Neptunus en Kinheim naar Holland Series

Curaçao Neptunus en Corendon Kinheim hebben zich vandaag op de slotdag van de Play-Offs geplaatst voor de Holland Series. Beide ploegen behaalden vandaag hun laatste benodigde overwinning, waarmee favoriet L&D Amsterdam werd uitgeschakeld. Het wordt de vijfde keer ooit en de eerste keer sinds 2012 dat Kinheim en Neptunus in de finale om het landskampioenschap tegenover elkaar staan.

De hoofdklasseteams van L&D Amsterdam, Curaçao Neptunus en Corendon Kinheim hadden de beslissingen in de Play-Offs bewaard tot de laatste dag van de Play-Offs. Het werd voor de drie teams een zenuwslopende dag. L&D Amsterdam begon de laatste serie met de beste papieren. De Amsterdamse honkballers, winnaar van de reguliere competitie, hadden nog maar één overwinning nodig voor plaatsing voor de Holland Series.

De honkballers van hoofdcoach Charles Urbanus wonnen in de Play-Offs nog maar vier wedstrijden, maar hadden voordeel uit de extra punten die de ploeg mee had genomen uit de reguliere competitie. Maar die laatste benodigde overwinning bleek er één teveel. Titelverdediger en Europees clubkampioen Curaçao Neptunus, dat op de rand van uitschakeling balanceerde, vocht deze week voor wat het waard was en gunde L&D Amsterdam geen winst.

Dat had de Rotterdamse club ook wel nodig, want één nederlaag deze week had uitschakeling voor de Holland Series kunnen betekenen voor vijftienvoudig landskampioen Curaçao Neptunus. Na L&D Amsterdam had Corendon Kinheim de beste papieren om de Holland Series te bereiken. De Haarlemse honkballers moesten drie keer aantreden tegen Vaessen Pioniers. Maar de inmiddels voor de finale uitgeschakelde Hoofddorpse ploeg gaf het deze week niet zomaar weg. Donderdag won Pioniers zelfs en zaterdag trok Kinheim pas in de verlenging de winst naar zich toe. Vandaag boekte Kinheim ook zijn tweede zwaarbevochte zege, waarmee de Haarlemmers zich als eerste plaatsten voor de Holland Series.

L&D Amsterdam werd vandaag de grote verliezer.

L&D Amsterdam werd vandaag de grote verliezer.
Foto: © Rob Jelsma

Daarin wordt Curaçao Neptunus de tegenstander. De Rotterdamse ploeg plaatste zich als nummer één in de Play-Offs voor de finale en heeft zo het thuisvoordeel in de Holland Series. Voor het sterke L&D Amsterdam, winnaar van de eerste competitieronde, de tweede competitieronde én de reguliere competitie, is daarmee het seizoen ten einde. Wel verzekerde de Amsterdamse ploeg zich van deelname aan de European Champions Cup van volgend jaar. De winnaar van de Holland Series verdient komende maand het tweede Europese ticket.

Het wordt de vijfde keer dat de honkballers van Neptunus en Kinheim in de Holland Series tegenover elkaar staan. Eerder gebeurde dat in 1993 (3-1 winst voor Neptunus), 1994 (3-2 winst voor Kinheim), 1995 (3-1 winst voor Neptunus) en 2012 (4-0 winst voor Kinheim). Curaçao Neptunus staat voor het vierde jaar op rij en voor de 21e keer in totaal in de Holland Series. Zowel in 2013 als 2014 werden de Rotterdammers landskampioen. Kinheim was de laatste ploeg die Neptunus in de Holland Series wist te verslaan. De Haarlemse ploeg bereikte voor de tiende keer de finale en won vijf keer eerder de landstitel.

Vaessen Pioniers – Corendon Kinheim

Jochem Koedijk werd vanmiddag de grote held bij de Haarlemmers. In de achtste inning voorkwam de buitenvelder van Corendon Kinheim met een prachtige aangooi vanuit het midveld een mogelijke vroegtijdige uitschakeling voor de Holland Series, waarna hij vervolgens in de negende inning met het zesde en uiteindelijk winnende punt Kinhheim alsnog de finale in loodste.

Buitenvelder Jochem Koedijk speelde bij Corendon Kinheim een hoofdrol.

Buitenvelder Jochem Koedijk speelde bij Corendon Kinheim een hoofdrol.
Foto: © Rob Jelsma

Voor de tweede dag op rij was het zweten voor de honkballers van Corendon Kinheim, die vandaag moesten winnen om zich te kunnen plaatsen voor de Holland Series. Kinheim nam na twee innings nog wel een 0-3 voorsprong, maar wist die niet vast te houden. Via onder meer tweehonkslagen van Mark-Jan Moorman, Daniel Fernandes en Milan Lammerts boog het al voor de Holland Series uitgeschakelde Vaessen Pioniers in de zevende inning een 2-4 achterstand zelfs om in een 5-4 voorsprong. Dashenko Ricardo (driehonkslag) hield Kinheim in de achtste inning in de race.

