Curaçao Neptunus onderuit in Bologna

Curaçao Neptunus is er vanavond niet in geslaagd de best-of-three tegen de Italiaanse kampioen Unipolsai Bologna te starten met een overwinning. In het Stadio Gianni Falchi hielpen de buitenlandse troeven Cesar Suarez en Nick Pugliese Bologna aan een 5-3 winst. Het was na zes zeges de eerste Europese nederlaag voor de Rotterdamse honkballers dit jaar.

Marquis Fleming, de startend pitcher voor Unipolsai Bologna, had vanavond voor het eigen Italiaanse publiek de touwtjes stevig in handen. Twee maanden geleden werd hij nog winnend pitcher in de finale van het Europa Cup-toernooi in Parijs. Hij hield toen L&D Amsterdam zes innings op slechts drie hits.

Bekijk de foto’s van de wedstrijd

Vanavond moesten de honkballers van Curaçao Neptunus het antwoord schuldig blijven op de Amerikaanse pitcher, die twee seizoenen speelde voor het Triple A-team Durham Bulls van Tampa Bay Rays. Fleming gooide negen strikeouts in zeven innings en hield de Nederlandse ploeg zodoende puntloos.

Cruciale veldfout

Daarentegen begonnen de pitchers van Curaçao Neptunus onzeker aan de wedstrijd. Starter Orlando Yntema gooide al in de eerste inning drie keer vier wijd. Met lopers op het tweede en derde honk en twee man uit miste bovendien derde honkman Raily Legito een hooggeslagen bal. Op deze cruciale veldfout konden zowel Juan Carlos Infante als Claudio Liverziani scoren en keek Curaçao Neptunus al in de eerste inning tegen een uiteindelijk beslissende 2-0 achterstand aan.

Cesar Suarez wordt gefeliciteerd na zijn homerun in de vijfde inning.

Cesar Suarez wordt gefeliciteerd na zijn homerun in de vijfde inning.
Foto: © Rob Jelsma

Yntema hield het vanavond slechts vier volledige innings vol. Na zijn vierde vrije loop en de tweede Rotterdamse veldfout werd de international, die vorige week nog een no-hitter gooide, in de vijfde inning vervangen voor Kevin Kelly. Maar ook hij begon ongelukkig. De tweede bal die Kelly op Cesar Suarez gooide, ramde de Venezolaan voor drie punten het met zo’n 2.500 toeschouwers gevulde stadionnetje in Bologna uit.

Vertrouwen

Suarez (2 uit 4) onderstreepte daarmee het vertrouwen dat hij had gekregen van Bologna-hoofdcoach Marco Nanni. Die besloot luttele minuten voor de start van de eerste wedstrijd om zijn Venezolaanse sterspeler Guillermo Rodriguez deze best-of-three aan de kant te houden. De voormalig Major Leaguer werd tijdens het Europa Cup-toernooi in Parijs met een slaggemiddelde van .632 nog Meest Waardevolle Speler, met name ook door zijn belangrijke bijdrage in de gewonnen finale tegen L&D Amsterdam. Rodriguez ondervond echter toch nog teveel last van een hamstringblessure, die hij tien dagen eerder opliep.

Cesar Suarez, die tot vorig jaar nog speelde in de Mexicaanse Triple A-competitie, bleek een waardige vervanger. Met zijn driepunten-homerun in de vijfde inning tilde de Venezolaan de voorsprong naar 5-0. Behalve Suarez en pitcher Marquis Fleming heeft Bologna deze week ook de beschikking over de tot Italiaan genaturaliseerde Amerikaanse pitcher Nick Pugliese. Hij werd dinsdag opnieuw vanuit de Verenigde Staten ingevlogen, nadat hij ook al op freelance-basis had meegedaan tijdens het Europa Cup-toernooi in Parijs.

Homerun

Het Stadio Gianni Falchi voor aanvang van de wedstrijd tussen Unipolsai Bologna en Curaçao Neptunus.

Het Stadio Gianni Falchi voor aanvang van de wedstrijd tussen Unipolsai Bologna en Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Pugliese moest Bologna in de slotfase uiteindelijk te hulp schieten, nadat Curaçao Neptunus de wedstrijd in de achtste inning leek te kantelen. Dat gebeurde nadat eerst Marquis Fleming op de heuvel was afgelost door Filippo Crepaldi. Deze nieuwe pitcher moest honkslagen incasseren van Benjamin Dille (2 uit 5) en Raily Legito (2 uit 3), waarna op zijn beurt Gianison Boekhoudt de bal over de omheining knalde om de achterstand terug te brengen tot 5-3.

Tot die homerun had de Rotterdamse ploeg nog geen loper op het derde honk gekregen. Maar na ook een honkslag van Christian Diaz (2 uit 4) kreeg de Nederlandse landskampioen ineens de gelijkmaker in het slagperk. De Italiaanse manager Marco Nanni greep in en haalde na zes slagmensen Crepaldi alweer terug de dug-out in. De Amerikaan Pugliese nam plaats op de heuvel en gooide hierna in de Italiaanse nacht de deur in het slot.

Best-of-three

Beide teams vliegen morgen richting Nederland, waar zij morgenavond arriveren. Een dag later wordt om 19.30 uur in Rotterdam de tweede wedstrijd uit de best-of-three gespeeld. Bij winst door Unipolsai Bologna wordt de Italiaanse ploeg Europees kampioen. Curaçao Neptunus moet winnen om een derde en beslissende wedstrijd op zondag om 12.00 uur, eveneens in Rotterdam, te forceren. Pitcher voor Bologna wordt zaterdag zeer waarschijnlijk de Venezolaan Raul Rivero, die tijdens het Europa Cup-toernooi in Parijs al winnend werper werd in de eerste wedstrijd tegen L&D Amsterdam.

Het is voor het eerst dat er om de European Champions Cup wordt gestreden tussen twee teams uit twee verschillende nationale competities. In de door Italiaanse clubs gedomineerde clubtoernooien is Curaçao Neptunus pas het eerste Nederlandse team in een finale sinds 2007. Bologna werd Europees clubkampioen in onder meer 2010, 2012 en 2013.

                   1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS   0 0 0 0 0 0 0 3 0  3 11 2
UNIPOLSAI BOLOGNA  2 0 0 0 3 0 0 0 X  5  8 0

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (4+2 man): 1-4-4-2
Kevin Kelly (1 2/3+1 man): 1-1-3-0
Berry van Driel (1 1/3): 1-0-0-0
Loek van Mil (1): 1-0-1-0

Pitchers Unipolsai Bologna
Marquis Fleming (7): 9-1-6-0
Filippo Crepaldi  (2/3+1 man): 0-0-4-0
Nick Pugliese (1 1/3): 1-1-1-0

Foto’s: © Rob Jelsma
Bekijk meer foto’s in het volledige foto-album

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page