Christian Diaz beste slagman in de hoofdklasse

Christian Diaz is dit seizoen de beste slagman geworden in de hoofdklasse. Hij kwam in de reguliere competitie tot een gemiddelde van .431. Daarmee komt de buitenvelder van Curaçao Neptunus aan het einde van het seizoen in aanmerking voor de prijs van Beste Slagman, die de afgelopen jaren werd uitgereikt tijdens de Stars Awards van de honk- en softbalbond KNBSB. Diaz: “Soms denk ik wel eens: dit is allemaal unreal“.

De 26-jarige Diaz kwam dit seizoen voor Curaçao Neptunus tijdens de reguliere competitie in 39 wedstrijden tot 53 honkslagen. Dat was voldoende voor een gemiddelde van .431. Daarmee bleef de Arubaan na de laatste speelronde in de reguliere competitie afgelopen weekeinde onder meer Corendon Kinheim-spelers Dashenko Ricardo (.420) en Mervin Gario (.395) voor.

Diaz is de opvolger geworden van Bas de Jong, die de afgelopen drie seizoenen de beste slagman werd in de reguliere competitie van de hoofdklasse en inmiddels bij Quick Amersfoort op een niveau lager speelt.

Beste Rookie

De Arubaanse linkshandige slagman is momenteel bezig aan zijn tweede seizoen in de hoofdklasse. Vorig jaar maakte hij zijn debuut op het hoogste niveau voor het Haagse AdoLakers. Door zijn slagprestaties werd Diaz afgelopen juni al opgeroepen als debutant voor het Nederlandse team. Na afloop van het World Port Tournament mocht hij onlangs de prijs in ontvangst nemen voor Beste Rookie.

Hoofdcoach Evert-Jan 't Hoen in gesprek met Christian Diaz.

Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen in gesprek met Christian Diaz.
Foto: © Rob Jelsma

“De afgelopen maanden waren voor mij zwaar, maar ook goed”, vertelt Diaz. “Toen AdoLakers ophield met bestaan, moest ik op zoek naar een andere club. Via Diegomar Markwell ben ik toen bij Neptunus terecht gekomen. Omdat het team op dat moment eigenlijk al rond was, moest ik heel hard werken om te laten zien dat ik bij deze club hoorde.”

Bang

Daarin slaagde Diaz goed. Hij werd nog maar de zevende speler die in dienst van de Rotterdamse club die de reguliere competitie van de hoofdklasse afsloot met het hoogste slaggemiddelde. Kevin McDonald (1980), Mike Garguilo (1986), Marcel Kruyt (1991 en 1997), Eric de Bruin (1992), Dirk van ’t Klooster (2002 en 2005) en Raily Legito (2006) gingen hem voor.

Diaz: “De overstap van AdoLakers naar Neptunus was een heel grote stap voor mij. Ik was wel een beetje bang, want Neptunus was de nummer één club van Nederland. Alle spelers zijn kwalitatief erg goed. Ik heb nu al heel veel bij Neptunus geleerd. Van de coaches, maar ook van de ervaren spelers.” Ondanks zijn prestaties kan het volgens Diaz nog beter. “Er zijn dingen waar ik aan moet werken”, weet hij. “Daar ben ik nu mee bezig. Maar als ik op het veld sta, geef ik altijd 100%.”

Achtbaan

Het seizoen van Diaz, dat komende week in zijn allereerste Play-Offs een vervolg krijgt, is daarmee een echte achtbaan geworden. Van zijn debuut in het Nederlands team tot het winnen van de Europese clubtitel met Curaçao Neptunus. “Voor mij is dit ook iets nieuws. Ik heb zoveel meegemaakt dit jaar. Soms denk ik wel eens: dit is allemaal unreal”, aldus Diaz.

De honkballer van Curaçao Neptunus werd pas de vierde speler sinds de herinvoering van houten knuppels in 2000 met een slaggemiddelde boven de .400. De andere spelers waren Dirk van ’t Klooster (2005, 2010 en 2011), Kenny Berkenbosch (2009) en Michael Crouwel (2000). Zijn slaggemiddelde van .431 is bovendien het hoogste sinds Michael Crouwel in 2000 voor Amsterdam Expos kwam tot een gemiddelde van .432.

Kanshebber

Christian Diaz werd tijdens het World Port Tournament uitgeroepen tot Beste Rookie.

Christian Diaz werd tijdens het World Port Tournament uitgeroepen tot Beste Rookie.
Foto: © Rob Jelsma

De prijs voor de beste slagman wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Stars Awards aan het einde van het jaar. Dan wordt ook onder meer bekendgemaakt wie de Meest Waardevolle Speler en de Beste werper is. Die winnaars worden bepaald door een keuzecommissie. De voornaamste kanshebber op de prijs voor de beste pitcher is opnieuw Rob Cordemans geworden. De veteraan van L&D Amsterdam sloot het seizoen af met het laagste verdiende puntengemiddelde (0.84) en was tweede in aantal strikeouts (79). Cordemans won de afgelopen zestien jaar deze prijs al acht keer, waarvan drie keer op rij tussen 2011 en 2013.

Verder worden jaarlijks ook prijzen uitgereikt aan de spelers met de meeste homeruns en de meeste gestolen honken. In de reguliere competitie sloegen Bryan Engelhardt (Corendon Kinheim) en Gianison Boekhoudt (Curaçao Neptunus) elk acht keer de bal uit het stadion. Engelhardt deed dat in 122 slagbeurten, Boekhoudt had er 148 slagbeurten voor nodig. Engelhardt werd sinds 2004 al zeven keer eerder uitgeroepen tot Homerun King. Dat gebeurde in 2004, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013 en 2014.
Gilmer Lampe (UVV) en Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) wisten elk twintig honken te stelen. Lampe deed dat in 24 pogingen, Kemp had er op zijn beurt 26 pogingen voor nodig.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page