Nederland loopt titel op WPT mis

De Nederlandse honkballers zijn er vanmiddag niet in geslaagd de finale te winnen van het World Port Tournament. In Rotterdam maakte de Cubaanse titelverdediger een einde aan de ongeslagen status van Nederland. Onder leiding van de talentvolle Lourdes Gurriel Jr. boekte Cuba een 3-5 overwinning. Het leverde de zesde titel in Rotterdam op voor de Cubanen.

Voor de vierde dag dit toernooi was het Neptunus Familiestadion uitverkocht. Het ongeslagen Nederland stond voor de negende keer in de finale van het World Port Tournament. De eindstrijd was een herhaling van de vorige editie, toen Cuba in 2013 met 4-0 van de honkballers van Oranje won.

Hoewel Nederland in zes wedstrijden dit toernooi ongeslagen bleef en de Cubaanse titelverdediger tot tweemaal toe had verslagen, ging het op de slotdag in de belangrijkste wedstrijd van de vijftiende editie van het World Port Tournament toch mis voor de formatie van bondscoach Steve Janssen.
Nederland en Cuba maakten het vanmiddag in een regenachtig Rotterdam spannend tot het einde. In de achtste inning kreeg Nederland nog het winnende punt in het slagperk. Maar met lopers op het tweede en derde honk en een 3-5 tussenstand haalde reliever Miguel Lahera de Cubaanse ploeg uit de problemen.

Hoofdrol

Yoelvis Fiss breekt zijn knuppel in de finale tegen Nederland.

Yoelvis Fiss breekt zijn knuppel in de finale tegen Nederland.
Foto: © Rob Jelsma

Het bleek de laatste kans voor Nederland, waarmee de titelprolongatie voor Cuba een feit was. Een hoofdrol bij de Cubanen was deze middag voor Lourdes Gurriel Jr., zeer waarschijnlijk de meest opvallende naam in de Cubaanse selectie deze week. De buitenvelder is één van de drie honkballende zonen van Lourdes Gurriel, één van de grootste honkballers uit het Cubaanse honkbal. Tijdens de vijftiende editie van het World Port Tournament sloeg hij in de eerste zeven wedstrijden voor Cuba al twaalf honkslagen (.353).

Maar hij bewees pas echt zijn waarde vanmiddag in de finalewedstrijd tegen Nederland. Gurriel Jr. tekende begin dit jaar een profcontract voor het Japanse Yokohama DeNA BayStars. Hij liep echter een polsblessure op, waardoor hij uiteindelijk niet naar Japan afreiste. Wel staat hij formeel nog altijd onder contract bij deze Japanse club.
Dat geldt overigens niet meer voor zijn oudere broer Yulieski Gourriel, die in 2014 zijn debuut in de NPB maakte voor Yokohama DeNA BayStars. Hij werd begin april door de Japanse profclub ontslagen nadat hij zich te laat had gemeld in Japan.

Eerste pitch

Shaldimar Daantji doet een uiterste poging om de geslagen bal van Lourdes Gurriel Jr. te vangen.

Shaldimar Daantji doet een uiterste poging om de geslagen bal van Lourdes Gurriel Jr. te vangen.
Foto: © Rob Jelsma

Door de polsblessure eerder dit jaar was Gurriel Jr. deze maand beschikbaar om met het Cubaanse nationale team af te reizen naar Rotterdam. En day betaalde zich vandaag uit voor manager Victor Mesa. Al in de eerste slagbeurt sloeg de honkballer van het Cubaanse Industriales de eerste pitch van Rob Cordemans het linksveld in voor een tweehonkslag. Drie ballen later kon Gurriel Jr. de score openen, toen hij over de thuisplaat werd geslagen door Yurisbel Gracial.

In de vijfde inning opende Gurriel Jr. de slagbeurt zelfs met een solohomerun. Daarmee was de voorsprong voor de Cubaanse titelverdediger al opgelopen tot 1-5. In de vierde inning hadden ook Osvaldo Vázquez (honkslag), Ariel Borrero (honkslag), Jorge Luis Barcelán (tweehonkslag) en Yoelvis Fiss (honkslag) al weinig ontzag getoond voor de ervaren Nederlandse succespitcher Rob Cordemans.

Productiever

Nederland was op het pitchen van Frank Monthiet een stuk productiever dan vijf dagen geleden, toen de slagploeg van Oranje op deze Cubaan niet verder kwam dan één honkslag. Vanmiddag produceerde de Nederlandse honkballers op hem zes hits, maar kon het niettemin geen enkele keer echt gevaarlijk worden. Aleen in de derde inning wist Oranje te scoren toen Kevin Moesquit werd binnengeslagen door een harde honkslag in het rechtsveld van Gianison Boekhoudt.

Victor Mesa is het niet eens met een beslissing van scheidsrechter Olav Steijger en wordt uiteindelijk uit het veld gestuurd.

Victor Mesa is het niet eens met een beslissing van scheidsrechter Olav Steijger en wordt uiteindelijk uit het veld gestuurd.
Foto: © Rob Jelsma

Ook nadat startend pitcher Frank Monthiet in de zesde inning was vervangen, wist de Nederlandse slagploeg op de zwakke Cubaanse bullpen niet terug in de wedstrijd te komen. Alleen Christian Diaz wist in de zesde inning nog te scoren na een veldfout.

Woede

De Cubaanse manager Victor Mesa maakte dat al niet meer mee. Hij was in de vijfde inning uit het veld gestuurd na aanmerkingen op de leiding. Dat gebeurde nadat Yasiel Santoya door een pick-off van Rob Cordemans was uitgeschakeld. Zowel Mesa als Santoya waren van mening dat Cordemans schijn had gemaakt. Hun woede leidde er uiteindelijk toe dat beiden Cubanen voortijdig de kleedkamer konden opzoeken.

Voor de tiende keer in vijftien edities is daarmee een Cubaans team winnaar geworden van het World Port Tournament. Voor de zesde keer heeft het nationale team van Cuba de hoofdprijs in Rotterdam gepakt. Nederland moet het doen met de zevende tweede plaats uit de historie van het World Port Tournament.

           1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CUBA       1 0 0 3 1 0 0 0 0  5 11 3
NEDERLAND  0 0 1 0 0 1 0 1 0  3 10 0

Pitchers Cuba
Frank Monthiet (5 2/3+1 man): 4-3-6-1
José Ángel García (2): 4-2-3-2
Miguel Lahera (1 1/3): 1-0-1-0

Pitchers Nederland
Rob Cordemans (6): 2-0-9-0
Loek van Mil (3): 1-0-2-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page