Twins dichtbij kampioenschap

Twins kan al aankomend weekeinde het kampioenschap veroveren in de overgangsklasse. De Oosterhoutse ploeg van hoofdcoach Kevin Roovers heeft aan een dubbele overwinning op promovendus Onze Gezellen voldoende voor de tweede titel in drie jaar tijd. Tot dusver verloor Twins nog maar twee wedstrijden dit seizoen. Roovers: “Dit wilde ik niet missen”.

Twins maakte de afgelopen maanden zijn favorietenrol in de overgangsklasse volledig waar. Tot dusver zijn de titelaspiraties van de ambitieuze Brabantse club geen enkel moment in gevaar gekomen. In de reguliere competitie won Twins al zeventien wedstrijden op rij, voordat de ongeslagen ploeg uit Oosterhout op zondag 7 juni in zijn laatste wedstrijd voor het eerst onderuit ging. Nummer vijf Double Stars was met 3-1 te sterk.

Ook in de kampioenspoule verloor Twins tot dusver nog maar een keer. Alleen Orioles was op zondag 5 juli met 3-4 te sterk. In veertien wedstrijden scoorden de Oosterhoutse honkballers in deze poule maar liefst 102 punten en kregen zij slechts 28 runs tegen. “Onze kracht is dat we al jaren een hechte groep zijn. Op, maar ook naast het veld”, legt hoofdcoach Kevin Roovers uit. “Samen met het talent in de groep en de volwassenheid die het toont, heeft het ervoor gezorgd dat wij tot dusver een sterk seizoen hebben.”

Iets moois

De Oosterhoutse club staat dit seizoen voor het eerst onder leiding van Roovers, die als pitcher in 2003 en 2004 al met Twins in de hoofdklasse speelde. Roovers werd in Oosterhout de opvolger van Ralph Milliard, die als hoofdcoach de overstap maakte naar hoofdklasser HCAW.

Nick Peels aan slag voor Twins.

Nick Peels aan slag voor Twins.
Foto: © Robert Bos

Toen Roovers werd gevraagd voor deze klus, kon hij het bijna niet weigeren. “Doordat ik in Amsterdam woon en een fulltime baan heb, moest ik er wel eerst over nadenken of het praktisch mogelijk was”, blikt hij terug. “Maar de club heeft de laatste jaren iets moois weggezet waar ik en veel andere hard voor hebben gewerkt. Dit wilde ik niet missen. Door het vertrouwen dat Patrick van Gool met de technische commissie heeft uitgesproken, heb ik uiteindleijk graag ja gezegd.”

Leerzaam jaar

Roovers kijkt tevreden terug op zijn eerste maanden als hoofdcoach. “Het is een zeer leerzaam jaar geweest. Het was überhaupt mijn eerste job als coach en dan kom je voor veel onverwachte zaken te staan. Met alle steun van Twins en een sterke coachingstaf om mij heen, hebben we er tot dusver een succesvol jaar van gemaakt. De ervaring van bench-coach Bart van Gils, die eerder al een kampioenschap met dit team heeft gewonnen, en de technische kennis van Bas Nooijens en Marcel Aerts hebben er voor gezorgd dat ik mijn job goed heb kunnen uitvoeren. En met veel plezier!”

Roovers zag na afloop van vorig seizoen zeven basisspelers vertrekken. Zo koos de Belgische international Jamie Verheyleweghen voor UVV en volgden Brian Biezen, Rikkert Kempen en Jarreau Martina hun coach Milliard naar HCAW. Niettemin wist de Oosterhoutse club zijn selectie voldoende te versterken. Met name Berry van Donselaar, die overkwam van Mampaey The Hawks, bleek een aanwinst. Hij is momenteel met 46 honkslagen (.418) en twee homeruns in dertig wedstrijden de beste slagman.

Versterking

Maar versterking kwam ook uit het buitenland. Zo haalde Twins de Canadese honkballers Branden Kuzyk en Cody Chartrand naar Oosterhout. De 22-jarige buitenvelder Kuzyk honkbalde onder meer voor de University Of Winnipeg Wesmen. Chartrand werd vorig jaar nog gedraft door Texas Rangers en maakte kort deel uit van de selectie van het Class A-team Spokane Indians, voordat zijn contract na een maand werd ontbonden.

De derde buitenlandse troef is de in Johannesburg (Zuid-Afrika) geboren en in Brisbane (Australië) opgegroeide Erasmus, die tussen 2009 en 2012 in totaal 86 wedstrijden gooide in de organisatie van Boston Red Sox. Hij leidt momenteel Twins in aantal strikeous (65 in 63 innings) en stond tot dusver slechts negen verdiende punten toe (1.29). De 25-jarige Erasmus kwam tussen 2011 en 2014 uit voor het nationale team van Australië en nam in 2009 met de nationale ploeg van Zuid-Afrika zelfs deel aan de World Baseball Classic.

Spanning

Pitcher Justin Erasmus is dit jaar nieuw bij Twins.

Pitcher Justin Erasmus is dit jaar nieuw bij Twins.
Foto: © Robert Bos

In de dubbel tegen Onze Gezellen, dat vorig jaar nog in de eerste klasse speelde, kan Twins aankomend weekeinde het kampioenschap bezegelen. Zaterdag gaat Twins eerst op bezoek in Haarlem. Op zondag kan de titel op het eigen sportpark De Slotbossetoren worden veroverd. Roovers hoopt dat zijn spelers zich tegen Onze Gezellen voornamelijk op het eigen spel focussen. “Niet op het winnen of verliezen, of op het behalen van het kampioenschap. Maar vooral op de taken, die goed moeten worden uitgevoerd om tot goed honkbal te komen. Op deze wijze ligt de spanning bij iedere speler op zijn persoonlijke taken en blijft iedere speler in zijn focus zonder te worden afgeleid.”

Met het kampioenschap in de overgangsklasse is Twins er nog niet. De ambities van de Oosterhoutse club gaan verder. Roovers: “Na een aantal jaar net de promotie gemist te hebben, is het doel niet meer alleen kampioen worden, maar ook promotie naar de hoofdklasse.”

Temperen

De lat is daarmee voor de spelers heel hoog gelegd. Vooralsnog heeft dat nauwelijks effect gehad op het spel van Twins. “Binnen de spelersgroep proberen we de uitgesproken ambities zoveel mogelijk te temperen, om zo de eerder genoemde focus hoog te houden. De groep pakt dit goed op en je merkt dat spelers zo geconcentreerd blijven op het eigen spel.”

Niettemin weet ook Roovers dat promotie van groot belang is. Niet alleen voor de club zelf. “De doelen zijn al een aantal jaar terug vastgesteld en de club doet er alles aan om het mogelijk te maken hoofdklasse te gaan spelen. Als ik kijk naar de spelers zie je dat ze het niveau van de overgangsklasse goed aankunnen en dat het voor de ontwikkeling belangrijk is dat ze een stap hoger gaan spelen. Daarnaast zijn de belangen vooral hoog dat er in Brabant weer op hoofdklasseniveau wordt gehonkbald, zodat talent weer goed kan doorstromen en spelers in de eigen regio kunnen blijven spelen.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page