Jan Collins ziet Bologna verliezen

Voor Fortitudo Bologna kwam op 24 juli in de wedstrijd tegen San Marino een einde aan een serie van maar liefst negentien overwinningen. De Italiaanse club sprak toen de ambitie uit meteen te beginnen aan een langere serie en dat met inbegrip van de Europese serie tegen Curaçao Neptunus. Echter met Neptunus-coach Jan Collins als scout op de tribune verloor de Italiaanse landskampioen al direct de volgende uitwedstrijd.

Dinsdagavond bij de thuiswedstrijd van Curaçao Neptunus besloot het blauw-witte bestuur op de tribune om de ervaren coach Jan Collins naar Bologna te laten vliegen om de mede-finalist in de European Cup te bekijken in de drie wedstrijden tegen Rimini, de sterkste tegenstander in de Italiaanse competitie.

Donderdag zat Collins recht achter de catcher op de vierde rij, op een overigens lege tribune van het Gianni Falchi stadion onder de televisiecamera’s van RAI Sport 2. Vrijdagavond was hij aanwezig bij de nederlaag van Bologna in het stadion van Pirates Rimini. Zaterdag wilde Collins terug in Bologna ook de derde wedstrijd zien. Maar die wedstrijd werd wegens de zware regenval in midden Italië uitgesteld naar de ongebruikelijke zondagmiddag om 16.00 uur. Collins paste zijn retourticket aan en zag daardoor nogmaals de nieuwe heuvelaankoop van Bologna: Rafael Cova.

Aangetrokken

Pitcher Rafael Cova (Bologna).

Pitcher Rafael Cova (Bologna).
Foto: © FIBS / Lauro Bassani

Cova was daags na het Europees succes van Bologna in Parijs aangetrokken en heeft tot nu toe gewerkt als closer. Zo deed hij dat ook onder de ogen van de Rotterdamse pitcherscoach. Cova verdedigde zondag een 6-1 voorsprong in de negende inning. Daarin gooide hij twaalf pitches en allemaal strike op slagmannen 4, 5, 6 en 7 van de Riminese line-up: Mazzanti een grondbal na één slag, Zileri een grondbal na twee slag en een foutslag, Bertagnon een honkslag na twee slag en Cit ging tenslotte uit met een strikeout.

Startende pitcher van Bologna op zondag was Paul Rivero, die in de tweede inning één run aan Rimini moest toestaan op twee honkslagen. Hij werd winnaar omdat hij in zijn overige zes innings maar twee honkslagen in totaal tegen kreeg en Rimini van de thuisplaat hield. Toen droeg Rivero de 6-1 voorsprong over aan de mid-reliever Filippo Crepaldi. Deze schakelde drie man in het slagperk uit, waarvan een met drie slag en twee met een ground-out.

Homeruns

Vijf van de zes punten van Bologna werden zondag gescoord op drie homeruns: Claudio Liverziani solo in de eerste inning, Alex Sambucci solo in de tweede inning en Cesar Suarez met twee man voor zich in de derde inning.

Bologna-hoofdcoach Marco Nanni.

Bologna-hoofdcoach Marco Nanni.
Foto: © FIBS / Duck Foto Press

Winnende werper van Rimini in de wedstrijd vrijdag tegen Bologna was de Dominicaan Carlos Richetti, die de landskampioen zes innings lang geen honkslag toestond. De zevende begon hij met drie honkslagen en een run tegen, waarna hij werd gewisseld bij een voorsprong van 3-1. In de zes no-hit innings zag Richetti 22 slagmensen van Bologna tegenover zich en gooide hij viermaal drie slag en vier keer vier wijd. De pitchers van Bologna moesten zich door de uitwedstrijd ploeteren met 87 pitches in 4 2/3 innings voor Riccardo de Santis, 58 pitches in 1 2/3 innings voor Luca Panerati en 34 pitches in 1 2/3 innings voor Pietro Paolo Cadoni.

Pitchersduel

De spannendste wedstrijd tussen de twee topploegen van de Italian Baseball League was de eerste op donderdag. Het werd een waar pitchersduel tussen de buitenlandse sterren Marquis Fleming voor Bologna en Alexis Candelario voor Rimini. De laatstgenoemde werd in Rotterdam verliezende pitcher tegen Neptunus, toen zijn ploeg had moeten winnen om de plaatselijke finale tegen Neptunus op zondag te bereiken.

Afgelopen donderdag verloor Rimini met Candelario met 1-0 van Bologna. Die stand stond al op het scorebord toen Candelario na 6 1/3 innings en derde honk bezet werd vervangen. Het ene punt was door Bologna in de derde inning gescoord op drie honkslagen van hun slagmannen Marco Sabbatani, Juan Carlos Infante en Cesar Suarez. Hun startende pitcher Fleming gooide zeven innings precies met de cijfers 6-2-7. Hij werd afgelost door closer Cova met 35 pitches waarvan 22 strike voor acht Riminezen: 2-2-0 in twee innings.

Spierblessure

Catcher Guillermo Rodriguez in actie voor Bolonga.

Catcher Guillermo Rodriguez in actie voor Bolonga.
Foto: © FIBS / Lauro Bassani

De slagorde van Bologna in deze topper bestond uit Juan Carlos Infante korte stop, Cesar Suarez derde honk, Claudio Liverziani rechtsveld, Guillermo Rodriguez aangewezen slagman, Alessandro Vaglio tweede honk, Alex Sambucci eerste honk, Paolino Ambrosino midveld, Marco Sabbatani achtervanger en Alessandro Grimaudo linksveld. Als Guillermo Rodriguez, de Meest Waardevolle Speler van het Europa Cup-toernooi in Parijs, hersteld is van een spierblessure, speelt hij catcher. De vraag blijft of Bologna voor de European Champions Cup opnieuw Amerikaanse konijntjes uit de Italiaanse hoed tovert, zoals de club in Parijs kwam met de pitchers Nick Pugliese en Justin Cicatello. Overigens heeft de Europese honkbalbond inmiddels Cicatello uitgesloten van deelname, omdat hij op dit moment als professioneel honkballer speelt in Toronto.

Na negen van de achttien wedstrijden over zes weekeindes van de Italiaanse Play-Offs staat Bologna op de eerste plaats met zeven overwinningen, gevolgd door Rimini en San Marino met ieder vijf overwinningen. Padova staat met één overwinning op grote achterstand. Na de Europese wedstrijden in Bologna en Rotterdam gaat de Italiaanse competitie door met drie weekeindes, die gaan bepalen welke clubs zich plaatsen voor de Italy Series van maximaal zeven wedstrijden.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page