Hoofdcoach ’t Hoen: ‘Dit betekent heel veel’

De Europese clubtitel is terug in Nederland. Na vijftien jaar krijgt de Cup met de grote oren weer een plaats in de prijzenkast van het Rotterdamse Neptunus, dat tussen 1995 en 2003 zeven keer eerder een Super Cup in de wacht had gesleept. “Dit betekent heel veel”, verzuchtte een dolblije hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen na afloop van de gewonnen finale.

De honkballers van Curaçao Neptunus speelden de afgelopen dagen een loodzware best-of-three, die al donderdag begon in het Italiaanse Bologna. Na een lange heenreis op woensdag en een lange terugreis op vrijdag werd de klus pas echt dit weekeinde geklaard in het het eigen Neptunus Familiestadion.

Dat thuisvoordeel in de twee belangrijkste wedstrijden waren erg belangrijk zag ook hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen: “Hier voel je je thuis. Dat scheelt”.

Veel lawaai

In het Stadio Gianni Falchi in Bologna kregen de Nederlandse honkballers ook met hele andere zaken te maken. “Het is heel erg lastig om in Italië te spelen”, vertelt Stijn van der Meer na afloop van de gewonnen finale. “Er wordt heel veel geluid gemaakt. Dat zag je vandaag ook. Er waren maar heel weinig Italianen op de tribune. Maar ze maakten heel veel lawaai. Een heel stadion vol daarvan, dat is lastig om in te spelen.”

Terug in Rotterdam stelde Curaçao Neptunus dit weekeinde orde op zaken. Na de 5-2 nederlaag in Bologna werd op Rotterdams grondgebied gisteren al gewonnen met 3-2. Vandaag volgde de beslissende 7-3 overwinning.

Verschil

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de laatste uit van de wedstrijd.

Vreugde bij de spelers van Curaçao Neptunus na de laatste uit van de wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

Voor ’t Hoen was het duidelijk wat vandaag het verschil maakte. “Keny van den Branden”, zegt hij stellig. Hij hield de slagploeg van Bologna in toom. Wij konden wel scoren op hun derde starter. Die derde starter, dat maakte vandaag het verschil.”

Lang was het onzeker of Van den Branden wel op tijd fit zou zijn voor de European Champions Cup. De Belgische pitcher, die vorige week in de hoofdklasse nog aan de kant moest worden gehouden, werkte hard aan zijn herstel van een lichte schouderblessure. “Het was echt een race tegen de klok”, vertelt hij. “Ik heb er hard voor gewerkt om op tijd fit te zijn. En dat is gelukt.”

Super

Van den Branden stond vanmiddag in zes innings slechts vier honkslagen toe en legde de basis voor de winst van Curaçao Neptunus. “Het voelt super. We hebben er hard voor gewerkt. Het hele team heeft het verdiend. En de pitching heeft het deze drie dagen erg goed gedaan”, aldus de Belgische international.

Stijn van der Meer vierde een extra feestje. Na de gewonnen finale werd de korte stop uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler. Uit handen van de Duitse official Juergen Elsishans ontving hij daarvoor de bijbehorende prijs. Van der Meer: “Als ik eerlijk ben, had ik het niet verwacht. Maar het is altijd leuk om een indidivuele prijs te krijgen.”

Vechten

Stijn van der Meer ontvangt zijn prijs als MVP.

Stijn van der Meer ontvangt zijn prijs als MVP.
Foto: © Rob Jelsma

Belangrijker vond de international de hoofdprijs die hij zojuist met zijn ploeg had veroverd. “Dat is geweldig natuurlijk”, jubelt hij. “Het is hartstikke gaaf om eens een keer die prijs in de wacht te slepen.” Tussen het feestgedruis geniet ook ’t Hoen van het succes van zijn ploeg. “Dit betekent heel veel. Niet alleen voor mij. Voor Neptunus en voor Rotterdam. Het is te lang geleden dat we zo’n grote prijs hebben gewonnen.”

Vertrouwen in een goede afloop hield de succescoach de hele serie. “Wij bleven donderdag vechten. We kwamen terug tot 5-3 en hadden zelfs kans om in de negende inning te winnen. We gaven niet op en gisteren al helemaal niet.” Het leverde hem vandaag de eerste Europese clubtitel op sinds hij in 2013 zijn debuut maakte als hoofdcoach bij de Rotterdamse hoofdklasser. “Je wilt eerst landskampioen worden en dan de Europa Cup winnen. En dat is niet makkelijk om te doen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page