Verliezers in Europa zijn finalisten in Italië

Terwijl de Holland Series voor Europees clubkampioen Curaçao Neptunus nog altijd niet zeker is, hebben de twee Italiaanse clubs Bologna en Rimini zich hersteld van de knock-outs door de winnende pitchers Kenny van den Branden en Gijs Timmer uit Rotterdam.

Tien dagen geleden plaatste landskampioen 2014 UnipolSai Bologna zich al voor de Italy Series en afgelopen weekeinde wist ook Rimini zich te verzekeren van een finaleplaats in the best-of-seven om de ‘Scudetto’ 2015. Scudetto is het embleem, dat de spelers van de landskampioen het volgend seizoen links op hun uniform mogen dragen als titelverdediger.

Om de Italiaanse finale te bereiken, moest Rimini drie keer aantreden tegen concurrent T&A San Marino, dat tot afgelopen donderdag op gelijke voet stond in de rangschikking van de Play-Offs. Beide clubs hadden van de twaalf tot dan toe gespeelde wedstrijden er zes gewonnen en zes verloren.

Uitgeschakeld

De Riminese club, die in juni twee keer werd verslagen tijdens het Europa Cup-toernooi in Rotterdam, eerst door Draci Brno en daarna door Curaçao Neptunus, won afgelopen donderdag thuis met 6-5, vrijdag uit met 1-3 en zaterdag weer thuis met 2-1. Daarmee werd San Marino definitief uitgeschakeld in de race naar de Italy Series.

In Italië leidt Bologna het klassement van de Play-Offs.

In Italië leidt Bologna het klassement van de Play-Offs.
Foto: © Rob Jelsma

Bologna verloor afgelopen week in de Play-Offs eindelijk weer eens een thuiswedstrijd en dat nog wel met 0-9 tegen het al lang uitgeschakelde Tommasin Padova. Hoewel vervolgens de uitwedstrijd in Padova en de thuiswedstrijd wel werden gewonnen (3-14 en 4-1), bezorgde die nederlaag het laatste weekeinde alsnog een traktatie, want nu kan Rimini (9 uit 15) in theorie het thuisvoordeel in de Italy Series veroveren door deze week drie keer het favoriete Bologna (11 uit 15) te verslaan.

Cruciaal

De twee clubs treffen elkaar donderdagavond 27 augustus in Rimini, vrijdagavond in Bologna en zaterdagavond in Rimini. Zodra Bologna een keer wint van Rimini, beginnen de Italy Series in Bologna voor twee wedstrijden, gevolgd door drie in Rimini en zo nodig weer twee in Bologna. Inmiddels heeft Rimini zijn selectie op het laatste moment nog aangevuld met de sterke Venezolaanse pitcher Leslie Nacar, die voor het Spaanse nationale team gooide tijdens de World Baseball Classic van 2013.

In hetzelfde laatste weekeinde van augustus spelen San Marino en Padova nog drie wedstrijden voor de kat zijn viool. Het hele jaar door speelde San Marino overigens de derde viool, zowel in de Italian Baseball League als in de Parijse voorronde van de European Champions Cup.
Cruciaal daar was de beslissing achter de groene tafel om de finaleplaats tegen Bologna toe te kennen aan Amsterdam op basis van een ingewikkelde berekening tot ver achter de komma. Clubs vrezen altijd de gevolgen van een slecht resultaat in Europa bij terugkeer in eigen land. Bologna noemde dat na de tweede nederlaag in Rotterdam, maar is nu toch al veilig in Italië.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page