Trilogie voor Curaçao Neptunus

Ze moesten er een dag langer op wachten, maar vandaag haalden de Rotterdamse honkballers van Curaçao Neptunus alsnog de zestiende landstitel in de wacht. In het Haarlemse Pim Mulierstadion versloeg de titelverdediger vanmiddag Corendon Kinheim met 2-6. Met het kampioenschap plaatste de Europese clubkampioen zich bovendien voor de European Champions Cup.

Dat Curaçao Neptunus er dit seizoen met de titel vandoor zou gaan, was voor niemand een verrassing meer. De Rotterdamse ploeg van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen won overtuigend de eerste drie wedstrijden uit de best-of-three.

Alleen gisteren moest de Rotterdamse slagploeg zijn meerdere erkennen in pitcher Tom Stuifbergen. Daardoor werd de finaleserie verlengd met een vijfde wedstrijd. Maar daarin greep Curaçao Neptunus vandaag wel de titel. Voor de zestiende keer in totaal is het Rotterdamse Neptunus het sterkste team uit de hoofdklasse.

Bekijk het fotoverslag

Trilogie

Daarmee heeft Curaçao Neptunus met succes de trilogie voltooid. Drie keer op rij werd al het landskampioenschap veroverd. Het is de zesde keer dat een club minimaal drie keer op rij kampioen is geworden van Nederland. Eerder gingen Blauw-Wit Amsterdam (1943-1946), OVVO Amsterdam (1949-1953), Sparta Rotterdam (1971-1974) en Haarlem Nicols (1975-1977 en 1982-1985) de Rotterdamse club voor. De beste serie zette Neptunus echter zelf neer. Tussen 1999 en 2005 won de club zeven van zijn zestien landstitels.

Kevin Moesquit sneuvelt op het tweede honk. Dwayne Kemp gaat voor een dubbelspel.

Kevin Moesquit sneuvelt op het tweede honk. Dwayne Kemp gaat voor een dubbelspel.
Foto: © Rob Jelsma

Inmiddels is Curaçao Neptunus bezig met een nieuwe indrukwekkende serie. In de reguliere competitie moest de formatie van hoofdcoach Evert-Jan ’t Hoen nog genoegen nemen met een tweede plaats achter L&D Amsterdam, maar na de uitschakeling van de Amsterdammers kwam de landstitel voor Curaçao Neptunus geen enkel moment meer in gevaar.

Europees ticket

Met de winst heeft Curaçao Neptunus bovendien een Europees ticket verdiend voor de European Champions Cup, dat volgend jaar wordt gehouden tussen de acht beste Europese clubs. Daarmee krijgt de Rotterdamse ploeg volgend jaar de kans om zijn Europese titel, die het vorige maand veroverde, te verdedigen. Eerder plaatste L&D Amsterdam zich, als winnaar van de reguliere competitie, ook al voor deze European Champions Cup.

In de vijfde en beslissende wedstrijd had Curaçao Neptunus vandaag aan één inning voldoende. Pitcher Glenn Wassink begon moeizaam voor Corendon Kinheim en raakte Dwayne Kemp met zijn tweede pitch. Via onder meer een honkslag van Benjamin Dille en een tweehonkslag van Gianison Boekhoudt liep Neptunus vervolgens snel uit. Na een Haarlemse veldfout werd de voorsprong uiteindelijk op 0-4 gebracht. In de tweede inning scoorde Meest Waardevolle Speler Benjamin Dille (2 uit 5) ook het vijfde punt voor de bezoekers.

Probleemloos

Benjamin Dille scoort voor Curaçao Neptunus.

Benjamin Dille scoort voor Curaçao Neptunus.
Foto: © Rob Jelsma

Daar had de slagploeg van Corendon Kinheim geen antwoord op. Voor de tweede keer in deze best-of-seven bleek pitcher Orlando Yntema een maatje te groot. De international gooide 118 ballen en bleef probleemloos zeven innings lang overeind. Hij stond alleen punten toe in de tweede en zevende inning. Pitching speelde daarmee in alle vijf de wedstrijden van de Holland Series een belangrijke rol. Eerder stapte in deze serie ook Diegomar Markwell al tweemaal als winnaar van de heuvel.

In de achtste inning bepaalde Gianison Boekhoudt de 2-6 eindstand op een opofferingsslag van uitblinker Christian Diaz (3 uit 5). In aantal honkslagen ontliepen beide teams elkaar opnieuw niet veel. Maar andermaal bleek Curaçao Neptunus een stuk effectiever. Met een strikeout voor Kevin Moesquit gaf pitcher Loek van Mil het startsein voor het feest op het veld van het Haarlemse Pim Mulierstadion. Ruim een maand na de verovering van de Europese clubtitel heeft Curaçao Neptunus opnieuw een grote hoofdprijs in de wacht gesleept.

                  1 2 3 4 5 6 7 8 9  R H E
CURAÇAO NEPTUNUS  4 1 0 0 0 0 0 1 0  6 9 0
CORENDON KINHEIM  0 1 0 0 0 0 1 0 0  2 7 2

Pitchers Curaçao Neptunus
Orlando Yntema (7): 4-4-7-0
Berry van Driel (1): 0-0-0-0
Loek van Mil (1): 1-0-0-0

Pitchers Corendon Kinheim
Glenn Wassink (1): 0-1-3-1
David Bergman (5 2/3): 2-2-4-1
Arswhin Asjes (2 1/3): 1-3-2-0

Best-of-seven

Zaterdag 12 september: Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim 7-1
Zondag 13 september: Curaçao Neptunus – Corendon Kinheim 9-2
Vrijdag 18 september: Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus 6-11
Zaterdag 19 september: Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus 8-4
Zondag 20 september: Corendon Kinheim – Curaçao Neptunus 2-6

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page