De broer van Major Leaguer Mariekson Gregorius stond in het restant van het duel geen enkele honkslag meer toe.

Pitcher Evenon Martis (Curaçao).

Pitcher Evenon Martis (Curaçao).
Foto: © Robert Bos

Het stelde Curaçao in staat om in de zevende inning terug in de wedstrijd te komen. Met twee man uit sloeg Edinho Meyer een tweehonkslag, waarna hij over de thuisplaat werd geslagen door Rojean Cleofa. In de achtste inning maakte Curaçao het nog spannend, toen Raywendley van Gurp het derde honk bereikte en Curaçao het winnende punt in het slagperk kreeg. Van Gurp strandde echter op het derde honk en Cuba hield zijn voorsprong vast.

Beste eindklassering

Door de 4-3 nederlaag is het succesvolle toernooi voor Curaçao voorbij. De ploeg van manager Raymond van Gurp eindigt dit World Port Tournament op de derde plaats, de beste eindklassering voor het nationale team van Curaçao ooit op het Rotterdamse toernooi. Curaçao laat Japan en Chinese Taipei achter zich, die na de afgelasting van eerder op de dag op een gedeelde vierde plaats eindigden.

Nederland en Cuba sluiten het World Port Tournament morgen af als de twee teams strijden om de hoofdprijs. Het wordt de zesde keer dat de nationale teams van Nederland en Cuba elkaar treffen in de finale van het World Port Tournament. Cuba verdedigt in het Neptunus Familiestadion de titel. Het nog ongeslagen Oranje gaat op jacht naar de eerste toernooiwinst in Rotterdam sinds 1999.

        1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CURAÇAO 0 0 0 1 1 0 1 0 0  3 9 0
CUBA    0 1 0 0 3 0 0 0 X  4 8 0

Pitchers Curaçao
Evenon Martis (4 1/3+5 man): 1-2-8-0
Johannes Gregorius (3 2/3): 0-4-0-0

Pitchers Cuba
Yoalkis Cruz (7): 3-0-8-0
Danny Aguilera (2/3): 0-1-0-0
Miguel Lahera (1 1/3): 1-0-1-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page