Engelhardt wint voor derde keer Homerun Derby

Hij had er in de finale vier tie-breaks voor nodig, maar uiteindelijk sloeg Bryan Engelhardt zich met zijn twintigste homerun van de dag naar zijn derde titel tijdens de Homerun Derby van de Nederlandse hoofdklasse.

Spannend was het voor Bryan Engelhardt eigenlijk niet. “Ik had al gewonnen”, weet de speler van Corendon Kinheim na de gewonnen hekklap te vertellen. “Ze zijn er in de finale één vergeten te tellen.” Daarmee werd de eindstrijd voor hem eigenlijk onnodig spannend. Finalisten Engelhardt en Gianison Boekhoudt hadden er maar liefst vier tie-breaks voor nodig.

Daarvoor gingen bij met name Engelhardt de ballen kinderlijk eenvoudig over de blauwe omheining van het Sportpark de Paperclip. De één nog verder dan de andere. Al in de eerste ronde, waarbij elke slagman in twee minuten tijd zoveel homeruns moest proberen te slaan, joeg hij zeven ballen over de hekken.

Gunstig

De deelnemers aan de Homerun Derby.

De deelnemers aan de Homerun Derby.
Foto: © Rob Jelsma

“Vooral voor linkshandigen was het vandaag gunstig”, vertelt Engelhardt. “Wij hadden wind mee.” Ook de linkshandigen Quintin de Cuba en Gianison Boekhoudt sloegen daardoor veel homeruns. Beiden kwamen in de eerste ronde tot vier stuks.

Bas Nooij (L&D Amsterdam) en Dashenko Ricardo (Corendon Kinheim) speelden in hun eerste Homerun Derby ooit met de stramme wind in Utrecht als rechtshandigen een bijrol. Beiden sloegen in de eerste ronde één homerun. In de tweede ronde, waarin de slagkanonnen nog eens twee minuten mochten slaan, sloeg Nooij op zijn laatste pitch zijn tweede homerun.

Finale

In die tweede ronde liet Ricardo in zijn laatste paar seconde nog vier homeruns bijtekenen, maar goed voor een finaleplaats was het bij lange na niet. Ook Quintin de Cuba (Vaessen Pioniers) miste de finale. Hij bleef in de tweede ronde steken op drie  homeruns.

De winst in die tweede ronde ging opnieuw naar Engelhardt. Direct de eerste twee pitches die hij zag, joeg de spelers van het Haarlemse Kinheim al het stadion uit. Uiteindelijk verhoogde hij zijn totaal met acht homeruns naar vijftien. Boekhoudt werd met zeven homeruns in de tweede ronde de tweede finalist .

Onttroond

Titelverdediger Gianison Boekhoudt aan slag tijdens de Homerun Derby.

Titelverdediger Gianison Boekhoudt aan slag tijdens de Homerun Derby.
Foto: © Rob Jelsma

In die finale mochten de twee powerhitters nog eens tien keer raak slaan. Dat leverde beiden drie homeruns op, hoewel Engelhardt naar eigen zeggen toen met vier homeruns eigenlijk titelverdediger Boekhoudt al had onttroond. Op de daadwerkelijke winst moest hij nog iets langer wachten. Uiteindelijk moesten er nog eens vier tie-breaks aan te pas komen, waarin allebei steeds drie swings mochten maken.

In de eerste tie-break sloegen zowel Boekhoudt als Engelhardt één homerun, Engelhardt pas op zijn laatste swing. Na nog eens twee rondes zonder homerun, besliste de krachtpatser van Corendon Kinheim de finale op zijn tweede swing in de vierde tie-break.

Goede gevoel

Hij is daarmee nog altijd de enige speler, die de Homerun Derby meerdere keren heeft gewonnen. Eerder was Engelhardt al eens winnaar in 2011 en 2012, allebei de keren eveneens in Utrecht. In 2014 was Boekhoudt in Hoofddorp nog de sterkste. “Maar vorig jaar was ik niet in vorm”, benadrukt de winnaar, terwijl hij wordt gefeliciteerd door de spelers van beide All Star Teams. “Nu had ik wel het goede gevoel.”

In de miezerregen sloeg hij de winnende klap. “Maar het weer maakte niet uit. De swing moet gewoon goed zijn”, aldus Engelhardt. Of hij vooraf nog extra had geoefend? “Nee”, glimlacht Engelhardt, die dit seizoen in de hoofdklasse ook al Boekhoudt had afgetroefd om zijn achtste titel als Homerun King te claimen. “Die swing gaat bij mij gewoon vanzelf.”

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page