Rimini kampioen van Italië

Sneller dan vriend en vijand had verwacht, is Rimini gisteravond landskampioen van Italië geworden. In slechts vier van de zeven wedstrijden van de Italy Series werd titelverdediger Unipol Bologna uitgeschakeld door Rimini, dat de finales van de voorgaande drie jaargangen steeds had verloren.

Vorig jaar verloor Rimini in de finale nog van Unipol Bologna en daarvoor tweemaal van T&A San Marino. Maar dit jaar was er eindelijk succes voor de club uit Rimini. Bologna scoorde in de afgelopen vier wedstrijden slechts vier runs en strandde in de series met twee shut-outs in Rimini. De vorige sweep in de Italy Series staat ook op naam van Rimini: 2000.

Het is voor Rimini de twaalfde landstitel in totaal, maar pas de eerste behaald zonder naamsponsor sinds in 1975 met Cercosti en vervolgens in 1979 en 1980 met Derbigum, in 1983 met Papa Barzetti, in 1987 met Trevi, in 1988 met Ronson Lenoir, in 1992 met Telemarket, in 1999, 2000 en 2002 met Semenzato en in 2006 weer met Telemarket.

Favoriet

In de tweede inning sneuvelde Guillermo Rodriguez (Unipol Bologna) op de thuisplaat.

In de tweede inning sneuvelde Guillermo Rodriguez (Unipol Bologna) op de thuisplaat.
Foto: © Ezio Ratti/Fibs

De overige drie clubs in de Play-Offs van het afgelopen seizoen kwamen wel uit met een naamsponsor: Tommasin Padova, T&A San Marino en UnipolSai Bologna. Laatstgenoemde club won wel afgetekend zowel het Italiaanse reguliere seizoen als de uit achttien wedstrijden bestaande Play-Offs. Als favoriet gestart verloor Bologna alles in de Italy Series: thuis met 1-2 en 3-7 en uit met 3-0 en 7-0.

Gisteravond in het Huis van de Piraten in Rimini ging het pitchersduel tussen de buitenlandse pitchers Alexis Candelario van Rimini en Raul Rivero van Bologna gedurende zes innings gelijk op. In die tijd had Candelario vier en Rivero slechts twee honkslagen moeten incasseren, maar de stand was 0-0.

Geheim

Zo was die stand ook bij het ingaan van de slagbeurt van de thuisploeg in de zevende inning, maar ineens had Rimini het geheim van Rivero ontdekt en plaatste de thuisploeg drie honkslagen op de tot even eerder nog sterke Rivero, die tussendoor ook nog vier wijd gooide: 1-0, volle honken en geen nullen. Paniek bij Bologna manager Marco Nanni, die zijn starter met 85 pitches naar de kant haalde. Het breekpunt van Italiaans honkbal dus.

De relievers konden de druk niet aan en bezweken met een golf van nog eens vijf runs in dezelfde inning. Zes-nul voor Rimini en alle vier pitchers van Bologna in die ene inning ingezet. Wedstrijd verloren, Italy Series verloren, seizoen verloren en Europa Cup verloren voor de club, die mede dankzij sponsoring door een bedrijf van ex-premier Silvio Berlusconi de grote favoriet was voor de clubtitels van Europa en van Italië.

Schipbreuk

Rimini werd voor de twaalfde keer in de clubhistorie landskampioen.

Rimini werd voor de twaalfde keer in de clubhistorie landskampioen.
Foto: © Ezio Ratti/Fibs

In Rotterdam ging Bologna ondanks gelegenheidsponsor CNF Europees ten onder tegen Curaçao Neptunus en in Bologna scoorde Rimini als eerste in de Italy Series op hits van echte Italianen Riccardo Bertagnon en Giuseppe Spinelli. Deze run in de tweede inning van Game 1 luidde de schipbreuk in van Bologna: met 400.000 inwoners de grootste stad van de Italian Baseball League.

Rimini verloor in juni verrassend snel in Europa door nederlagen tegen Draci Brno en Neptunus Rotterdam, maar keert volgend jaar terug in de European Champions Cup als landskampioen van Italië. De club aan de Adriatische Zee behaalde Europese successen in 1976 en 1979 onder de naam Derbigum Rimini en verloor zonder naamsponsor de Europese finale van 2013 tegen Unipol Bologna en die in 2014 tegen T&A San Marino.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page