WBC krijgt status van wereldkampioenschap

Als in 2017 de vierde editie van de World Baseball Classic wordt gehouden, dan heeft dit toernooi de status van een wereldkampioenschap. Gisteren maakte de World Baseball Softball Confederation (WBSC) bekend de WBC opnieuw officieel te erkennen als WK.

In 2013 werd de Dominicaanse Republiek als winnaar van de derde World Baseball Classic de opvolger van Nederland als wereldkampioen. De Nederlandse honkballers hadden in 2011 in Panama het laatste wereldkampioenschap gewonnen.

Met ingang van 2013 werd de World Baseball Classic door de World Baseball Softball Confederation (WBSC) aangewezen als nieuwe wereldkampioenschap. Titelverdediger Nederland bereikte op dit toernooi de halve finales, maar werd daarin uitgeschakeld door de latere winnaar uit de Dominicaanse Republiek.

Premier 12

Vorig jaar november presenteerde de WBSC de plannen voor de Premier 12, het nieuwe toernooi dat werd door de mondiale honkbalbond werd gepresenteerd als het nieuwe wereldkampioenschap. Ondanks deze status besloot Major League Baseball om niet de beste spelers voor dit mondiale toernooi van de WBSC vrij te geven.

Daarmee blijft de door Major League Baseball geïnitieerde World Baseball Classic het enige toernooi waaraan de beste spelers van de wereld deelnemen. In 2017 wordt de vierde editie gehouden. Gisteren maakte de WBSC bekend opnieuw de World Baseball Classic te erkennen als officieel wereldkampioenschap, waardoor de winnaar van het toernooi zich wereldkampioen mag noemen.

Kwalificatietoernooien

De kwalificatietoernooien voor de World Baseball Classic starten komend jaar, mogelijk al in februari. Nederland is als verliezend halve finalist in ieder geval al zeker van deelname. In totaal nemen 28 landen deel aan de kwalificatietoernooien en het hoofdtoernooi.

Inmiddels hebben de eerste landen al één van hun coaches voor de kwalificatietoernooien bekendgemaakt. Voormalig Milwaukee Brewers-manager Ron Roenicke voor Nieuw-Zeeland en oud-Major Leaguers Carlos Lee voor Panama en Marvin Benard voor Nicaragua.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page