Maduro bullpen-coach tijdens Premier 12

Voormalig Major League-pitcher Calvin Maduro keert terug bij het Nederlands team. Hij is door de honk- en softbalbond KNBSB aangesteld als bullpen-coach voor de aankomende Premier 12, die in november in Japan en Chinese Taipei wordt gehouden. Het wordt de eerste klus van Arubaan als coach bij het Nederlands team.

De nu 41-jarige Calvin Maduro werd, met de andere voormalig Major Leaguers Ivanon Coffie en Eugene Kingsale, in september 2003 in de aanloop naar het wereldkampioenschap voor het eerst aan de selectie van het Nederlands team toegevoegd. Het drietal zou ook uitkomen in de Nederlandse competitie.

Maduro kwam in 2004 in hoofdklasse in negen wedstrijden uit voor het Bussumse HCAW en maakt een seizoen later de overstap naar Neptunus. Voor deze Rotterdamse club kwam hij alleen uit in de Play-Offs van het seizoen 2006, waarin Neptunus uit werd geschakeld door Pioniers.

Beste pitcher

In dienst van het Nederlands team nam Maduro onder meer deel aan het wereldkampioenschap van 2003, de Haarlemse Honkbalweek en de Olympische Spelen van 2004 en de World Baseball Classic van 2006. Tijdens de Honkbalweek van 2004 werd de Arubaanse profhonkballer uitgeroepen tot Beste Pitcher van het toernooi. Maduro stond in zeven officiële interlands op de heuvel voor het Nederlands team.

Maduro speelde tussen 1992 en 2006 veertien seizoenen als profhonkballer in de Amerikaanse competities, waarvan vijf gedeeltelijk in de Major League. Voor Philadelphia Phillies en Baltimore Orioles speelde hij in totaal 68 wedstrijden op het hoogste niveau. De Arubaanse pitcher kwam uit voor vier verschillende Major League-organisaties, maar begon en eindigde zijn carrière bij Baltimore Orioles.

Pîtching-coach

In juni 2006 zette Maduro een punt achter zijn spelersloopbaan toen hij door zijn werkgever Baltimore Orioles was benaderd om pitching-coach te worden bij het Single A-team Aberdeen IronBirds. Hij vervulde deze rol twee seizoenen, voordat hij nog eens twee jaar pitching-coach was voor het Rookie League-team Gulf Coast League Orioles. Sinds 2010 is Maduro als scout verbonden aan deze Amerikaanse proforganisatie, waarvoor hij onder meer de talentvolle zestienjarige Arubaanse pitcher Gillian Wernet vorige maand contracteerde.

Voor het Nederlands team was Maduro ook al eens actief als scout. Die taak vervulde hij in 2013 tijdens de succesvolle World Baseball Classic. Dit najaar keert Maduro, die in 2003 voor zijn verdiensten namens Aruba werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau, terug ibij Oranje. Hij is door de KNBSB als bullpen-coach toegevoegd aan de technische staf van het nationale team voor de aankomende Premier 12. Het Nederlands team staat in deze periode onder leiding van manager Hensley Meulens en Steve Janssen.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page