Ook Unipol Bologna weer Europa in

Europees clubkampioen Curaçao Neptunus plaatste zich vandaag voor het volgend Europese seizoen. Een dag eerder deed de verliezend Europees finalist dat ook al. Unipolsai Bologna veroverde de de Italiaanse beker en krijgt daardoor de tweede Italiaanse plaats in de European Champions Cup, het nieuwe toptoernooi van de CEB.

Eerder wisten de twee Piratenclubs uit beide landen zich al te verzekeren van Europees honkbal: die van Rimini en die van L&D Amsterdam.

De verrassende verliezer van de Italy Series, Bologna, mocht het afgelopen weekeinde in de finale van de Italiaanse beker opnemen tegen Città di Nettuno, dat voordien in chronologische volgorde Parma en Godo, San Marino en Padova en tenslotte Nettuno 2 had uitgeschakeld. De finale bestond uit een uitwedstrijd in Nettuno en zo nodig twee thuiswedstrijden in het Gianni Falchi stadion.

Dramatisch

Nadat Unipol Bologna eerder dit seizoen al in uitwedstrijden in Rotterdam Europees en in Rimini Italiaans dramatisch onderuit was gegaan, ging ook de eerste uitwedstrijd van de Coppa Italia donderdagavond verloren: 3-0.

In de beslissende wedstrijd scoorde Unipol Bologna elf keer in acht innings.

In de beslissende wedstrijd scoorde Unipol Bologna elf keer in acht innings.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Ondanks de dertien strikeouts van de Amerikaanse pitcher Marquis Fleming in zijn zeven innings wist het eerste team uit Nettuno drie maal te scoren, onder meer door twee opeenvolgende hits van de eerste slagmannen in de vierde inning. De homerun van Carlos Maldonado bracht Nettuno in de hoofdstad Rome op een onverwachte 2-0 voorsprong. In de zesde inning scoorde Francesco Imperiali na zijn eigen tweehonkslag op een hit van Caradonna 3-0 voor Nettuno. Nog steeds zonder eigen stadion en daarom asiel zoekend in het Acquacetosa complex in Rome stonden de daklozen uit de honkbalbakermat van Italie op één stap van Europa verwijderd.

Energiek

Zaterdagmiddag om 16.00 uur begon Fortitudo in Bologna energiek met een door aanvoerder Claudio Liverziani binnengeslagen 1-0 in de eerste inning. In de derde inning incasseerde Bologna de gelijkmaker, maar herstelde het ook de voorsprong dankzij Alessandro Vaglio, die Grimaudo en Liverziani over de thuisplaat hielp. De uitslag kwam op het scorebord in de vijfde inning, toen aangewezen slagman Guillermo Rodriguez zijn functie eer aan deed met een binnengeslagen punt: 4-1. Winnend pitcher werd de Italiaanse starter Riccardo de Santis, die in zijn zes innings het op de pitcher verdiende punt moest toestaan.

Manager Marco Nanni kondigde na de gewonnen finale zijn afscheid af.

Manager Marco Nanni kondigde na de gewonnen finale zijn afscheid af.
Foto: © FIBS/Lorenzo Bellocchio

Diezelfde dag ging om 21.00 uur in de derde wedstrijd plotseling alles makkelijk voor Bologna, de winnaar van het reguliere seizoen en van de Play-Offs, maar gestruikeld over Rimini in de Italy Series om het landskampioenschap. De thuisclub scoorde in iedere inning behalve de vijfde en de zevende. Zo totaliseerde Bologna elf runs in acht aanvallen, waarbij de meeste punten werden binnen geslagen door Vaglio (3), Juan Carlos Infante (2) en Francesco Fuzzi (2). Winnende pitcher voor Bologna was Raul Rivero met slechts één onverdiend punt tegen in zijn zeven innings.

Afscheid

De Coppa Italia werd door de vice-voorzitter van de Italiaanse bond Massimo Fochi uitgereikt aan captain Liverziani van Bologna. Na afloop van deze plechtigheid nam manager Marco Nanni voor de laatste keer afscheid van zijn spelers, want na de nederlagen in Rotterdam is hij gaan nadenken over stoppen. Hij hakte de knoop voor zichzelf door na de finale nederlagen in Rimini. Volgend jaar speelt Fortitudo Bologna dus in eigen land en in Europa zonder de huidige manager, die het boetekleed zelf aantrekt.

Waar in Europa volgend jaar de European Champions Cup wordt bevochten, is nog onzeker. De voorzitter van Rimini, Zangheri, heeft de hulp van de stad en van de provincie Emilia Romagna ingeroepen om het evenement in eigen huis te kunnen houden. Vandaag liet namens Curaçao Neptunus Frans van Aalen aan de Nederlandse honkbalsite weten dat ook Rotterdam zich wil kandideren.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page