Curaçao Neptunus verslaat Italiaanse Bologna

Curaçao Neptunus heeft vanavond een vroege uitschakeling tijdens de European Champions Cup voorkomen. Nadat de Rotterdamse ploeg donderdagavond in Italië nog met 5-3 van Unipolsai Bologna had verloren, forceerde Neptunus vanavond op eigen veld een derde wedstrijd in de best-of-three.

Curaçao Neptunus begon donderdagavond als eerste Nederlandse ploeg sinds 2007 aan een Europese clubfinale. Maar die verliep veel minder voorspoedig dan gehoopt. Al in de eerste inning kwamen de Rotterdammers op achterstand en dat kon de ploeg van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen niet meer goedmaken.

Hierdoor moest Curaçao Neptunus vanavond in het eigen Familiestadion in Rotterdam winnen om een derde en beslissende wedstrijd in de best-of-three te forceren. Dat zou geen eenvoudige opgave worden.

Bekijk de foto’s van de wedstrijd

Pitcherstroef

Na Marquis Fleming kreeg Curaçao Neptunus vanavond, in het bijzijn van 1.600 toeschouwers, de tweede pitcherstroef van Bologna tegenover zich: Raul Rivero. Zowel Fleming als Rivero hadden tijdens het Europa Cup-toernooi in juni in Parijs hun Italiaanse ploeg naar een overwinning gegooid tegen L&D Amsterdam.

Benjamin Dille en Stijn van der Meer proberen een honkloper van Bologna te bedwingen.

Benjamin Dille en Stijn van der Meer proberen een honkloper van Bologna te bedwingen.
Foto: © Rob Jelsma

Op het pitchen van de 29-jarige Venezolaan Rivero, bezig aan zijn derde seizoen bij de Italianen, nadat hij zeven seizoenen in de Minor League had gespeeld voor Baltimore Orioles, kwamen de Rotterdamse honkballers zes innings lang niet verder dan twee hits, allebei geslagen in de derde inning. Shaldimar Daantji opende die slagbeurt met een tweehonkslag en kon even later de score openen op een opofferingsslag van Dwayne Kemp.

Veldfouten

Lang hield die voorsprong niet stand. Al een slagbeurt later gaf Curaçao Neptunus die zelf uit handen. Na vier wijd voor Claudio Liverziani ging catcher Gianison Boekhoudt in de fout op een stootslag van Cesar Suarez. Hij smeet de bal langs het eerste honk, waardoor Liverziani vanaf het eerste honk de gelijkmaker kon scoren. Ook donderdagavond scoorde Bologna al drie punten door Rotterdamse veldfouten.

Maar met de jarige Diegomar Markwell op de heuvel, kreeg Unipolsai Bologna vanavond geen enkel moment de kans om op voorsprong te komen. In de zevende inning was het opnieuw Curaçao Neptunus, die de leiding nam. Nu nadat Christian Diaz (tweehonkslag) kon scoren na een wilde worp. Maar opnieuw wisten de Rotterdammers de voorsprong niet vast te houden. Paolino Ambrosino, op de honken gekomen na vier wijd door Diegomar Markwell, kon vanaf het tweede honk scoren op een honkslag van pinch-hitter Eladio Russo.

Hoofdrol

Even daarvoor had Loek van Mil plaatsgenomen op de heuvel. Hij liet in diezelfde slagbeurt nog de honken volstromen. Met een goede vangbal voorkwam linksvelder Urving Kemp dat zijn ploeg op achterstand werd gezet. Een inning later eiste de jonge Kemp opnieuw een hoofdrol voor zich op. Hij opende de achtste slagbeurt met vier wijd en kon door naar twee na een honkslag van Raily Legito. Met twee man uit kon tweede honkman Alessandro Vaglio een einde aan de inning maken op een grondbal van Gianison Boekhoudt. Maar ditmaal gooide hij de bal langs zijn ploeggenoot. Kemp maakte er dankbaar gebruik van en spoedde zich over de thuisplaat: 3-2.

Gaf Curaçao Neptunus donderdagavond nog de wedstrijd uit handen door veldfouten, vanavond was het in Rotterdam de beurt aan Unipolsai Bologna. Want die derde achterstand konden de Italianen, ondanks een honkslag van Alex Sambucci in de negende inning, niet meer goedmaken. Met de winst heeft Curaçao Neptunus de stand in de best-of-three gelijk getrokken. Hierdoor keren beide teams morgenmiddag terug in het Neptunus Familiestadion voor de derde en beslissende wedstrijd in de strijd om de Europese clubtitel.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
UNIPOLSAI BOLOGNA 0 0 0 1 0 0 0 1 0  2 6 1
CURAÇAO NEPTUNUS  0 0 1 0 0 0 1 1 x  3 4 1

Pitchers Unipolsai Bologna
Raul Rivero (7 2/3+2 man): 4-3-4-1
Salomon Marinez (1/3): 1-0-0-0

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (7 1/3): 6-4-3-1
Loek van Mil (1 2/3): 2-1-3-0

Foto’s: © Rob Jelsma
Bekijk meer foto’s in het volledige foto-album

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page