Curaçao Neptunus één zege verwijderd van titel

Lang was Corendon Kinheim op zoek naar een juiste injectie. Die lijkt te zijn gevonden met de terugkeer van profhonkballer Kalian Sams. Maar of de hulp van de 29-jarige international nog op tijd is, is afwachten. Vanavond nam Curaçao Neptunus een 3-0 voorsprong in de best-of-seven van de Holland Series en kan de Rotterdamse ploeg morgen de derde landstitel op rij veroveren.

Tijdens de Play-Offs was de ploeg van hoofdcoach Wim Martinus nog de meest aangename verrassing. Als nummer drie van de reguliere competitie versloeg Corendon Kinheim alle drie zijn tegenstanders tweemaal.

Maar tijdens deze Holland Series had Corendon Kinheim in de eerste twee wedstrijden niets in te brengen tegen de Europees clubkampioen Curaçao Neptunus. De Rotterdamse ploeg won vorige week in het eigen Neptunus Familiestadion al tweemaal eenvoudig: 7-1 en 9-2.

Bekijk het fotoverslag

Geïnspireerd

Vandaag kwam de titelverdediger in Haarlem opnieuw snel op voorsprong. Na tien ballen en een tweepunten-homerun van Raily Legito had Curaçao Neptunus al een 0-2 voorsprong genomen. Een inning later was dat verschil zelfs opgelopen tot 0-7.

Ditmaal gaf Corendon Kinheim zich niet zomaar gewonnen. De Haarlemse ploeg werd vanavond geïnspireerd door Kalian Sams. De 29-jarige profhonkballer uit Den Haag keerde vandaag terug uit Canada, nadat hij met zijn club Québec Capitales in de Play-Offs van de Can-Am League was uitgeschakeld. Sams meldde zich meteen bij het Haarlemse Pim Mulierstadion, waar hij vanavond met open armen werd ontvangen.

Hoop

Kalian Sams keerde vanavond terug in de selectie van Corendon Kinheim.

Kalian Sams keerde vanavond terug in de selectie van Corendon Kinheim.
Foto: © Rob Jelsma

Sams was juist dat wat Corendon Kinheim, met de rug tegen de muur, in deze finaleserie nodig had. Saillant detail is dat Sams zich vorig vorig jaar na zijn Taiwanese profavontuur nog voor de Holland Series had gevoegd bij het Rotterdamse Neptunus met wie hij toen de landstitel veroverde.

Eind april was Sams met goedkeuring van Curaçao Neptunus overgestapt naar de Haarlemse concurrent. En juist in de Holland Series tegen zijn oude club leidde hij Corendon Kinheim bij een 0-7 achterstand terug de wedstrijd in.

Homerun

Als eerste slagman in de tweede helft van de zesde inning sloeg Sams één van de pitches van de tot dan toe onbespeelbare Diegomar Markwell over de omheining in het linksveld voor een solohomerun. Hij bracht daarmee de hoop terug bij de Haarlemse honkballers, die plotsklaps nog eens drie hits sloegen. Licht in paniek ging de Rotterdamse defensie tweemaal in de fout en kon Kinheim uiteindelijk terugkomen tot 5-7.

Met lopers op het tweede en het derde honk, één man uit en twee van de beste slagmannen van Corendon Kinheim aan slag, had de Haarlemse thuisploeg alle kans om het laatste gat in de achtste inning ook te dichten. Hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen greep in en stuurde Loek van Mil naar de heuvel.

Trilogie

Raily Legito opende het duel met een homerun in de eerste inning.

Raily Legito opende het duel met een homerun in de eerste inning.
Foto: © Rob Jelsma

De pitcher, die afgelopen maand een korte uitstap had gemaakt voor Minnesota Twins naar de Triple A International League, drukte met drie pitches op Kevin Moesquit en Mervin Gario de laatste kans voor Corendon Kinheim de kop in. De Haarlemse honkballers gooiden direct de handdoek in de ring. In de negende inning lieten zij door drie fouten en een wilde worp hun tegenstander alsnog uitlopen.

Curaçao Neptunus profiteerde dankbaar, scoorde nog eens vier runs in deze negende inning en is daarmee nog maar één overwinning verwijderd van de trilogie: drie landstitels op rij. Zes keer eerder won een team minimaal drie landstitels op rij. De laatste keer was dat ook het Rotterdamse Neptunus, die tussen 1999 en 2005 zelfs een recordaantal van zeven opeenvolgende kampioenschappen veroverde.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R  H E
CURAÇAO NEPTUNUS  2 5 0 0 0 0 0 0 4 11 13 3
CORENDON KINHEIM  0 0 0 0 0 5 0 0 1  6 11 4

Pitchers Curaçao Neptunus
Diegomar Markwell (6): 6-3-7-2
Berry van Driel (1): 1-0-0-0
Kevin Kelly (1/3): 0-1-1-0
Loek van Mil (1 2/3): 2-0-3-0

Pitchers Corendon Kinheim
Nick Veltkamp (1 1/3+2 man): 2-1-9-0
David Bergman (2 2/3): 2-1-2-0
Scott Ronnenbergh (3): 1-2-1-1
Pim Walsma (1): 1-0-0-0
Arshwin Asjes (1): 1-1-1-3

Best-of-seven

Zaterdag 12 september: Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim 7-1
Zondag 13 september: Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim 9-2
Vrijdag 18 september: Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus, 6-11
Zaterdag 19 september: Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus, 14.00 uur
Zondag 20 september: Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus, 13.00 uur *
Zaterdag 26 september: Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim, 14.00 uur *
Zondag 27 september: Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim, 14.00 uur *

* Indien nodig

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page