Mogelijk Olympisch honkbal in Dodger Stadium

Los Angeles Memorial Coliseum kan mogelijk weer worden opgeknapt. Het Amerikaanse Olympisch Comité gaat Los Angeles officieel voordragen als kandidaat voor de Olympische Spelen van 2024. De stad aan de westkust van de Verenigde Staten is daarmee de opvolger geworden van Boston. Dat zet de deur open voor een mogelijk Olympisch honkbaltoernooi in Dodger Stadium.

Het imposante Los Angeles Memorial Coliseum, voorzien van 90.000 zitplaatsen, werd ooit gebouwd voor de Olympische Spelen van 1932. Het bouwwerk kreeg een flinke opknapbeurt toen de Zomer Spelen in 1984 terugkeerden naar de Californische stad. In 2024 zou het coliseum wel eens voor de derde keer het decor kunnen worden van de Olympische Spelen.

Het United States Olympic Committee (USOC) gaat Los Angeles officieel als gastheer voordragen bij het Internationaal Olympisch Comité. Vandaag kreeg het USOC ook groen licht van de gemeenteraad van Los Angeles, die unaniem instemde met de plannen die om een investering van zo’n zes biljoen Amerikaanse dollars vragen.

Deadline

Met de keuze voor Los Angeles is het USOC erin geslaagd om in korte tijd een vervanger te vinden voor Boston, dat zich met enige tegenzin ook al kandidaat had gesteld en met een voorstel aanvankelijk in januari van dit jaar nog de loef wist af te steken van concurrenten Los Angeles, Washington en San Francisco.

De tegenwerking in Boston bleef echter aanwezig, waarna burgemeester Marty Walsh eind juli moest besluiten om de kandidatuur in te trekken. Met maar twee weken voor de deadline van het IOC heeft het USOC nu alsnog overeenstemming kunnen bereiken met Los Angeles en zijn burgemeester Eric Garcetti. Volgens een Amerikaanse peiling is tachtig procent van de inwoners van Los Angeles een voorstander van de komst van Olympische Spelen naar hun stad. In Boston kon de stad rekenen op steun van slechts zo’n veertig procent.

Infastructuur

Door de twee eerdere Zomer Spelen heeft Los Angeles naar eigen zeggen al de beschikking over een deel van de benodige infastructuur en accommodaties, waarmee volgens het kantoor van de burgemeester een forse kostenbesparing kan worden behaald. Daarmee kan worden voldaan aan één van de belangrijkste eisen van de nieuwe IOC-voorzitter Thomas Bach, die naar minder kostbare Olympische Spelen toe wil.

In de plannen voor LA 2024 is Dodger Stadium opgenomen als locatie voor een mogelijk Olympisch honkbal- en softbaltoernooi.

In de plannen voor LA 2024 is Dodger Stadium opgenomen als locatie voor een mogelijk Olympisch honkbal- en softbaltoernooi.

Olympische Spelen in Los Angeles zouden gunstig kunnen zijn voor het honkbal en softbal. Met onder meer de Major League-clubs Los Angels Dodgers en Los Angeles Angels binnen de stadsgrenzen is de populariteit van deze sporten enorm. In de plannen die Los Angeles in januari van dit jaar indiende bij het USOC, is Dodger Stadium zelfs al opgenomen als locatie voor het Olympisch honkbal- en softbaltoernooi als beide sporten terugkeren op het Olympisch programma. Dodger Stadium was in maart 2009 al drie dagen lang gastheer van de World Baseball Classic met toen 448 deelnemende sporters.

Definitieve keuze

De aanwezigheid van de honkbal- en softbalaccommodaties kan de keuze makkelijk maken om het honkbal en softbal in 2024 als keuzesporten op te laten nemen op het Olympisch programma. Om diezelfde reden hoopt de World Baseball Softball Confederation al op een terugkeer van honkbal en softbal tijdens de Zomer Spelen van 2020 in de honkbalgekke Japanse hoofdstad Tokyo.

Voordat het zover is, moet Los Angeles nog wel eerst het Internationaal Olympisch Comité (IOC) overtuigen. Daarvoor moet Los Angeles wel de concurrentie aangaan met andere kandidaat-steden, zoals Parijs, Rome, Boedapest, Hamburg en Toronto. De definitieve keuze wordt door het IOC pas gemaakt op 15 september 2017 in Lima (Peru).

Major League-stadion

Mocht Los Angeles worden toegewezen, dan wordt het de tweede stad sinds London die voor de derde keer ooit gastheer wordt van de Olympische Spelen.

De laatste keer dat de Verenigde Staten gastheer waren van Olympische Zomer Spelen, was ook een Major League-stadion het decor voor het Olympisch honkbaltoernooi. In 1996 veroverde Cuba in het Atlanta-Fulton County Stadium het goud ten koste van Japan. Het Atlanta-Fulton County Stadium was de thuisbasis van Atlanta Braves, voordat de Amerikaanse club na afloop van de Olympische Spelen verhuisde naar Turner Field, het naar een honkbalstadion omgebouwde Centennial Olympic Stadium.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page