L&D Amsterdam start Play-Offs ongeslagen

L&D Amsterdam is de Play-Offs deze week als beste gestart. De Amsterdamse honkballers, winnaar van de reguliere competitie, bleven tegen Vaessen Pioniers ongeslagen. Corendon Kinheim boekte twee belangrijke overwinningen op Curaçao Neptunus. In de Runner-up competitie was pitcher Jurjen van Zijl (UVV) dichtbij historie.

De Play-Offs kende afgelopen donderdagavond een valse start. Alle vier de teams kwamen in actie, maar zagen hun wedstrijden bij een gelijke stand in de slotfase worden gestaakt door het zomerse noodweer.

Zodoende moest het restant van die wedstrijden zaterdag worden afgewerkt voorafgaand aan de reguliere tweede wedstrijden uit de serie. Dat leverde nummer drie Corendon Kinheim uiteindelijk twee overwinningen op één dag op tegen nummer twee Curaçao Neptunus, waarmee de Haarlemse honkballers de landskampioen in het klassement zijn gepasseerd.

L&D Amsterdam bleef als enige ploeg in de Play-Offs ongeslagen. Met drie overwinningen op Vaessen Pioniers schakelde de Amsterdammers bovendien de Hoofddorpse ploeg uit voor een eerste plaats. In de Runner-up competitie herstelde UVV zich van de nederlaag op donderdagavond tegen Mampaey The Hawks. DSS deed deze week met twee overwinningen op HCAW goede zaken met het oog op behoud in de hoofdklasse.

Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus

Corendon Kinheim speelde zaterdagmiddag aanvankelijk het restant van de eerste wedstrijd onder protest, nadat Dwayne Kemp in de achtste inning door obstructie het tweede en gelijkmakende punt voor Curaçao Neptunus had gescoord. Maar nadat Jeffrey Arends in de tiende inning door een wilde worp alsnog het winnende punt (2-3) voor de Haarlemse ploeg had gescoord, zag Kinheim van het protest af.

Ruim twee en een half uur later won Corendon Kinheim ook de tweede wedstrijd. De Haarlemse ploeg draaide in de negende inning een 5-4 achterstand om in een 5-7 overwinning. Jochem Koedijk begon in deze slagbeurt de rally, die werd gevolgd door hits van Kevin Moesquit, Dashenko Ricardo en Jeffrey Arends.

Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) sloeg zondag vijf hits.

Dwayne Kemp (Curaçao Neptunus) sloeg zondag vijf hits.
Foto: © Rob Jelsma

Eerder in de wedstrijd had Curaçao Neptunus zelf een 0-3 achterstand met een solohomerun van Stijn van der Meer in de vijfde en een driepunten-homerun van Gianison Boekhoudt in de zesde inning al omgedraaid in een 5-3 voorsprong. In de negende inning probeerde Curaçao Neptunus met hits van Stijn van der Meer en Rien Vernooij terug in de wedstrijd te komen, maar met twee strikeouts gooide Tom Stuifbergen, starter in het eerste duel, de wedstrijd uit.

Spanning was op zondag ver te zoeken. In Haarlem liet de getergde slagploeg van Curaçao Neptunus zijn tegenstander in het Haarlemse Pim Mulierstadion alle hoeken van het veld zien. Al na vier innings was de voorsprong voor de Rotterdamse ploeg opgelopen tot 0-17.
Benjamin Dille (2 uit 3), Raily Legito (4 uit 5 met twee tweehonkslagen) en Gianison Boekhoudt (2 uit 3) sloegen uiteindelijk veertien van de negentien Rotterdamse punten binnen. Boekhoudt deed dat onder meer met een driepunten-homerun in de tweede inning. Dwayne Kemp (5 uit 6) sloeg de meeste hits en scoorde bovendien vier runs.

Vaessen Pioniers – L&D Amsterdam

Werd in Rotterdam de verlenging van de eerste wedstrijd tussen Neptunus en Kinheim beslist door een wilde worp, in Amsterdam scoorde Kenny Berkenbosch het winnende punt in de tweede helft van de tiende inning door vier wijd met volle honken: 3-2.

Ook L&D Amsterdam haalde hierna de volle buit op deze dag binnen. De tweede wedstrijd leverde eveneens een overwinning op. Jesse Aussums sloeg in de tweede inning Bas Nooij voor het eerste punt over de thuisplaat en maakte er even later zelf 2-0 van. Die voorsprong gaven de Amsterdammers niet meer uit handen.
Op het pitchen van Kevin Heijstek (5-2-6-0) kwam de slagploeg van Vaessen Pioniers in acht innings niet verder dan punten van Kevin Dirksen (derde inning) en Vince Rooi (zevende inning). Uiteindelijk wonnen de Amsterdammers middels twaalf hits het duel met 7-2.

Michael Duursma slaat raak voor L&D Amsterdam.