Mark-Jan Moorman was hierna in de gelijkmakende achtste slagbeurt dichtbij een 6-5 voorsprong voor Vaessen Pioniers. Op een honkslag van Danny Rombley probeerde hij vanaf het tweede honk te scoren. Midvelder Jochem Koedijk leverde de bal echter op tijd af bij catcher Dashenko Ricardo om een tweede Hoofddorpse voorsprong te voorkomen. Geschrokken door die aanstaande mogelijke uitschakeling opende Koedijk de negende inning met een honkslag. Even later kon hij het winnende punt binnenlopen op een opofferingsslag van Phil Ortez. Daarmee plaatste Corendon Kinheim, nummer drie uit de reguliere competitie, zich als eerste ploeg voor de Holland Series.

Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam

Luttele minuten nadat Corendon Kinheim zich had verzekerd van de Holland Series, kreeg L&D Amsterdam in de negende inning van de wedstrijd tegen titelverdediger Curaçao Neptunus lopers op alle honken. Bij een 4-3 achterstand was winst noodzakelijk geworden voor de Amsterdammers om uitschakeling te voorkomen.

In die slagbeurt had Nick Urbanus na zijn tweehonkslag de achterstand al tot 4-3 verkleind op een hit van Kenny Berkenbosch. Met volle honken werd Jorian van Acker naar de heuvel gedirigeerd. Hij hield zijn hoofd koel en schakelde Bas Nooij uit met drie slag. Even later sloeg Rashid Gerard de bal naar tweede honkman Benjamin Dille, die zelf de laatste uit kon maken en de winst voor Curaçao Neptunus kon veiligstellen.

Benjamin Dille maakt de laatste uit van de wedstrijd.

Benjamin Dille maakt de laatste uit van de wedstrijd.
Foto: © Rob Jelsma

Daarmee kwam een einde aan een zenuwslopende wedstrijd, waarin Curaçao Neptunus via twee runs in zowel de tweede als zesde inning tot tweemaal toe op voorsprong was gekomen, maar pas na negen innings opgelucht adem kon halen. L&D Amsterdam kreeg in de zevende inning al een serieuze kans om zelf op voorsprong te komen, toen de ploeg met geen enkele uit lopers op alle honken kreeg na een veldfout, vier wijd en een geraakt werpen. Maar ook toen wist Neptunus het vege lijf te redden. Berry van Driel, die inmiddels op de heuvel starter Kenny van den Branden al had afgelost, moest plaatsmaken voor Kevin Kelly. Die redde zijn ploeg uit de inning. Eerst verwerkte hij een grondbal van Nick Urbanus voor de eerste nul op de thuisplaat, waarna Neptunus met een dubbelspel een einde aan de enorme Amsterdamse kans maakte. Een herhaling in de negende inning betekende de uitschakeling van L&D Amsterdam, dat uiteindelijk geen profijt heeft gehad van de zes extra punten, die de ploeg mee had genomen uit de reguliere competitie.

DSS- UVV

In de Runner-up competitie won DSS vandaag na twee nederlagen de laatste wedstrijd uit de serie tegen UVV wel. Daarmee sluiten de Haarlemse honkballers de Runner-up competitie af met de meeste overwinningen (6), maar eindigt de promovendus op basis van het onderlinge resultaat op een tweede plaats achter UVV.

Zonder een honkslag kon openingsslagman Mark Smit DSS al in de eerste inning op een 1-0 voorsprong zetten. Hits op rij van Levine Gabriëls (3 uit 3), Joffrey Heus (2 uit 2) en Shane Boeree (1 uit 4) leverden in de zesde inning ook het tweede Haarlemse punt op. Seb Visser bracht na een wilde worp van pitcher Mike Bazuin in de achtste inning de 3-0 eindstand op het scorebord. Bij DSS mocht Shane Boeree de wedstrijd uitgooien voor zijn eerste save in de hoofdklasse.

Mampaey The Hawks – HCAW

In Dordrecht boekte HCAW ook zijn derde overwinning in de serie tegen Mampaey The Hawks. Daarmee behaalden de Bussumse honkballers in deze Runner-up competitie evenveel overwinningen als klassementswinnaar UVV, maar bleken de extra punten die UVV meenam uit de reguliere competitie ook hier cruciaal.

Nadat gisteren handhaving in de hoofdklasse al was verzekerd en gevierd met champagne, verzaakten de Bussumse honkballers vandaag niet. De ploeg boekte een 1-4 overwinning. Pitcher Maickel Rietel (4-1-5-1) hield Mampaey The Hawks in zeven innings op slechts vijf honkslagen en één punt. In de vierde inning sloeg HCAW drie van zijn vier punten, waarvan twee op een honkslag van Marciano Philippi.

Uitslagen

Play-Offs
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 1-7
L&D Amsterdam – Curaçao Neptunus: 1-3
Curaçao Neptunus – L&D Amsterdam: 4-3

Corendon Kinheim – Vaessen Pioniers: 4-7
Corendon Kinheim – Vaessen Pioniers: 4-3 (10 innings)
Vaessen Pioniers – Corendon Kinheim: 5-6

Runner-up competitie
UVV – DSS: 6-0
UVV – DSS: 6-1
DSS – UVV: 3-0

HCAW – Mampaey The Hawks: 2-1
HCAW – Mampaey The Hawks: 3-0
Mampaey The Hawks – HCAW: 1-4

Eindstand:

1. *)
2. *)
3. L&D Amsterdam
4. Vaessen Pioniers
5. UVV
6. DSS
7. HCAW
8. Mampaey The Hawks

*) Curaçao Neptunus (nummers 1 Play-Offs) en Corendon Kinheim (nummer 2 Play-Offs) naar Holland Series.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page