Van Lith naar Collegiate World Series

Gilian van Lith heeft zich met zijn Amerikaanse club St. Cloud Rox geplaatst voor de 2015 Summer Collegiate World Series, die vanavond van start gaan. In de sterke Northwoods League boekte de pitcher met zijn team een recordaantal van dertig overwinningen. Van Lith was dit zomerseizoen één van de twee Nederlandse honkballers in deze toonaangevende zomercompetitie.

Van Lith speelde dit seizoen zes wedstrijden voor UVV in de hoofdklasse. In 8 2/3 inning kwam hij tot een verdiende puntengemiddelde van 2.08. In zijn debuutjaar in de hoofdklasse speelde de linkshandige pitcher in 2013 ook al zeven wedstrijden voor de Utrechtse club.

Op 20 mei vertrok Van Lith naar de Verenigde Staten om in Minnesota te gaan honkballen voor St. Cloud Rox in de Northwoods League. In drie maanden tijd speelde hij met dit team 72 wedstrijden. Van Lith was samen met Michael Riekerk (Orioles) twee van de zes honkballers die vorig jaar oktober waren gedraft als beste spelers van de 2014 Collegiate Baseball League Europe. Eerder was de CBLE hiervoor een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Northwoods League. UVV-binnenvelder Julian Rip werd gedraft door Rochester Honkers, maar zag af van deelname aan de Northwoods League om onder meer met Jong Oranje deel te kunnen nemen aan het Europees kampioenschap.

Record

Michael Riekerk kwam voor Alexandria Blue Anchors uit in dertien wedstrijden, waarin de catcher twee honkslagen sloeg (.091) en twee punten scoorde. Zijn ploeg eindigde op een achtste plaats, waarmee de Play-Offs onbereikbaar bleven. Van Lith boekte met St. Cloud Rox meer succes. De club plaatste zich als nummer één voor de Play-Offs.

Vreugde bij de speler van St. Cloud Rox na het winnen van de divisietitel.

Vreugde bij de speler van St. Cloud Rox na het winnen van de divisietitel.
Foto: © Northwoods League

In de tweede helft boekte St. Cloud Rox dertig overwinningen, wat een nieuw record was in de Northwoods League. In de Play-Offs versloeg St. Cloud Rox vervolgens op rij Rochester Honkers (4-0) en Duluth Huskies (10-3) om de titel in de North Divison op te eisen en zich te plaatsen voor de Collegiate World Series.
Van Lith speelde tot dusver tien wedstrijden voor St. Cloud Rox. Hij gooide in 14 1/3 inning elf keer drie slag en negen keer vier wijd. In vier van de tien wedstrijden stond hij een punt toe. Uiteindelijk sloot hij de reguliere competitie af met een verdiende puntengemiddelde van 4.39.

Finale

In de 2015 Summer Collegiate World Series staat St. Cloud Rox vanaf vanavond in een best-of-three tegenover Kenosha Kingfish, de winnaar van de South Division. De eerste wedstrijd wordt gespeeld op Simmons Field in Kenosha (Wisconsin). De tweede wedstrijd van de finale wordt op vrijdagavond gespeeld, een eventueel derde wedstrijd volgt zaterdagavond. Beide wedstrijden vinden plaats op het Joe Faber Field in St. Cloud (Minnesota).

Met St. Cloud Rox en Kenosha Kingfish staan de twee sterkste teams uit de Northwoods League tegenover elkaar in de finale. Over twee competitiehelften was St. Cloud Rox met 49 overwinningen in 72 wedstrijden de sterkste in de North Divison. Kenosha Kingfish won de meeste wedstrijden (48) in de South Division.

Divisietitel

Voor Kenosha Kingfish was het het de eerste divisietitel sinds het team als nieuwe club vorig jaar toetrad tot de Northwoods League. St. Cloud won sinds de oprichting in 1997 al vijf keer eerder een divisie. In 1998, 2000 en 2007 werd de club onder de naam St. Cloud River Bats bovendien kampioen in de Nortwoods League.

De twee teams stonden recent ook al tegenover elkaar. In de laatste serie uit de reguliere competitie won St. Cloud Rox afgelopen weekeinde met 2-0 en 10-6 om de reguliere competitie met acht overwinningen op rij af te sluiten. Daarmee heeft St. Cloud Rox drie van de vier onderlinge wedstrijden tegen Kenosha Kingfish gewonnen en scoorde het bovendien meer punten dan de kampioen uit de South Division (27-14).

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page