Van ’t Klooster beëindigt hoofdklassecarrière

Met de uitschakeling van Vaessen Pioniers in de Play-Offs is vandaag een einde gekomen aan de hoofdklassecarrière van één van meest toonaangevende spelers uit de Nederlandse honkbalgeschiedenis. Na 23 seizoenen heeft recordhouder Dirk van ’t Klooster vandaag in Hoofddorp afscheid genomen.

De 39-jarige honkballer kwam via Birds uit Zoetermeer en TIW/Survivors in 1993 bij het Amsterdamse Pirates terecht. Bij deze club maakte hij zijn debuut in de hoofdklasse. Van ’t Klooster speelde twee seizoenen bij de club uit de hoofdstad voordat hij via Quick Amersfoort (1995 en 1996), RCH (1997-1999) uiteindelijk in 2000 terecht kwam bij het Rotterdamse Neptunus.

Bij deze club vierde Van ’t Klooster grote nationale en Europese successen tot hij na het seizoen 2005 de overstap maakte naar Corendon Kinheim. De afgelopen twee seizoenen speelde de oud-international in de hoofdklasse voor Vaessen Pioniers. Bij deze Hoofddorpse club zette hij vandaag een punt achter zijn indrukwekkende loopbaan in de hoofdklasse.

Records

Vorig jaar juli verbrak Van ’t Klooster twee uitzonderlijke records. Hij speelde in zijn 23-jarige carrière de meeste wedstrijden in de hoofdklasse (906) en sloeg bovendien de meeste honkslagen (1215) in de historie van de hoofdklasse. Hij verbrak de records van Marcel Joost, die zelf in 859 wedstrijden 1166 honkslagen sloeg.

Dirtk van 't Klooster speelde 23 seizoenen in de hoofdklasse.

Dirtk van ’t Klooster speelde 23 seizoenen in de hoofdklasse.
Foto: © Rob Jelsma

In 1998 werd Van ‘t Klooster al recordhouder van de meeste honkslagen in één seizoen, toen hij in dienst van RCH tot 88 hits kwam. Vier jaar later verbrak hij in 2002 als speler van DOOR Neptunus het record van de meest officiële slagbeurten in één seizoen (197).

Olympische Spelen

Van ‘t Klooster werd in zijn 23-jarige carrière driemaal uitgeroepen tot beste slagman (2002, 2005 en 2010). In 2005 werd hij uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler van de hoofdklasse. In 1999 werd hij benoemd tot erelid van de honkbalbond KNBSB. De linkshandige slagman speelde bovendien tussen 1998 en 2011 in totaal 215 interlands voor het Nederlands team, waarmee hij onder meer deelnam aan de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008. Hij was daarmee enige tijd recordinternational. In 2011 zette Van ’t Klooster al een punt achter zijn interlandloopbaan.

Deze week speelde Van ’t Klooster met Vaessen Pioniers zijn laatste wedstrijden op het hoogste niveau. In de zesde inning van de met 5-6 verloren wedstrijd tegen Corendon Kinheim werd hij vanmiddag in Hoofddorp gewisseld voor Milan Lammerts, waarmee een einde kwam aan zijn imposante carrière.  De komende periode wil Van ’t Klooster meer tijd aan zijn privé-leven besteden.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page