Curaçao Neptunus wint Europese clubtitel

Voor het eerst sinds 2004 is Curaçao Neptunus weer de beste club van Europa geworden. Vanmiddag versloegen de Rotterdamse honkballers de Italiaanse kampioen Unipolsai Bologna in de derde en beslissende wedstrijd van de European Champions Cup met 7-3. Stijn van der Meer werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.

Slecht veertien uur nadat Curaçao Neptunus met een 3-2 overwinning een derde wedstrijd tegen het sterke Unipolsai Bologna had weten af te dwingen, bleek de Rotterdamse thuisploeg ongenaakbaar. Waar de Italiaanse pitchers het af lieten weten, sloegen de honkballers van Nederlandse landskampioen in het met duizend toeschouwers gevulde Neptunus Familiestadion hard toe.

Bekijk de foto’s van de wedstrijd

In de eerste inning sloeg eerst Stijn van der Meer, die na afloop werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler, met een honkslag twee punten binnen. Drie innings later was het de beurt aan Dwayne Kemp. Dat maakte al in de vierde inning een einde aan het heuveloptreden van de ervaren Riccardo de Santis.

Troeven

Behalve zijn buitenlandse troeven Marquis Fleming en Raul Rivero bleek Bologna-hoofdcoach Marco Nanni niet over de juiste pitchers te beschikken om de gevaarlijke slagploeg van Curaçao Neptunus te stoppen. Na de rake klap van Kemp in de vierde inning sloeg eerst Benjamin Dille met een honkslag eveneens een punt binnen, waarna Raily Legito met een tweepitter de voorsprong vergrootte van 5-1 naar 7-1.

Raily Legito scoort één van de punten voor Curaçao Neptunus.

Raily Legito scoort één van de punten voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Dat bleek voor de Italiaanse honkballers de genadeklap. De ploeg uit Bologna gooide de handdoek in de ring en maakte in het restant van de wedstrijd nauwelijks nog de indruk hoop te hebben op een ommekeer.  Pas in de negende inning kwam, op het pitchen van Berry van Driel, een korte opleving na een tweehonkslag van Cesar Suarez, de held uit de eerste wedstrijd.
Zijn klap werd gevolgd door hits van Alessandro Vaglio en Alex Sambucci, waardoor Unipolsai Bologna terug kon komen tot 7-2. Een wilde worp van Van Driel maakte het zelfs 7-3. Hierna herpakte de Haagse pitcher zich echter en gooide hij de wedstrijd uit.

Problemen

Bij de Rotterdammers kwam de van een schouderblessure teruggekeerde startend pitcher Kenny van den Branden alleen in de derde inning in de problemen. Na onder meer honkslagen op rij van Alessandro Grimaudo en Juan Carlos Infante moest hij een tegenpunt incasseren. Door vier wijd en een wilde worp kreeg Bologna hierna zelfs twee honklopers in scoringspositie.

De Belgische pitcher antwoordde echter onverbiddelijk. Niet alleen schakelde hij Alessandro Vaglio uit met drie slag om de slagbeurt te beëindigen, maar kwam hij in de vierde inning terug met drie strikeouts op rij. Van den Branden gooide dit duel zes keer drie slag en stond pas weer een honkloper toe tot hij in de zevende inning werd vervangen door Kevin Kelly.

Europese clubtitel

Met de tweede overwinning op rij heeft Curaçao Neptunus na een lange tijd van droogte de Europese Cup weer naar Nederland gehaald. De laatste Europees clubkampioen in Nederland was Corendon Kinheim, dat in 2007 het belangrijkste Europa Cup-toernooi wist te winnen in een jaar waarin de twee winnaars van de Europa Cup-toernooien niet tegen elkaar in een finale speelden.

Stijn van der Meer bracht Curaçao Neptunus in de eerste inning op een 2-0 voorsprong.

Stijn van der Meer werd uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler.
Foto: © Rob Jelsma

Voor Curaçao Neptunus is het de eerste Europese clubtitel sinds de Rotterdamse ploeg in 2004 de Europa Cup won. Toen werd in de finale eveneens gewonnen van Bologna. De aansluitende Super Cup tegen het Hoofddorpse Pioniers werd uiteindelijk afgelast. Sindsdien maakten voornamelijk de teams uit de Italiaanse competitie de dienst uit in de Europese clubfinales.

Tot vandaag. Nadat het Nederlands honkbalteam vorig jaar al de Europese titel voor nationale teams veroverde, heeft Nederland nu ook weer de beste club van Europa binnen de landsgrenzen.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
UNIPOLSAI BOLOGNA 0 0 1 0 0 0 0 0 2  3  7 1
CURAÇAO NEPTUNUS  2 0 0 5 0 0 0 0 X  7 10 0

Pitchers Unipolsai Bologna
Riccardo de Santis (3 2/3+1 man): 2-2-6-0
Salomon Marinez (2 man): 0-0-2-0
Pietro Cadoni (1 2/3+1 man): 1-1-1-0
Luca Panerati (2 2/3): 1-0-1-1

Pitchers Curaçao Neptunus
Kenny van den Branden (6): 6-1-4-0
Kevin Kelly (2): 4-1-0-0
Berry van Driel (1): 1-0-3-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page