Van den Hurk blijft winnen in Japan

Pitcher Rick van den Hurk heeft in Japan een nieuw record in zicht. De Nederlandse profhonkballer boekte vandaag voor Softbank Hawks zijn negende overwinning en kan in zijn volgende wedstrijd het record evenaren van langste serie overwinningen voor een buitenlandse pitcher.

Rick van den Hurk bracht eind augustus al een record op zijn naam toen hij als eerste buitenlandse pitcher in zijn eerste seizoen in de Nippon Professional Baseball direct zeven wedstrijden wist te winnen zonder er ook maar één te verliezen.

Maar na die zevende overwinning stopte Van den Hurk niet. Vorige week woensdag verlengde de dertigjarige Nederlandse pitcher het record tot acht zeges. Hij leidde in het Sapporo Dome het bezoekende Softbank Hawks naar een overtuigende 2-13 overwinning. In een met 24.471 toeschouwers gevuld stadion gooide Rick van den Hurk (7-1-7-0) in zijn twaalfde wedstrijd zeven innings, waarin hij zeven keer drie slag gooide en één keer vier wijd. De Nederlandse pitcher hield zijn tegenstander vijf innings lang puntloos en stond alleen een run toe na onder meer een honkslag en tweehonkslag in de zesde inning.

Onbespeelbaar

In het Kyocera Dome in Osaka volgde vandaag ook overwinning nummer negen. In het bijzijn van 29.521 toeschouwers versloeg Softbank Hawks de thuisploeg Orix Buffaloes met 0-2. Softbank Hawks opende de score in de tweede inning. In de negende inning bracht Nobuhiro Matsuda met zijn 33e homerun van het seizoen de eindstand op het scorebord.

Rick van den Hurk (10-0-4-0) was voor de slagploeg van Orix Buffaloes praktisch onbespeelbaar. Hij gooide acht innings en stond pas de eerste loper op de honken toe in de vijfde inning. Tot dat moment had hij al zeven keer drie slag gegooid. Orix Buffaloes kwam in de vijfde slagbeurt tot drie hits op rij, maar wist niet te scoren.

Geëvenaard

Hierna hoefde Van den Hurk alleen in de achtste inning nog een loper op de honken toe te staan. De Nederlandse pitcher kwam in acht innings uiteindelijk tot tien strikeouts. In de negende inning gooide Dennis Sarfate (1-0-0-0) de wedstrijd uit. Met de winst verstevigde de titelverdediger zijn eerste plaats. Softbank Hawks kan morgen al het kampioenschap veroveren in de Japanse Pacific League.

Met zijn negende overwinning op rij verlaagde Van den Hurk zijn verdiende puntengemiddelde naar 2.33 en heeft hij bovendien de prestaties geëvenaard van de Amerikaan Gene Bacque en de Taiwanees Tai-Yuan Kuo, die in respectievelijk 1964 en 1994 allebei ook een serie overwinningen hadden van negen wedstrijden. Tai-Yuan Kuo heeft nog altijd het record in handen. Hij werd in 1988 de tot dusver enige buitenlandse pitcher in de NPB die een seizoen wist te starten met tien overwinningen zonder ook maar één wedstrijd te verliezen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page