Michael Duursma slaat raak voor L&D Amsterdam.
Foto: © Rob Jelsma

Ook zondag was L&D Amsterdam de sterkste. Maar ook nu moesten de Amsterdammers er hard voor werken. Nick Urbanus had in de derde inning L&D Amsterdam met een driehonkslag op een 0-3 voorsprong gebracht. Pas bij een 0-5 achterstand wist Vaessen Pioniers in de zesde inning terug in de wedstrijd te komen en zelfs via punten in de zesde en achtste inning weer op gelijke hoogte te komen.

In de negende inning trok L&D Amsterdam alsnog de winst naar zich toe. Roeland Henrique en Michael Duursma begonnen de slagbeurt met een honkslag. Henrique kon uiteindelijk vanaf het derde honk scoren door een wilde worp. Duursma bepaalde niet veel later de eindstand op 6-8 na een tweehonkslag van Remco Draijer.

Mampaey The Hawks – UVV

Mampaey The Hawks kon zijn goede start op donderdagavond dit weekeinde geen vervolg geven. Zowel zaterdag als zondag verloor de ploeg van UVV, waarmee de Utrechtse honkballers weer terugkeerden aan de kop van de Runner-up competitie. Bij UVV gooide zaterdag Timo van Ancum (4-1-8-1) een complete wedstrijd.

Mike Bazuin (2 uit 3) opende in de vierde inning van die wedstrijd de score en sloeg in de achtste inning met zijn honkslag ook het tweede en derde punt voor zijn ploeg binnen. Niet veel later sneuvelde hij bij een steelpoging, maar stelde hij daarmee wel Rick Kuipers in staat om het vierde en laatste punt voor UVV te scoren. In de negende inning redde Odion Gouverneur (3 uit 4) de eer voor Mampaey The Hawks: 4-1.

Jurjen van Zijl (UVV) was dichtbij een perfect game.

Jurjen van Zijl (UVV) was dichtbij een perfect game.
Foto: © Jan Kruijdenberg

Pitcher Jurjen van Zijl (5-0-2-0 in acht innings) was zondag voor UVV zondag dichtbij een historische prestatie. Hij was ruim zeven innings lang op weg naar de derde perfect game in de historie van de hoofdklasse. Maar wat Win Remmerswaal in 1973, Craig McGinnis in 1989 en Eelco Jansen in 1997 wel lukte, lukte Van Zijl vandaag net niet. Met twee man uit en nog maar vier nullen te gaan, doorbrak Brian Raap in de achtste inning met een honkslag de ban. In de eerste 7 2/3 innings gooide Van Zijl slechts 77 pitches, schakelde hij met behulp van zijn veld 23 tegenstanders op rij uit en zette hij vijf tegenstanders met drie slag aan de kant.

Startend pitcher Quinn Tramm (Mampaey The Hawks) opende het duel met drie keer vier wijd. Nadat eerst Rick Kuipers bij een poging tot stelen werd uitgeschakeld en vervolgens Gilmer Lampe door een pick-off werd verschalkt, slaagde Dennis de Quint er wel in om veilig een honk op te schuiven na een doorgeschoten bal. Even later kon hij vanaf het derde honk zelfs de score openen na schijn van pitcher Tramm.
Na zijn ongelukkige start herstelde Tramm zich goed en stond hij tot aan de zevende inning alleen nog twee honkslagen toe in de derde inning. Eén daarvan was een driehonkslag van Gilmer Lampe, die op een hit van Dennis de Quint de voorsprong kon verdubbelen. In de zevende inning besliste UVV het duel definitief toen de Utrechtse ploeg via zes hits uitliep naar 0-6. Uiteindelijk won UVV de wedstrijd met een 0-8 shut-out.

HCAW – DSS

DSS en HCAW kwamen dit weekeinde slechts eenmaal in actie. De onderlinge wedstrijd tussen beide teams op zondag moest door de regen worden afgelast en wordt nu morgenavond in Bussum gespeeld. Daarmee moest DSS zijn eerste plaats in de Runner-up competitie wel weer uit handen geven aan UVV.

Die had de Haarlemse promovendus donderdag in handen gekregen en zaterdag verdedigd met de tweede winst op HCAW. In dat duel stond pitcher Mike Groen (2-3-3-1) in negen innings voor DSS geen enkel punt toe. Bleef HCAW steken op drie hits, DSS produceerde er zaterdag dertien. Joffrey Heus opende in de tweede inning de score. Vanaf de vierde inning liepen de Haarlemse honkballers probleemloos uit naar de 6-0 shut-out.

Uitslagen eerste ronde

Play-Offs
Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim: 2-3 (10 innings)
Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim: 5-7
Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus: 0-19 (7 innings)

L&D Amsterdam – Vaessen Pioniers: 3-2 (10 innings)
L&D Amsterdam – Vaessen Pioniers: 7-2
Vaessen Pioniers – L&D Amsterdam: 6-8

Runner-up competitie
UVV – Mampaey The Hawks: 2-12
UVV – Mampaey The Hawks: 4-1
Mampaey The Hawks – UVV: 0-8

DSS – HCAW: 8-7
DSS – HCAW: 6-0
HCAW – DSS: afgelast

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page