Geen spelers uit Major League naar Premier 12

De eerste editie van de Premier 12 moet het in november doen zonder spelers uit de Major League. Alleen profhonkballers die geen deel uitmaken van het 40 man roster van hun Amerikaanse profclub, krijgen toestemming om deel te nemen. Dat heeft Major League Baseball gisteren besloten. Lang was onzeker of de Amerikaanse proforganisatie wel medewerking zou verlenen aan de tegenhanger van de eigen World Baseball Classic.

Door het besluit van Major League Baseball krijgen de deelnemde teams aan de Premier 12, dat door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) is uitgeroepen tot het nieuwe wereldkampioenschap, toch de beschikking over de in de Verenigde Staten spelende profhonkballers. Overigens moeten de spelers daarvoor ook nog wel apart toestemming voor krijgen van hun club.

Lang had de Italiaanse WBSC-voorzitter Riccardo Fraccari gehoopt op volledige medewerking van Major League Baseball om de beste spelers van de wereld in actie te krijgen tijdens de Premier 12. Vorige maand nog liet Fraccari vanuit Tokyo weten dat de onderhandelingen hiervoor met Major League Baseball hoopvol waren.

Uitbreiden

Met het nieuwe mondiale toernooi wil de WBSC een extra stimulans geven aan de lobby voor terugkeer van honkbal en softbal op de Olympische Spelen van 2020. Eerder liet Fraccari al weten dat de tweede editie van de Premier 12 in 2019 gaat gelden als Olympisch kwalificatietoernooi.

Major League Baseball is echter niet van plan om de Premier 12 dezelfde status te geven als de eigen World Baseball Classic, dat in 2013 nog gold als wereldkampioenschap en tot nog toe het enige toernooi is waar spelers uit de Major League wel aan deel mogen nemen. Gisteren maakte de Amerikaanse proforganisatie bekend dat alleen spelers, die geen deel uitmaken van de 40 man roster van hun club, beschikbaar zijn voor deelname aan de Premier 12. Nederland zal het hierdoor in november in ieder geval moeten doen zonder pitcher Kenley Jansen en binnenvelders Didi Gregorius, Xander Bogaerts en Jonathan Schoop.

Voorlopige selectie

Vanaf vandaag kunnen clubs in de Major League hun roster uitbreiden van 25 naar 40 spelers. Hierdoor kunnen ook andere spelers voor de nationale ploeg uit beeld verdwijnen. De Nederlandse honkbal- en softbalbond KNBSB moet uiterlijk 10 september een voorlopige selectie van 45 spelers bij de WBSC indienen. Uiterlijk 10 oktober moet deze selectie zijn teruggebracht tot de definitieve 28 spelers.

De eerste editie van de Premier 12 wordt van zondag 8 tot en met zaterdag 21 november in Japan en Chinese Taipei gehouden. Nederland, dat het toernooi op maandag 9 november start met een wedstrijd tegen gastheer Chinese Taipei, is ingedeeld in poule A. Daarin treft Oranje verder de nationale teams van Cuba, Canada, Italië en Puerto Rico.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page