Twins opnieuw kampioen in overgangsklasse

De honkballers van Twins zijn voor de vierde keer in het bestaan van de club kampioen geworden op het één na hoogste niveau. Afgelopen weekeinde boekte de ploeg van hoofdcoach Kevin Roovers twee overwinningen op Onze Gezellen, waarmee de titel in de overgangsklasse in de wacht werd gesleept. Daarmee heeft Twins zich geplaatst voor promotiewedstrijden naar de hoofdklasse.

Zowel zaterdag als zondag was Twins te sterk voor Onze Gezellen uit Haarlem, dat dit jaar debuteerde in de overgangsklasse en het daarin uitermate goed doet. Zaterdag won Twins in Haarlem met 1-8. Vandaag was de koploper op eigen veld met 5-0 de sterkste, waarmee de titel een feit werd.

Twins-hoofdcoach Kevin Roovers waakte tijdens deze wedstrijden voor extra spanning. “Natuurlijk was er geen ontkomen aan nu het resultaat zo dichtbij was”, weet ook de voormalig hoofklassepitcher. “Maar dit is wel de insteek waar we het hele jaar aan gewerkt hebben.”

Promotie/Degradatie Series

Het is de vierde keer dat de titel op het één na hoogste niveau kan worden gevierd op sportpark De Slotbossetoren in Oosterhout. Eerder gebeurde dat in 1993, 2002 en 2013. Tussendoor werd in 2007 ook een kampioenschap gevierd in de Tweede klasse. Door het kampioenschap heeft Twins zich voor de tweede keer in drie jaar tijd geplaatst voor de Promotie/Degradatie Series tegen het als laatste geëindigde team in de hoofdklasse. Vanaf zaterdag 19 september wordt deze strijd in een best-of-five beslist.

Shurty Tremus aan slag voor Twins.

Shurty Tremus aan slag voor Twins.
Foto: © Robert Bos

Roovers: “Persoonlijk vind ik het van de gekke dat er een serie gespeeld moet worden. Honkbal is volgens mij de enige sport waarbij je niet direct promoveert.” Kansen op promotie ziet Roovers niettemin volop. “DSS heeft vorig jaar laten zien dat het kan door goed en degelijk honkbal te spelen met een hechte groep.”

Gegroeid

Twins kwam, tussen 1994 en 1999 en tussen 2003 en 2004, eerder acht seizoenen uit in de hoofdklasse. In 2013 was de ploeg uit Oosterhout al eens dichtbij een rentree op het hoogste niveau. Als kampioen van de overgangsklasse verloor Twins in dat jaar de Promotie/Degradatie Series van het inmiddels ter ziele gegane AdoLakers. Vorig jaar liep Twins op de slotdag van de competitie het kampioenschap in de overgangsklasse mis.

Met nog zes wedstrijden in de competitie te gaan, is er nu al wel succes voor de honkballers uit Oosterhout, die dit seizoen nog maar twee keer verloren. Dat komt met name doordat de ploeg mentaal is gegroeid, weet Roovers. “Vooral als je kijkt naar de volwassenheid en de verantwoording die spelers nemen voor het eigen spel.” Uiteindelijk heeft dat volgens Roovers ook gezorgd voor dit sterke seizoen. “Vorige jaren hebben we ook steeds een sterke ploeg gehad, met zelfs een kampioenschap in 2013. Maar nu de ploeg een mentale stap heeft gemaakt, zie je dat ook de moeilijkere wedstrijden worden gewonnen. Een stap die misschien andere teams niet gemaakt hebben.”

Sterke kern

Overleg tussen de spelers van Twins.

Overleg tussen de spelers van Twins.
Foto: © Robert Bos

De komende weken zal de Oosterhoutse club de Runner-up competitie nauwlettend in de gaten houden, omdat daaruit de tegenstander komt voor de Promotie/Degradatie Series. “Eigenlijk wil ik niet teveel focussen op de tegenstander, maar vooral juist op onze eigen taken”, vertelt Roovers. “Maar als technische staf houden we de teams natuurlijk wel in de gaten. Ook spelen we nog oefenwedstrijden tegen andere hoofdklasseteams om ons zo goed mogelijk voor te bereiden.” Twins is daarvoor in gesprek met Curaçao Neptunus en L&D Amsterdam. Tegen de Amsterdammers speelde Twins vorige week donderdagavond ook al een oefenduel.

Na de gemiste kans op promotie in 2013 hoopt Twins nu wel op succes. Roovers: Ondanks het vertrek van een aantal belangrijke spelers is er nog een sterke kern over uit 2013. Dit zijn spelers die de jonge jongens aansturen en de ervaringen delen, wat zorgt voor een goede balans.” Met promotie naar de hoofdklasse kan Twins eindelijk een punt zetten achter de zeer teleurstellend verlopen Promotie/Degradatie Series tegen AdoLakers in 2013. “De meesten herinneren nog wel hoe de serie tegen AdoLakers is verlopen”, blikt Roovers nog eenmaal terug. “De ervaring die je daar uit meeneemt, is dat we de focus moeten houden op fair en goed honkbal, niet op randzaken.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page