Italiaanse bondscoach geplaagd door afmeldingen

De Italiaan Riccardo Fraccari heeft gisteren een persconferentie gehouden in de Zaal der Voorzitters in het CONI-paleis te Rome, gedeeltelijk als voorzitter van wereldbond WBSC en gedeeltelijk als voorzitter van de Italiaanse bond FIBS. Was Fraccari positief gestemd over de langere termijn, voor de Italiaanse bondscoach Marco Mazzieri is de nabije toekomst een stuk somberder. Hij wordt geplaagd door afmeldingen.

Centraal tijdens de persbijeenkomst, bijgewoond door voornamelijk de Italiaanse media, stond de deelname van Team Europe aan de Asia Winter League, maar ook de aankomende Premier 12 en de mogelijke Olympische status van het honkbal. Liet de KNBSB eerder nog weten te hebben besloten geen spelers af te vaardigen voor het jeugdige Team Europe, volgens de woordvoerder van voorzitter Fraccari staan op het voorlopige roster van Team Europe wel degelijk Nederlandse spelers.

Terwijl in dit stadium de Nederlandse wenkbrauwen omhoog gaan over het toch naar Taiwan reizen van onze jonge talenten, worden de Italiaanse wenkbrauwen gefronst over de zorgelijke geruchten en berichten over het eigen potentieel aan spelers, die voor Italië uit kunnen komen tijdens de Premier 12. Bondscoach Marco Mazzieri wordt nog steeds geplaagd door afmeldingen. Spelers zoals Alex Liddi en Tiago Da Silva zijn betrokken in Winter Leagues van Midden-Amerikaanse landen, waar de bonden niet aan de clubs kunnen opleggen hun buitenlandse spelers af te staan voor de Premier 12. Aan een Italiaanse journalist van Baseball.it vertelt Mazzieri dat deze clubs hebben laten weten dat de spelers vrij te zijn om te gaan, maar dan ook niet meer terug hoeven te komen.

Geschorst

Verder noemt Mazzieri met spijt de persoonlijke successen van Ital-Amerikanen zoals Chris Colabello bij de Toronto Blue Jays, Francisco Cervelli bij de Pittsburgh Pirates en Pat Venditte bij de Oakland Athletics, die volgens Major League Baseball niet mogen deelnemen aan de Premier 12.

Ook zijn diverse spelers uit de Italiaanse competitie niet beschikbaar door schorsingen door de eigen bond wegens overtredingen van de anti-dopingregels, waaronder Chris Cooper, Lorenzo Avagnina en Giuseppe Spinelli. Daardoor ziet Mazzieri zich genoodzaakt een beroep te doen op aankomende talenten, zoals de nog niet achttien jaar zijnde pitcher Diego Fabiani, winnende pitcher van Jong Italië in de finale van het Europees kampioenschap tegen Jong Oranje.

Nieuwe evenwichten

Dezelfde journalist sprak na de persconferentie in Rome ook nog apart met Riccardo Fraccari, die als WBSC voorzitter al verder denkt dan de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo. Hij laat optekenen: “Het probleem is om bij de Olympische Spelen te blijven. Natuurlijk is het geweldig dat we in Tokyo erbij kunnen zijn, maar we moeten verder kijken. En om dat te doen, moeten we blijven samen werken met Major League Baseball.”

Toch plaatst de Italiaanse voorzitter daar wel een kanttekening bij: “Ik wil in herinnering brengen dat Major League Baseball tegenwoordig 25% uitmaakt van het mondiale honkbal en dat er nieuwe evenwichten zijn ontstaan. Europa betekent hier een waarachtig gewicht en we zullen Afrika erbij krijgen: daartoe is werk in uitvoering. Belangrijk wordt nu om te tonen dat honkbal en softbal een vervolg krijgen op wereldniveau.”

Stap voorwaarts

Daarna ging het gesprek verder over de Premier 12: “Japan, Korea en Taiwan komen met hun Dream Team, want ze geloven daar echt in deze manifestatie. Bij de World Baseball Classic kwamen ze met nog maar weinig echte profspelers, maar ook hier is een stap voorwaarts gemaakt. De wereldbond heeft nu een zeer belangrijke stem in het kapittel, nadat vroeger iedereen alleen maar aan zichzelf dacht.”

Fraccari heeft gezien dat honkbal in de Verenigde Staten niet meer sport nummer één is bij de jeugd en dat ze zich daarover al beginnen af te vragen over het hoe en waarom. Tot nu toe dachten ze er alleen maar aan om zo veel mogelijk dollars te verdienen en niet aan de ontwikkeling en de samenwerking.

Groots toernooi

Fraccari denkt aan een snellere honkbalwedstrijd met enkele technische noviteiten. “Om de oorlog te kunnen winnen, moeten we een groots toernooi brengen bij de Olympische Spelen met hoogst waarschijnlijk een massaal publiek in Tokyo. En dan maar hopen op de keus voor de Spelen van 2024 in Rome.”

Fraccari droomt nog steeds van een honkbalstadion in zijn hoofdstad en dacht een WBC-ronde toegekend te krijgen. Hij verzucht: “In Nederland hebben ze een prachtig stadion aangelegd, maar niemand gaat er naar toe. Vanuit Amerika vraagt men continuering vanwaar we zijn, maar ze zijn niet echt geïnteresseerd meer. MLB wil liever Rome, maar hier is de situatie ook teneergeslagen. Vanmorgen hadden we om half negen een afspraak met het gemeentebestuur, maar je weet wat er is gebeurd!” Fraccari duidde op de burgemeester van Rome, die die dag was afgetreden vanwege beschuldigingen van fraude: dezelfde burgemeester die de schade aan een fontein door Rotterdamse voetbalvandalen te snel tonnen te hoog had geschat.

Deel dit bericht: Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Email this to someonePrint this page