Bas de Jong: ‘Met Quick terug naar de honkbaltop’

Drie jaar op rij was hij de beste slagman van de hoofdklasse. Een jaar geleden verraste Bas de Jong alles en iedereen met zijn besluit om een stap terug te doen naar de overgangsklasse. Maar zijn ambities heeft de oud-international niet verloren. “Quick Amersfoort moet voor midden- en oost-Nederland de link worden naar de grote clubs uit de Randstad.”

Van een leven als honkballer met een A-status naar het leven als medewerker in de bouw. Bas de Jong, 31 jaar, heeft geen enkel moment spijt gehad van zijn keuze om terug te keren naar Quick Amersfoort in de overgangsklasse. Het heeft nieuwe deuren voor de voormalig speler van L&D Amsterdam geopend.

Zo’n zestien seizoenen speelde De Jong in de hoofdklasse. Voor HCAW en L&D Amsterdam werd hij één van de beste rechtsvelders uit de Nederlandse competitie. Sinds 2012 werd hij bovendien driemaal op rij de beste slagman uit de Nederlandse hoofdklasse. Vorig jaar ging het boek dicht. De Jong koos, samen met zijn jongere broer Jos de Jong, voor een overstap naar de roemruchte club uit zijn eigen woonplaats Amersfoort. Terug naar de plek waar het voor hem en Jos ooit was begonnen. “Weer lekker op de fiets naar de wedstrijden”,  stelde Bas de Jong.

Prachtige historie

Bas de Jong.

Bas de Jong.
Foto: © Quick Amersfoort

Quick Amersfoort bleek nog steeds een belangrijke plek in zijn hart te vervullen. “Het is de club waar het allemaal is begonnen. Thuiswedstrijden van Smit & Dorlas Heren 1 met duizenden mensen op de tribunes. Een heerlijke honkbalclub”, verzucht De Jong. Jos de Jong vult hem aan: “Een mooie accommodatie en een prachtige historie. Super om daar honkbal te spelen”.

Inmiddels hebben de broers De Jong bij Quick Amersfoort hun draai volledig gevonden. Zij kijken tevreden terug op het eerste seizoen van hun ploeg in de overgangsklasse. Een plek die beschikbaar was gekomen door onder meer het wegvallen van AdoLakers in de hoofdklasse. Quick Amersfoort maakte dankbaar gebruik van die mogelijkheid. “Maar onze selectie was ingesteld op de eerste klasse”, blikt pitcher Jos de Jong terug. “Dat zorgde voor een te krappe selectie. Het spel was hierdoor niet altijd even oogstrelend. Maar de doelstelling om te handhaven is ruimschoots behaald.”

Try-outs

De zevende plaats van dit jaar moet nog maar het begin zijn. De komende jaren willen Bas en Jos de Jong met Quick Amersfoort proberen terug te keren in de Nederlandse honkbaltop. “We willen volgend seizoen attractief en goed verzorgd honkbal laten zien en daarmee gaan bouwen naar een constanter en zo hoger niveau”, begint Bas de Jong. “Quick was ooit de mooiste club van het land”, herinnert hij zich nog. “We willen nu proberen om terug te keren op het hoogste niveau. Terug in de hoofdklasse. En daarmee het ‘dagje uit op Dorrestein’ terug krijgen. Het moet weer leven onder de mensen dat er in het weekeinde topsport te zien is in Amersfoort.”

Pitcher Jos de Jong in actie voor Quick Amersfoort.

Pitcher Jos de Jong in actie voor Quick Amersfoort.
Foto: © Quick Amersfoort

De eerste tekenen van de ambities van Quick Amersfoort zijn al zichtbaar. Op woensdagavond 30 september worden vanaf 20.00 uur try-outs gehouden op Sportpark Dorrestein. De Jong: “Door vanuit de regio talenten aan te trekken, hopen we een kern te kunnen samenstellen voor de toekomst. Deze talenten kunnen zich bij ons verder ontwikkelen door middel van de aanwezige ervaring bij Quick. Goed opgezette trainingen op en naast het veld en vooral het spelen van wedstrijden op niveau.”

Bloeiende toekomst

De opmars naar de top zal met stappen moeten gebeuren, benadrukt Jos de Jong. “We willen de selectie aanvullen met jonge enthousiaste talenten. Als we er dan in slagen om gedreven honkbal te gaan spelen, moet een plek bij de top zes in de overgangsklasse haalbaar zijn.” Waarna hij er aan toevoegt: “Als dat lukt, beleef ik mijn terugkeer bij Quick Amersfoort als zeer geslaagd.”

Voorzichtig droomt Bas de Jong alvast over een bloeiende toekomst. “Ik ben natuurlijk maar een speler met ideeën, maar ik hoop dat we samen kunnen bouwen aan een mooie honkbaltoekomst voor club en spelers.” De plannen zijn in ieder geval helder. De Jong: “Quick Amersfoort moet honkbal op niveau beschikbaar maken voor het midden en voornamelijk het oosten van het land. Hierin moeten wij de link worden naar de grote clubs uit de Randstad.”

Passie

Bas de Jong aan slag voor Quick Amersfoort.

Bas de Jong aan slag voor Quick Amersfoort.
Foto: © Quick Amersfoort

Met Bas en Jos de Jong heeft de Amersfoortse club twee belangrijke ambassadeurs. Bas de Jong: “Ik hoop dat ik mijn opgedane ervaringen kan delen binnen de club. Met mijn kennis over hoe er wordt getraind bij hoofdklasseclubs van tegenwoordig en het Nederlands team hoop ik ergens iets te kunnen bijdragen in het samen beter worden. Maar ik hoop voornamelijk mijn passie voor het spelletje over te kunnen brengen.”

Een rol als coach bij zijn club ziet De Jong nu nog niet zitten. “Coachen is iets voor de toekomst. Ik merk dat ik best nog wel goed kan slaan. Coachen zou daar alleen maar ten koste van gaan. Afgelopen seizoen heb ik een aantal keren moeten pitchen om gaten op te vullen. En toen merkte ik dat dat al ten koste ging van het slaan. Ik wil nu nog gewoon een knuppel oppakken en slaan.”

Interesse in de Try-Outs? Lees meer via de website van Quick Amersfoort.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page