Twins terug naar de hoofdklasse

Twins keert komend seizoen voor het eerst sinds 2004 terug in de hoofdklasse. De club uit Oosterhout won vandaag in Dordrecht de derde en beslissende wedstrijd in de strijd om promotie/degradatie oppermachtig met 1-13 Daarmee verdwijnt Mampaey The Hawks na drie seizoenen van het hoogste toneel.

De honkballers van Twins wonnen de best-of-five tegen hoofdklasser Mampaey The Hawks met overtuiging. Nadat vorig weekeinde al met 1-4 en 5-4 was gewonnen, volgde vandaag in Dordrecht de laatste benodigde wedstrijd om promotie naar de hoofdklasse af te dwingen.

In zeven innings had Twins de klus geklaard: 1-13. “Ik ben blij dat we het zo hebben geëindigd”, laat een dolgelukkige hoofdcoach Kevin Roovers na afloop weten. “Alles eruit en gewoon erover heen. Dat geeft een goed gevoel.”

Driehonkslag 

Gregory Trinidad (Mampaey The Hawks) sneuvelt op het tweede honk. Christopher Gé gaat voor het dubbelspel.

Gregory Trinidad (Mampaey The Hawks) sneuvelt op het tweede honk. Christopher Gé gaat voor het dubbelspel.
Foto: © Rob Jelsma

Spannend werd het vandaag in Dordrecht geen enkele keer. De sterke Zuid-Afrikaanse pitcher Justin Erasmus (5-1-2-2) stond in zes innings slechts twee hits toe. Bob van der Meer en Stijn Janssens openden in de tweede inning de score op een driehonkslag van Branden Kuzyk, die even later zelf de voorsprong op 0-3 bracht.

Daarmee was de wedstrijd al beslist. Van der Meer (3 uit 4) en Janssens (2 uit 3) scoorden dit duel beiden driemaal. Uiteindelijk brachten vijf runs in de zevende inning de voorsprong op 0-13 voordat Brian Raap in de tweede helft van de zevende inning de eer redde voor Mampaey The Hawks.
Voor Twins sloegen Bart Hanegraaff (vierde inning) en Christopher Gé (zesde inning) beiden met een driehonkslag eveneens twee ploeggenoten binnen.

Goed gevoel

Hoofdcoach Kevin Roovers was blij dat het doel eindelijk was gehaald. “Dit geeft een goed gevoel. We hebben hier lang naar toegeleefd.” Twins is de derde club uit de overgangsklasse in vier jaar tijd die de promotie/degradatie-wedstrijden tegen de nummer acht uit de hoofdklasse wint. Eerder gingen Mampaey The Hawks (2012) en DSS (2014) de ploeg uit Oosterhout voor.

Twins was in 2013 al dichtbij promotie, maar verloor toen in de vijfde en beslissende wedstrijd met 2-1 van AdoLakers. Roovers: “De jongens waren al klaar voor de hoofdklasse. Dat hebben ze nu ook laten zien. Nu mogen ze volgend jaar in de hoofdklasse laten zien wat ze kunnen.”

Succesvol jaar

Twins-pitcher Justin Erasmus.

Twins-pitcher Justin Erasmus.
Foto: © Rob Jelsma

Met de promotie sluit Twins een uitermate succesvol jaar af. In de overgangsklasse verloor de selectie van hoofdcoach Kevin Roovers slechts drie van zijn 38 wedstrijden. Daarmee werd voor de vierde keer in het bestaan van de club het kampioenschap in de overgangsklasse in de wacht gesleept. In de strijd om promotie/degradatie bleven de kampioenen uit de overgangsklasse ongeslagen.

Met de 3-0 overwinning in de best-of-five tegen Mampaey The Hawks keert de ambitieuze Oosterhoutse club voor het eerst sinds 2004 terug op het hoogste niveau. Eerder kwam Twins tussen 1994 en 1999 en tussen 2003 en 2004 al acht seizoenen uit in de hoofdklasse.
Voor Mampaey The Hawks lijkt er nu definitief een einde te zijn gekomen aan het verblijf in de hoofdklasse. Vorig jaar verloor de ploeg uit Dordrecht de promotie/degradatieseries, toen tegen DSS, ook al. Maar door het wegvallen van AdoLakers kon de club in februari van dit jaar alsnog de vrijgekomen plek in de hoofdklasse innemen.

Degradatie

Zowel de honkballers als sodftbalsters van Twins werden dit seizoen kampioen.

Zowel de honkballers als sodftbalsters van Twins werden dit seizoen kampioen.
Foto: © Rob Jelsma

Hierna versterkte Mampaey The Hawks zich nog wel met een groot deel van de selectie van AdoLakers, maar tot succes leidde het niet. In de reguliere competitie eindigde de ploeg al met drie overwinningen in 21 wedstrijden onderaan. In de Runner-up competitie werden vervolgens slechts twee van de negen wedstrijden gewonnen.

Daarmee werden de honkballers uit Dordrecht in het laatste speelweekeinde verwezen naar de strijd tegen degradatie. Die werd uiteindelijk vandaag verloren op het veld waar de club drie jaar eerder nog één van zijn grootste successen boekte door hoofdklasser Sparta/Feyenoord in de Promotie/degradatie Series te verslaan en daarmee promotie af te dwingen naar het hoogste niveau.

                   1 2 3 4 5 6 7  R  H E
TWINS              0 3 0 3 0 2 5 13 10 2
MAMPAEY THE HAWKS  0 0 0 0 0 0 1  1  4 1

Pitchers Twins
Justin Erasmus (6): 5-1-2-2
Koen Blom (2/3): 1-0-2-0
Remco Gorisse (1/3): 1-0-0-0

Pitchers Mampaey The Hawks
Enoch Deaton (3 2/3+1 man): 1-3-6-1
Evan Simons (2+3 man): 3-2-2-0
José Moreno (1/3+4 man): 1-3-1-0
Michel Offerman (2/3+1 man): 0-1-1-0
Kevin van Veen (1/3): 1-0-0-0

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page