Curaçao Neptunus op jacht naar Europese clubtitel

Won Nederland vorig jaar ten koste van Italië al de Europese titel voor nationale teams, deze week krijgt Curaçao Neptunus de kans om ook de Europese clubtitel naar Nederland te halen. “Neptunus wil deze finale winnen en gaat voor niks minder”, zegt de ambitieuze succescoach Evert-Jan ’t Hoen strijdlustig.

Afgelopen juni won Curaçao Neptunus voor het eerst sinds 2004 het Europa Cup-toernooi. Daarmee plaatsten de Rotterdamse honkballers zich ongeslagen voor de European Champions Cup.

In deze best-of-three om de Europese clubtitel wordt de Italiaanse kampioen Bologna de tegenstander. En dat dit geen eenvoudige tegenstander is, ervoeren de honkballers van L&D Amsterdam tijdens het Europa Cup-toernooi in Parijs. De Italiaanse ploeg van manager Marco Nanni won tweemaal van L&D Amsterdam. Eerst met 9-0 in de groepswedstrijden en vervolgens met 2-1 in de finale.

Gewaarschuwd

Curaçao Neptunus is dus gewaarschuwd, weet ook hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen. “Bologna heeft een goed en ervaren team”, blikt hij alvast vooruit. “Werpers Flemming, Cova, Rivero, De Santis en slagmensen als veteraan Liverzani, Sambucci, Vaglio, Infante. Allemaal spelers die al jaren spelen en weten wat ze doen.”

Curaçao Neptunus-hoofdcoach Evert-Jan 't Hoen.

Curaçao Neptunus-hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen.
Foto: © Rob Jelsma

Maar ook ’t Hoen neemt de nodige ervaring mee. Maar liefst tien spelers plaatsten zich vorige maand nog met het Nederlands team ongeslagen voor de finale van het World Port Tournament. “Neptunus wil deze finale winnen en gaat voor niks minder”, vertelt ’t Hoen. “Bologna heeft een sterk team, net als wij. Het zal een mooie strijd worden voor de titel.”

Best-of-three

Die strijd wordt gestreden over maximaal drie wedstrijden. De eerste wedstrijd donderdagavond om 21.00 uur in het Stadio Gianni Falchi in Bologna.

De selectie van Curaçao Neptunus vertrekt morgen richting Italië. De honkballers vliegen vanaf het Belgische Charleroi en landen omstreeks 19.30 uur op Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna. Coach Jan Collins is de ploeg alvast vooruit gereisd om een drietal wedstrijden van de aankomende tegenstander te bekijken. In de aanloop naar de European Champions Cup heeft Curaçao Neptunus gisteren in het Neptunus Familiestadion een training gehouden en volgde vanavond een tweede centrale training.

Voltallige selectie

Na de eerste wedstrijd op donderdagavond vliegen beide teams vrijdag naar Nederland. De honkballers van Neptunus vliegen opnieuw via Charleroi en keren rond 20.00 uur terug in Rotterdam. Zaterdag wordt om 19.30 uur in het Neptunus Familiestadion de tweede wedstrijd uit de best-of-three gespeeld. Indien nodig volgt op zondag nog een derde wedstrijd tussen Curaçao Neptunus en Fortitudo Bologna.

Manager Evert-Jan ’t Hoen heeft tijdens de European Champions Cup de beschikking over zijn voltallige selectie. Ook pitcher Diegomar Markwell, die in verband met familie-omstandigheden de afgelopen dagen in het buitenland verbleef, reist met de Rotterdamse ploeg naar Bologna. De aan zijn schouder geblesseerde pitcher Kenny van den Branden reist eveneens mee. ’t Hoen: “Kenny is onder behandeling. Het gaat elke dag beter. Zijn status wordt op dit moment per dag bekeken.”

Reizen

Dwayne Kemp in actie tegen Draci Brno.

Dwayne Kemp in actie tegen Draci Brno.
Foto: © Rob Jelsma

De European Champions Cup is in 2013 in het leven geroepen als opvolger van de Final Four. Tijdens de eerste twee edities ging de strijd steeds om twee teams uit de Italiaanse competitie. Dit jaar plaatsten voor het eerst een Italiaans en Nederlands team zich voor de finale, waardoor beide selecties in een week tijd op en neer moeten vliegen tussen Rotterdam en Bologna. Het reizen is volgens ’t Hoen geen probleem. “Wij hebben veel spelers die in de Minor League, of in het Nederlands team hebben gespeeld. Zij weten wat het is om veel te reizen en wedstrijden te spelen.”

Zelf heeft voormalig Minor Leaguer ’t Hoen ook geen problemen met meerdere wedstrijden. “Het is altijd beter een series als finale te hebben dan één wedstrijd. Het is mooi voor beide teams om te zien hoe er in Rotterdam en Bologna wordt gespeeld. We hopen dat er, net als bij het World Port Tournament, veel toeschouwers naar Rotterdam komen.”

Europese grootmacht

Met de negenvoudig Italiaanse kampioen Bologna krijgt Curaçao Neptunus een Europese grootmacht als tegenstander. De honkballers uit de stad in het Noorden van Italië wonnen in 2013 de eerste editie van de European Champions Cup. Var Group Unipol Bologna was in dat jaar in de best-of-three met 2-0 te sterk voor Telemarket Rimini. Eerder won Bologna ook al de Europese clubtitel in 2012 en 2010 en nam het in 2013 deel aan de Asia Series.

Een Nederlands team wist zich tot dusver nog nooit te plaatsen voor de European Champions Cup. L&D Amsterdam was de laatste Nederlandse club in de strijd om de Europese clubtitel. De Amsterdammers werden in 2012 derde tijdens de Final Four. Neptunus plaatste zich nooit voor de Finale Four en krijgt deze week voor het eerst sinds 2004 weer de kans op de belangrijkste Europese hoofdprijs.

Programma

Donderdag 6 augustus 2015
21.00 uur: CNF Unipolsai Bologna – Curaçao Neptunus

Zaterdag 8 augustus 2015
19.30 uur: Curaçao Neptunus – CNF Unipolsai Bologna

Zondag 9 augustus 2015 *
12.00 uur: Curaçao Neptunus – CNF Unipolsai Bologna

* Indien nodig.

Historie
Sinds 1992 spelen de twee winnaars van een Europees clubtoernooi in een finale tegen elkaar om de Europese clubtitel. Tussen 1992 en 2004 in een Super Cup en van 2008 tot en met 2012 in de Final Four. Het Rotterdamse Neptunus won de Super Cup zeven keer, waarvan vijf keer op rij tussen 1999 en 2003. Bologna kwam nog nooit uit in de Super Cup, maar werd wel in 2010 en 2012 winnaar van de Final Four en in 2013 van de European Champions Cup. Neptunus nam op zijn beurt nooit eerder deel aan de Final Four en de European Champions Cup.

Bologna werd vijfmaal kampioen van Europa: in 1973, 1985, 2010 en 2013. Neptunus won zeven keer de Europa Cup: in 1994, 1996, 2000, 2001, 2002, 2003 en 2004, vijfmaal de Cup Winners Cup: in 1990, 1993, 1998, 1999, 2007 en zeven keer de Europese Super Cup: 1995, 1997, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page